Pozitivna: Prvo himna, pa onda o funkcijama

Zahtjevom Pozitivne već na prvoj sjednici nikšićkog parlamenta biće testirana platforma o zajedničkom djelovanju
134 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 13.11.2012. 08:16h

Pozitivna Crna Gora tražila je da se himna Crne Gore intonira na početku današnje konstitutivne sjednice Skupštine opštine Nikšić, saznaju “Vijesti”.

U dopisu koji je dostavljen odborniku Socijalističke narodne partije (SNP) Gojku Manju Tomiću, koji će predsjedavati konstitutivnom sjednicom, traži se da himna bude intonirana sa tekstom.

“Molimo Vas da na konstitutivnoj sjednici koja će se održati u utorak, omogućite intnoniranje himne sa tekstom”, navodi se u dopisu koji je potpisala Nataša Gojković, a koji je juče dostavljen svim odborničkim klubovima u Nikšiću.

Zahtjevom Pozitivne već na prvoj sjednici nikšićkog parlamenta biće testirana platforma o zajedničkom djelovanju, koju su uz stranku Darka Pajovića, potpisali čelnici Demokratskog fronta i SNP-a.

U platformi, koja je dogovorena nakon dugotrajnih pregovora, precizirano je da "nepoštovanje i neisticanje državnih simbola uzrokuje raskid koalicije u Nikšiću".

“Molimo Vas da na konstitutivnoj sjednici koja će se održati u utorak, omogućite intnoniranje himne sa tekstom”

Takvo rješenje dogovoreno je kao kompromis, nakon što je dio funkcionera DF bojkotovao intoniranje himne na konstitutivnoj sjednici parlamenta i Pajovićeve izjave da bi to moglo uticati na pregovore o savezu u Nikšiću.

Platforma političkih djelovanja oko kojih su se usaglasile partije Pajovića, Srđana Milića i politički savez Miodraga Lekića sadrži 15 principa, podijeljenih na one koji se odnose na zajedničko političko djelovanje u vršenju lokalne vlasti i univerzalne demokratske principe zajedničkog djelova.

Iz Pozitivne su juče najavili da će se nova vlast u Nikšiću prvo baviti razvojem grada pod Trebjesom, a tek onda kadrovska pitanja. Funkcioner Pozitivne Mladen Bojanić je najavio da će ta stranka do sjutra Frontu i SNP-u dostaviti platformu sa principima za buduće djelovanje lokalne vlasti u Nikšiću.

Bojanić je kazao da tu stranku interesuje plan razvoja Nikšića i kako da se grad učini boljim i kvalitietnijim za život građana.

“Kad to usaglasimo sa opozicionim partnerima, tek onda ćemo pristupiti kadrovskim rješenjima kako bismo vidjeli ko su najbolji ljudi u Nikšiću koji mogu da iznesu plan razvoja. Prvo da vidimo kako da popravimo život u Nikšića, a onda ko će to da radi”, kazao je Bojanić agenciji MINA.

Funkcioner DF-a iz Nikšića Milutin Đukanović, koji je ranije pominjan kao budući predsjednik opštine, istakao je da su u Frontu i SNP-u željeli da se pokuša da odmah budu riješena i kadrovska pitanja, ali da su iz Pozitivne tražili da se prvo utvrde principi za buduće djelovanje lokalne vlasti.

“Pozitivna je zahtijevala da se još da vremena da usvojimo principe o djelovanju buduće lokalne vlasti i preuzeli su da nam u naredna dva dana dostave novu platformu. Novi sastanak će biti u srijedu”, rekao je Đukanović agenciji MINA.Prema njegovim riječima, na današnjoj konstitutivnoj sjednici Skupštine opštine Nikšić neće biti izabran novi predsjednik lokalnog parlamenta, već će samo biti verifikovani odbornički mandati.

Lekić: Nemam problem sa identitetskim pitanjima

Lider Demokratskog fronta kazao je da nema problem sa poštovanjem državnih simbola, navodeći da to pitanje neće biti prepreka u njegovoj eventualnoj kandidaturi za predsjednika države.

On je za Televiziju Vijesti rekao da postoji problem manipulisanja identitetskim pitanjima, podsjećajući da ih uređuje Zakon o državnim simbolima koji treba poštovati.

“(Sporne su) dvije strofe himne, što ostaje da se vidi i nađe neko rješenje. Ne vidim ja neki problem sa identitetskim pitanjima, ja ih lično nemam. Ako ja budem kandidovan za neku funkciju, ja neću imati nikakav problem personalni, a mislim da ga neće imati ni grupacija kojoj pripadam“, rekao je Lekić.

Galerija

Bonus video: