Đuranović: NATO agresija 1999. bila opravdana

“Da nije bilo NATO-a i njihove intervencije, danas na Kosovu ne bi bilo nijednog Albanca”, rekao je bivši gradonačelnik
74 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.11.2012. 10:31h

Bivši predsjednik Opštine Danilovgrad Veselin Đuranović juče se izvinio ambasadoru Slovačke Františeku Lipki zbog neprijatnosti koje je je prije nekoliko dana doživio u Podgorici, kada su mu studenti zviždali dok je govorio na javnoj tribini o evroatlanskim integracijama na Ekonomskom fakultetu.

Đuranović je na tribini o ulasku Crne Gore u NATO u Danilovgradu, kazao da je agresija NATO na SR Jugoslaviju bila opravdana, zato što se moralo stati na put Slobodanu Miloševiću.

“Da nije bilo NATO-a i njihove intervencije, danas na Kosovu ne bi bilo nijednog Albanca”, rekao je on, što su prisutni pozdravili aplauzom.

Stavovi koji su se juče čuli u prepunoj sali Skupštine Opštine Danilovgrad, govore da u tom gradu vlada pozitivno raspoloženje za ulazak u NATO savez.

Od prisutnih među kojima je bilo kompletno lokalno rukovodstvo, odbornici i poslanici DPS-a, direktori javnih preduzeća, Gimnazije, Doma zdravlja, kao i brojni lokalni aktivisti DPS-a, čulo se veoma puno priče o pozitivnim stranama ulaska u NATO i vrlo malo kritika.

Da Crna Gora treba što prije uću u NATO kazali su između ostalih i Nikola Vukićević, Božidar Markuš, Vujadin Šaranović, Nikola Antović i Milorad Vuletić koji je kazao da je to glavni spoljnopolitički zadatak Crne Gore.

“U NATO treba odmah da uđemo, a sa prijemom u Evropsku uniju ne treba žuriti”, kazao je Vuletić

“U NATO treba odmah da uđemo, a sa prijemom u Evropsku uniju ne treba žuriti”, kazao je on.

Javnu tribinu organizovala je Ambasada Republike Slovačke u Podgorici u saradnji sa Koordinacionim timom za implementaciju Komunikacione strategije o evroatlantskim integracijama Crne Gore, ambasadama država članica NATO akreditovanim u Crnoj Gori, akademskim institucijama i jedinicama lokalne samouprave.

Ulasku u NATO protivio se jedino Nikola Rakočević iz Narodne stranke koji je objasnio da se stranka kojoj on pripada zalaže za ulazak u EU, ali ne i u NATO, dodajući da je o tome neophodno organizovati referendum.

“Ne smijemo zaboraviti da je Crna Gora tokom istorije uvijek bila više okrenuta Istoku i Rusiji. To treba imati u vidu prilikom debate o ulasku u zapadni savez”, kazao je on, ističući da ne treba zaboraviti ni emotivni odnos prema ovom vojnom savezu, "jer su još svježa sjećanja na agresiju na SRJ 1999. godine, a prva žrtva tog napada pala je baš u Danilovgradu”.

Ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić, kazala je da se zalaže da o tome odluka treba da se donese u parlamentu, ali da nije ni protiv referenduma. Ona je ustvrdila da bi “i da organizuju referendum, dobili većinu”.

Podrška građana 38 procenata

Ambasadorka SAD Su Kej Braun kazala je da je jedan od uslova da neka zemlja bude u NATO-u da više od polovine stanovništva podrži tu odluku i pohvalila Crnu Goru u sprovođenju političkih i vojnih reformi, ocjenjujući da je Crna Gora već zrela da postane punopravni član NATO.

Nakon toga Lipka je kazao da se trenutna podrška NATO-u u Crnoj Gori kreće između 37 i 38 odsto građana, a ambasador Italije Serđo Barbanti je komentarišući zemljotrese koji su pogodili Crnu Goru u protekla dva dana, kazao da će stranci radije dolaziti i u takva područja, ako znaju da je ta zemlja članica NATO-a i da će ih taj savez uspješno zaštititi i od prirodnih katastrofa.

Bonus video: