Nije zdravo reciklirati iste ljude, udarićete u zid

Da li su u Briselu imali utisak da je Đukanović zapravo otišao? Ako nisu imali taj utisak, onda ih to što se on sada pokazuje ponovo u liku premijera, ne iznenađuje specijalno
136 pregleda 25 komentar(a)
Milo Đukanović, DPS, Foto: Luka Zeković
Milo Đukanović, DPS, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.11.2012. 07:56h

Od dopisnice Vijesti iz Brisela

Evropska komisija (EK) uobičajno ne komentariše sastav vlade koji je odraz slobodnih i fer izbora. Kad je riječ o novoj vladi Crne Gore, očekujemo da sa njom nastavimo proces evropskih integracija, rekao je portparol za proširenje Peter Stano za “Vijesti”.

Informaciju da će crnogorsku vladu ponovo preuzeti Đukanović, komesar za proširenje Štefan File saznao je po izlasku iz kabineta njemačkog šefa diplomatije Gvida Vestervelea.

File je sa saradnicima juče bio u Berlinu gdje je njemačkim poslanicima pojašnjavao stav EK o monitoringu hrvatskih reformi jer su posljednje dvije sedmice u Bundestagu iznesene sumnje u spremnost te zemlje za prijem u članstvo, posebno kad je riječ o reformi pravosuđa.

Predsjedništvo DPS-a odlučilo: Milo Đukanović novi premijer >>>

Šta je Đukanović govorio od 1990. do danas >>>

Tom prilikom File je pomenuo i Crnu Goru, rekavši da je tokom pregovora sa Zagrebom, Brisel uveo nekoliko novih instrumenata, "od kojih i pojačani fokus na rezultate u primjeni reformi i ispunjavanju kriterijuma za članstvo. Te lekcije sada primjenjujemo na Crnoj Gori."

“Vijesti” su juče nezvanično kontaktirale neke od diplomata iz EK koji ne skrivaju da nijesu oduševljeni.

"Na duže staze, jednostavno ne izgleda dobro. Očigledno da nije zdravo da se recikliraju isti ljudi, jer zemlje trebaju nove ljude, svježu krv. Ali, na kraće staze, dok se odvija tehnički dio posla, neće biti problema"

Njemački analitičar za Balkan Gerald Knaus i britanski novinar Tim Džuda su saglasni da Đukanovićev povratak “na kraće straze” neće poremetiti položaj Crne Gore prema Briselu.

"Na duže staze, jednostavno ne izgleda dobro. Očigledno da nije zdravo da se recikliraju isti ljudi, jer zemlje trebaju nove ljude, svježu krv. Ali, na kraće staze, dok se odvija tehnički dio posla, neće biti problema", rekao je Tim Džuda, za kojeg je sada "interesantnije posmatrati odnos Đukanovića i opozicije, pogotovo u njegovom rodnom gradu Nikšiću”.

Džuda je “Vijestima” kazao da u Briselu nište specijalno neće ni reći o povratku Đukanovića “kad je očigledno da ga mnogo ljudi i podržava”.

“Šta vam mogu reći, osim da će napredak zavisiti od postignutih rezultata?", zaključio je Džuda.

Veliko iznenađenje zbog Đukanovićevog povratka nije pokazao ni direktor ESI instituta iz Berlina, specijalizovanog za Tursku i zapadni Balkan, Knaus.

"Da li je Đukanović ikada zapravo i otišao? Da li su u Briselu imali utisak da je Đukanović zapravo otišao? Ako nisu imali taj utisak, onda ih to što se on sada pokazuje ponovo u liku premijera, ne iznenađuje specijalno, a možda niti ne alarimira. Na kraće staze ne očekujem da će biti nekih problema u procesu evropskih integracija. Sada se odvija skrining, ali to je tehnički proces. Onda se otvaraju i zatvaraju poglavlja...." rekao je Knaus.

Da li je Đukanović ikada zapravo i otišao? Da li su u Briselu imali utisak da je Đukanović zapravo otišao? Ako nisu imali taj utisak, onda ih to što se on sada pokazuje ponovo u liku premijera, ne iznenađuje specijalno, a možda niti ne alarimira

Sagovornik “Vijesti” napomenuo je da su se sve važne političke reforme u Hrvatskoj desile u zadnjoj godini.

“Sve te priče o borbi protiv korupcije bile su samo priče, i onda u zadnjoj godini, priredili su dramatične događaje oko hapšenja premijera, zamjenika premijera, suđenjima i slično. Dakle, vrlo zahtjevan tehnički proces došao je do kraja, i onda je i društvo bilo zrelo i desile su se političke promjene. A malo ko sa strane je vjerovao da su moguće", rekao je on.

Na pitanje da li treba brinuti o tome da li će se nastaviti istraga o slučajevima nasilja nad novinarima, Knaus je rekao da je "srećna okolnost da je Crna Gora započela pregovore”.

Bonus video: