Pregovori sa EU o kriminalu tek na jesen 2013.

EK će u decembru predstaviti izvještaje o skriningu za poglavlja 23 i 24
7 komentar(a)
Milo Đukanović i Štefan File, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović i Štefan File, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.11.2012. 03:28h

Crna Gora će u najboljem scenariju započeti pregovore sa EU za poglavlja 23 i 24 poglavlje, koja se odnose na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, polovinom sljedeće godine, vjerovatnije u septembru ili oktobru, saznaju “Vijesti” u Evropskoj komisiji (EK).

Nakon što je Evropski savjet donio odluku o otvaranju pregovora sa Crnom Gorom 29. juna, što su crnogorske vlasti dočekale u slavljeničkom raspoloženju u susret parlamentarnim izborima, dok su evropski zvaničnici svojoj javnosti navodili da je Crna Gora primjer da Unija nije izgubila svoju privlačnost uprkos krizi, sada je neizvjesno i da li bi prije jeseni mogla biti otvorena neka od drugih, manje zahtjevnih poglavlja.

EK će u decembru predstaviti izvještaje o skriningu za poglavlja 23 i 24, koji predstavljaju dokumente u kojima je prikazano koliko je crnogorsko zakonodavstvo usaglašeno sa evropskom pravnom tekovinom i naznake šta će biti neophodno da se uradi tokom pregovora.

Očekuju se da Komisija tada predloži i mjerila, odnosno uslove za otvaranje poglavlja 23 (Pravosuđe i osnovna prava) i 24 (Sloboda, pravda i bezbjednost).

Nakon toga, Savjet ministara EU za vanjske poslove, na osnovu preporuke EK, usvaja pregovaračku platformu EU i mjerila za otvaranje poglavlja 23 i 24.

Šef delegacije EU u Podgorici Mitja Drobnič nedavno je podsjetio da 23. i 24. poglavlje nijesu prva za pregovore, nego su to prva poglavlje kojima je počeo skrining, te da će ona biti na dnevnom redu cijelo vrijeme trajanja pregovora sa EU

Potom je na crnogorskoj Vladi da, uz neformalne sugestije EK, napravi akcione planove na osnovu pregovaračke platforme EU, u kojima će Briselu i članicama Unije, predstaviti svoj plan kako da u narednih tri do pet godina dođu do kraja pregovora.

Vlada bi najkasnije u prvih šest mjeseci sljedeće godine trebala da usvoji te akcioni planove, iako formalno EU neće postaviti rok do kada bi zvanična Podgorica to trebalo da uradi.

Sami uslovi za otvaranje pregovora, kako je kazao izvor iz EK, ne bi trebalo da budu teški. “Cilj je da se počne pregovarati što prije”, kazao je taj izvor, ali i dodao da ne isključuje mogućnost da neke od 27 članica ne insistira na oštrijim uslovima.

Moguće je da će jedan od uslova za otvaranje pregovora u ovim pogljavljima biti promjene Ustava u dijelu koji se odnosi na nezavisnost pravosuđa. Evropski zvaničnici su u više navrta isticali da bi Crna Gora trebalo što prije da završi taj zadatak.

U EK očekuju da bi Crna Gora mogla ispuniti uslove za otvaranje pregovora do polovine sljedeće godine kada bi Savjet EU, krajem juna, eventualno u julu, donio odluku o zvaničnom početku pregovora za dva ključna poglavlja.

Ukoliko Crna Gora ne ispuni zadatak ili se neke stvari zakomplikuju unutar EU, pregovori će oficijelno biti otvoreni u mjesecima poslije avgustovskih odmora i to je, kako je kazao jedan izvor, vjerovatnija opcija.

Šef delegacije EU u Podgorici Mitja Drobnič nedavno je podsjetio da 23. i 24. poglavlje nijesu prva za pregovore, nego su to prva poglavlje kojima je počeo skrining, te da će ona biti na dnevnom redu cijelo vrijeme trajanja pregovora sa EU.

“Stav delegacije EU u Podgorici je da se, za dinamiku pregovaračkog procesa, ne moramo čekati otvaranje 23. i 24. poglavlja nego se mogu prije toga otvoriti pregovori za neka druga poglavlja, ako su ispune odgovarajuci uslovi”, kazao je Drobnič u intervjuu “Vijestima”.

Bonus video: