Šarkić: Ne vidim zbog čega bi Đukanović bio prepreka evropskim integracijama

“Proces integracija je dugoročan, pa bi se po takvoj analogiji to moglo odnositi i na bivse ministre Vlahovića, Roćena, pa i na Kaluđerovića"
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.11.2012. 12:17h

Povratak lidera Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića na mjesto premijera je logičan, jer je on nosilac liste koja je pobijedila na izborima, kazao je bivši crnogorski ambasador u Briselu Bojan Šarkić.

On smatra da je Đukanović na taj način preuzeo ne sebe i na vladu koju će formirati veliku odgovornost.

“Problemi sa kojima ce se susresti su vidljivi i jasno je da je ekonomska situacija i finansijska stabilizacija prioritetno pitanje za novi Đukanovićev kabinet”, rekao je Šarkić agenciji Mina.

Upitan da li će zvanični Brisel gledati blagonaklono na povratak lidera DPS-a na čelnu funkciju u vladi i da li će to uticati na evropske integracije, Šarkić je rekao da je

Odgovarajući na pitanje da li bi aktuelni premijer Igor Lukšić trebalo da bude novi šef crnogorske diplomatije, jer je u njegovom mandatu Crna Gora počela pregovore sa EU, Šarkić je ocijenio da te stvari ne treba izjednačavati

Šarkić je kazao da su za Evropsku uniju, OEBS-ove posmatrače i za crnogorsku opoziciju izbori prošli bez problema.

“Rezultati su verifikovani, mandatar će formirati Vladu. Dakle sve ima svoj normalan tok i Brisel će samo pozdraviti i čestitati na izboru nove vlade, koja ce nastaviti sa daljim procesom evropskih integracija”, rekao je on.

Šarkić smatra da se u daljem procesu priblizavanja Evropi ljestvica EU neprestano podiže, “pa će i nova vlada morati adekvatno da odreaguje”.

“Kroz takav proces, treba davati ocjenu o vladi i njenim reformama”, dodao je on.

Odgovarajući na pitanje da li bi aktuelni premijer Igor Lukšić trebalo da bude novi šef crnogorske diplomatije, jer je u njegovom mandatu Crna Gora počela pregovore sa EU, Šarkić je ocijenio da te stvari ne treba izjednačavati.

“Proces evropskih integracija je dugoročan, pa bi se po takvoj analogiji to moglo odnositi i na bivše ministre vanjskih poslova, Miodraga Vlahovića, Milana Roćena pa i na aktuelnog Nebojšu Kaluđerovića.

Kriterijumi i interesi su polivalentni i siguran sam da će Đukanović sa posebnom pažnjom posvetiti formiranju svog kabineta, ukljucujući i tu funkciju”, kazao je Šarkić.

Upitan da li se dolaskom Đukanovića na premijersku funkciju mogu očekivati veće promjene na ministarskim pozicijama, Šarkić je kazao da je novi predsjednik vlade “već velika promjena sama po sebi”.

“Za sedmicu ili dvije, sve će biti poznato i treba se malo strpjeti”, zaključio je Šarkić

Galerija

Bonus video: