Medojević : I nas prisluškuju, bogatstvo pripadnika ANB dokaz da ih plaća mafija

Tvrdi da su naručioci prisluškivanja i mafija, i vrh države , ali i određeni vlasnici krupnog kapitala
224 pregleda 24 komentar(a)
Ažurirano: 12.11.2012. 13:58h

U Crnoj Gori i Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) i policija bez adekvatne kontrole parlamenta zloupotrebljavaju mjere tajnog nadzora prisluškujući i nadzirući veliki broj osoba, smatra jedan od lidera Demokratskog fornta i član skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Nebojša Medojević.

Tvrdi da su naručioci prisluškivanja i mafija, i vrh države , ali i određeni vlasnici krupnog kapitala. Medojević u izjavi “Vijestima” podsjeća da u Crnoj Gori funkcioniše i oprema za prisluškivanje komunikacija koja je bila u vlasništvu vojske bivše države, a koju sada protivzakonito koriste privatna lica.

“Iz mog iskustva, kao član Odbora za bezbjednost, nemam nikakvu dilemu da su naše službe bile sastavni dio logistike šverca, narkotarfikinga i pranja novca”, tvrdi on.

Srbiju već danima potresa afera prisluškivanja najviših državnih zvaničnika, predsjednika Tomislava Nikolića i potpredsjednika Vlade Aleksandra Vučića.

Navodno je Bezbjednosno-informativna agencija(BIA) obavijestila Vučića da je dio MUP-a izdao nalog da mu se prisluškuje telefon, a da predsjednika Srbije prisluškuju duže vrijeme.

"Listing" platio Veljović

I Crnu Goru je prije skoro godinu dana drmala afera “listing” kada su su objavljeni, navodno falsifikovani, listinzi telefonskih razgovora Igora Lukšića i ministra vanjskih poslova Milana Roćena sa odbjeglim narkobosom Darkom Šarićem.

Danak je platio šef policije Veselin Veljović, koji je nekoliko mjeseci kasnije podnio ostavku “na lični zahtjev”, ali ta afera ni do danas nije rasvijetljena.

Rezultati istrage nikada nijesu saopšteni, a javnost je ostala uskraćena za informaciju ko je odgovoran, iako je potvrđeno da je format spornog listinga napravljen u policiji, a da je neko naknadno falsifikovao, odnosno u njega upisao imena Lukšića i Roćena.

Potrebna lustracija

“U slučaju afere prisluškivanja čelnika nove vlasti u Srbiji, još je teško procijeniti o čemu se radi. Odluka Vučića da bude koordinator svih bezbjednosnih službi, bez prethodno sprovedene lustracije i reformi je veoma rizičan i problematičan potez”, smatra Medojević.

Po njemu, lustracija bezbjedosnih službi i refrome tog sektora su pitanja strukturnih refromi i izgradnje novog sistema u skladu sa demokratskim standardima.

“Enormno bogatstvo pripadnika ANB i policije jasno ukazuje ko su pripadnici službi koji su na platnom spisku mafije”, kazao je on.

Činjenica da u Crnoj Gori u protekle 23 godine nije optužen nijedan visoki operativac ANB ili policije zbog kriminalnih aktivnosti i veza sa mafijom, jasno ukazuje, smatra on, da te strukture “imaju podršku DP SS DP režima i da imaju značajna mjesta u državnom establišmentu”.

Po Medojeviću, problem za te strukture predstavlja sve veći stepen konsenzusa među bezbjednosnim službama u SAD i EU, odnosno ocjena da su crnogorske službe “nekredibilne i opasne za ozbiljnije akcije protiv Bakanske mafije”.

“Činjenica da su i Šarić i Keljmendi imali intenzivnu telefonsku komunikaciju sa vrhom države, ANB, policije, pojednih medija, jasno ukazuje na organsku povezanost mafije, politike, i krupnog kapitala. Da su netransformisane službe bezbjednosti ključna logistika preko koje se obavlja komunikacija između ovih struktura”, smatra Medojević.

Nervoza među šefovima mafije

Medojević kaže da organska povezanost korumpiranih i netransformisanih djelova bezbjednosnih službi sa politčkim partijama na vlasti, novoformiranim vlansicima krupnog kapitala i organizovanim kriminalom jeste suština moćne strukture “Balkanske konfederacije organizovanog kriminala” koja je nastala raspadom bivše SFRJ i ratovima početkom 90-tih.

Politički uticaj, enormno bogaćenje, kontrola policije, tužilaštva, sudova stvorili su čvrste međusobne veze koje su preživjele sve političke promjene, formiranje novih država, ali i promjene režima na cijelom prostoru Balkana.

Smatra da je akcija “Balkanski ratnik” protiv narkokartela Darka Šarića, označila promjenu odnosa SAD i EU i početak nove politike zapada prema Balkanu. I SAD i EU i NATO su istakli da su politički uticaj organizovanog kriminala, pranje novca i terorizam ključne asimetrične prijetnje bezbjednosti i stabilnosti Balkana, pa samim tim i prijetnja njihovim nacionalnim interesima.

“Pod pritiskom zahtjeva SAD, EU i NATO, vlade u regionu počinju borbu protiv mafije, koja gubi ključnu podršku u Hrvatskoj, a promjena režima u Srbiji i najava kampanje protiv tajkuna povezanih sa mafijom, izazvala je dodatnu nervozu među bosovima mafije”, mišljenja je Medojević.

Galerija

Bonus video: