Završen prvi krug pregovora: Bošnjaci bi Lukšića ili Đukanovića

"Vi znate kako to DPS potajno radi. O mandataru će odlučiti Predsjedništvo DPS-a, a ne predsjednik države"
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.11.2012. 12:37h

Nakon sastanka sa Filipom Vujanovićem, lider Pozitivne Crne Gore, Darko Pajović kazao nisu razgovarali o imenu mandatara za sasta Vlade, i da to pravo pripada onima koji su osvojili najveći broj mandata.

Pajović je kazao da su u fokusu razgovora sa Vujanovićem bile ekonomske teme, politička dešavanja, kao i proces evro-atlantskih integracija. Pajović je izrazio zadovoljstvo razmjenom informacija između stranke koja je relativno nova i predsjednika države.

Lider Bošnjačke stranke Rafet Husović kazao je da očekuju da će Koalicija Evropska Crna Gora da ime mandatara za sastav nove Vlade najvjerovatnije u prvoj polovini naredne sedmice.

Husović je nakon sastanka sa predsjednikom Crne Gore Vujanovićem kazao da nijesu razgovarali o imenu mandatara već da je poručio predsjedniku da što prije treba formirati novu Vladu.

"Vi znate kako to DPS potajno radi. O mandataru će odlučiti Predsjedništvo DPS-a, a ne predsjednik države", kazao je Husović i dodao: "Insistirao sam da se što prije formira Vlada jer nas čeka dosta obaveza, odgovor prema EU, formiranje budžeta za narednu godinu".

Bošnjačkoj stranci (BS) bi posebno prihvatljivo bilo da mandatar nove vlade, bude predsjednik ili potpredsjednik Demokratske partije socijalista, Milo Đukanović ili Igor Lukšić, kazao je Husović.

Vučinović: Što prije formirati vlast

Predsjednica Hrvatske građanske inicijative Marija Vučinović je saopštila da predsjednik Vujanović nije saopštio ime mandatara Vlade i da o tome nisu pričali.

"Pričali smo o tome da se vlast treba što prije napraviti kako bi se rješavala ekonomska pitanja", kazala je Vučinović.

Ona nije htjela da precizira koji je njen lični izbor mandatara, već je navela da je HGI Sporazumom prihvatio da mandatar bude iz DPS-a.

Cungu: Podržaćemo kandidata DPS-a

Forca će podržati kandidata za mandatara nove vlade kojeg predloži Demokratska partija socijalista (DPS), kazao je predsjednik te manjinske stranke Nazif Cungu.On je nakon sastanka sa predsjednikom države Filipom Vujanovićem, kazao da nije na Forci da određuje ko će biti mandatar.„DPS će sigurno imati svog kandidata kojeg ćemo podržati“, dodao je Cungu.

Đeka: Vujanović za opštinu Malesija

Vujanović, u potpunosti podržava formiranje opštine Malesija, kazao je danas lider Demokratske partije, Fatmir Đeka.On je, nakon razgovora sa Vujanovićem, kazao novinarima da se nada da će uskoro slaviti dan opštine Malesija.

Razgovorom sa Đekom, Vujanović je počeo konsultacije sa predsjednicima parlamentarnih partija u vezi predlaganja mandatara za sastav vlade.Đeka je kazao da će o mjestima u novoj vladi razgovarati sa novim mandatarom.Đeka je naglasio da nema nikakvih nesporazuma između njega i Mehmeda Bardhija, sa čijom partijom su zajedno učestvovali na parlamentarnim izborima, i da će zajedno saopštiti odluku.

Galerija

Bonus video: