Grupa NVO: Sačekati pravosnažnu odluku protiv Ćalović - Marković

Podsjeća se da je 29.maja pomoćnik direktora Agencije za sprječavanje korupcijed donio odluku kojom je utvrđeno da je Ćalović Marković prekršila odredbe Zakona o sprječavanju korupcije
90 pregleda 3 komentar(a)
Vanja Ćalović Marković, Foto: Savo Prelević
Vanja Ćalović Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.06.2018. 15:51h

Grupa nevladinih organizacija (NVO), njih 19, zatražile su da skupštinski Odbor za antikorupciju sačeka pravnosnažnu sudsku odluku prije pokretanja bilo kakvog postupka protiv Vanje Ćalović Marković.

Inicijativa za obustavljanje postupka za razrješenje Ćalović- Marković sa funkcije člana Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije biće, kako je saopšteno, dostavljena u ponedjeljak poslanicima u Odboru za antikorupciju.

Podsjeća se da je 29.maja pomoćnik direktora Agencije za sprječavanje korupcijed donio odluku kojom je utvrđeno da je Ćalović Marković prekršila odredbe Zakona o sprječavanju korupcije.

Navodi se da je o toj odluci obaviješten Odbor za antikorupciju, kao organ nadležan za izbor i imenovanje članova Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije.

„Tokom vođenja postupka Ćalović Marković nije pružena nikakva mogućnost da se izjasni na bilo koju okolnost ili činjenicu koja se navodi u odluci pomoćnika direktora Agencije“, kaže se u inicijativi za obustavljanje postupka.

Podsjeća se da je Ustavni sud 30. januara donio Odluku kojom je utvdio da su Pravila o radu Agencije za sprječavanje korupcije u dijelu sprječavanja sukoba interesa javnih funkcionere suprotna Ustavu Crne Gore i po kojoj odluci pomoćnik direktora nema ovlaćenja da donosi ovakve odluke.

„U Zakonu o sprječavanju korupcije propisano je da će se povreda odredaba tog zakona utvrđena pravnosnažnom odlukom smatrati nesavjesnim vršenjem javne funkcije, o čemu Agencija obavještava organ vlasti u kojem javni funkcioner vrši javnu funkciju i organ nadležan za izbor, imenovanje, odnosno postavljenje javnog funkcionera, radi pokretanja postupka razrješenja, suspenzije ili izricanja disciplinske mjere“, kaže se u inicijativi 19 NVO.

Kako se navodi, u konkretnom slučaju pred Upravnim sudom vodi se upravni spor radi poništenja sporne odluke, pa je nesporno da ta odluka nije pravnosnažna.

Precizira se da su propisani uslovi za razrješenje člana Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije, odnosno da se postupak razrješenja pokreće na predlog najmanje tri člana Savjeta.

Ocjenjuje se da je u ovom slučaju to izostalo jer je i Savjet Agencije za sprječavanje korupcije zauzeo stav da će u ovom slučaju sačekati pravnosnažnu sudsku odluku.

„Stoga vas pozivamo da u konkretnom slučaju poštujete Ustav, zakone i odluku Ustavnog suda i sačekate pravnosnažnu sudsku odluku prije pokretanja bilo kakvog postupka protiv Ćalović Marković“, navode NVO.

Kako se ocjenjuje, ukoliko Odbor za antikorupciju, i pored ovih argumenata, nastavi postupak razrješenja, smatraćemo da je u pitanju politički obračun sa slobodnomislećom aktivistkinjom nevladinog sektora.

"A sa ciljem protjerivanja iz Agencije za sprečavanje korupcije zbog njenih javno iznijetih stavova i djelovanja suprotnom interesima Demokratske partije socijalista“, kaže se u inicijativi za obustavljanje postupka protiv Ćalović Marković.

Inicijativu su potpisali predstavnici Instituta alternativa, Centra za razvoj nevladinih organizacija, Centra za građansko obrazovanje, Centra za monitoring i istraživanja, Media centra, Akcije za ljudska prava, Građanske alijanse.

Inicijativu su potpisali i predstavnici Centra za demokratsku tranziciju, Green Homa, Centra za ženska prava, Centar za zaštitu i proučavanje ptica, Centra za istraživačko novinarsto, Foruma Progress, Crnogorskog društva ekologa, Mog-UL, Argusa, Sigurne ženske kuće, Stečajci u Crnoj Gori i MANS-a.

Bonus video: