DF i Pozitivna najviše raspravljali o genocidu u Srebrenici

Kako glasi kompromisno riješnje, biće poznato danas kada DF i Pozitivna objave zajedničku platformu.
85 pregleda 231 komentar(a)
Pajović, Lekić, Foto: Savo Prelević
Pajović, Lekić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.11.2012. 12:47h

Čelnici Pozitivne Crne Gore i Demokratskog fronta saopštili su sinoć, oko sat i po prije ponoći, da su postigli dogovor o formiranju vlasti u Nikšiću i donijeli odluku da zajedno sa Socijalističkom narodnom partiju (SNP) naredne četiri godine vode taj grad. Nakon iscrpljujućeg višednevnog i višečasovnog pregovaranja funkcioneri Pozitivne i DF-a nijesu željeli da govore o detaljima dogovora, već su saopštili da će danas u pisanoj formi medijama dostaviti principe političkog djelovanja koji su "u budućnosti neophodni za formiranje lokalne vlasti u Nikšiću".

Na sinoćnjem sastanku prema informacijama "Vijesti", najviše rasprave je bilo oko osude genocida u Srebrenici.

Pajović i njegovi saradnici su insistirali na foimulacije iz svoje platforme da se "osude svi zločina na prostoru bivše Jugoslavije, sa posebnom osudom genocida u Srebrenici (odluka Međunarodnog suda pravde od 26. 2. 2007), i puno poštovanje odluka Haškog tribunala".

Na drugoj strani, predstavnici Nove, Danilović i Đukanović su predlagali rješenje u kojem bi se izbjeglo da se poimenično pominje Srebrenica, iako je to zvanično jedini genocid na prostorima bivše države. Oni su nudili rješenje koje glasi"osuda genocida i zločina na prostoru bivše Jugoslavije i s tim u vezi poštovanje odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu".

Kako glasi kompromisno riješnje, biće poznato danas kada DF i Pozitivna objave zajedničku platformu.

Nakon sastanka funkcioner DF-a Goran Danilović je kazao da je suvišno govoriti koliko su pregovori bili zahtjevni. "U krajnjem, namjera nam je bila da niko nikoga ne nadmudri, ne pobjedi nego da, kad je već moralo da se priča o ovako velikim temama, da nastupimo sa razumijevanjem jedni prema drugima", kazao je on.

Danilović je kazao da principi imaju tri dijela i da je osnovni dio poruka potpuno političke prirode građanima Nikšića "što su sve spremni zajednički da urade za njih". 0 tom dijelu su, dodao je, za razliku od univerzalnih principa vrlo malo diskutovali. "Znate kada razgovarate i kada morate praviti kompromis, morate . biti svjesni da niko nikoga ne nadmudri, niti nam je to bila namjera. Pustićemo javnosti da prosudi da li smo uradili dobru stvar, bez potrebe da branimo svoje pozicije", kazao je Danilović. Generalni sekretar Pozitivne Crne Gore Mladen Bojanić je nakon sastanka kazao da su ove partije pokazale da imaju kapaciteta za razgovor, dogovor i kompromis. "U cilju poštovanja volje građana Nikšića smo našli približno iste i zajedničke stavove koje će zadovoljiti sve strane, iako nas dijele velike političke i ideološke razlike", kazao je Bojanić. Sinoćnji sastanak u zgradi Skupštine Crne Gore bio je prekinut na više od sat vremena jer je lider DF-a Miodrag Lekić učestvovao na tribini u Centru za građansko obrazovanje. Pored Lekića i Danilovića sastanku je u ime DF-a prisustvao Branko Radulović i Milutin Đukanović, dok su Pozitivnu uz Bojanića predstavljali lider Darko Pajović i Azra Jasavić.

Bonus video: