Evropska Crna Gora dala najviše novca za reklamiranje uoči izbora

Monitoring se odnosio na sedam televizijskih stanica i četiri dnevna lista u Crnoj Gori, od 1. septembra do 13. oktobra
121 pregleda 12 komentar(a)
Milo Đukanović, DPS, Foto: Luka Zeković
Milo Đukanović, DPS, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.11.2012. 14:41h

Troškovi oglašavanja političkih partija na televizijskim stanicama u predizbornoj kampanji iznosili su više od 1,22 miliona eura, a najviše novca za te svrhe dala je koalicija Evropska Crna Gora (ECG) 384,5 hiljada eura, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

CDT je danas predstavio rezultate monitoringa trošenja političkih partija u toku kampanje. Monitoring se odnosio na sedam televizijskih stanica i četiri dnevna lista u Crnoj Gori, od 1. septembra do 13. oktobra.Političke partije i izborne liste dužne su da do 13. novembra Državnoj revizorskoj instituciji dostave Izvještaj o porijeklu, visini i strukturi prikupljenih i utrošenog novca za izbornu kampanju. Prema riječima predsjednka CDT-a, Milice Kovačević, partije uvijek kasne sa izvještajem a DIK još efektivno ne kontroliše njihove finansije.

Kovačević je podsjetila da je promotivnu kampanju na televizijskim kanalima 10. septembra počeo Demokratski front (DF), dok je sedmicu kasnije počela Pozitivna Crna Gora.

Prema njenim riječima, ukupni troškovi oglašavanja političkih partija na televizijskim stanicama iznosili su 1.220.617 eura.„Radio Televizija Crne Gore (RTCG) je obavezna da podnosiocima potvrđenih izbornih lista obezbijedi ravnopravno i svakodnevno besplatan prostor za emitovanje. Ukoliko trajanje reklamiranja partija na javnom servisu pomnožimo sa zvaničnim cijenama ove kuće dolazimo do 568.090 hiljada eura“, navela je Kovačević.Troškovi partija na komercijalnim televizijama, navela je ona, iznosili su 625.527 eura.

Bonus video: