Brajković: Nemamo para za ovu akciju

Broj zaposlenih u Tivtu konstantno pada već godinama i sada iznosi 23 odsto ukupnog stanovništva
79 pregleda 0 komentar(a)
SO Tivat, Foto: Siniša Luković
SO Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 06.11.2012. 19:59h

Odbornici Skupštine opštine Tivat su, nakon skoro dvočasovne rasprave, većinom glasova usvojili Strateški plan razvoja Tivta (SPR) od 2012. do 2016. godine kojim je predviđeno više od 140 raznovrsnih projekata na unapređenju lokalne komunalne infrastrukture, socijalne nadgradnje i uslova života građana, a za što bi, prema procjenama autora, trebalo izdvojiti oko 80 miliona eura.

„Da bi sve ovo realizovali treba nam otprilike 30 miliona eura iz budžeta opštine tokom pet godina – dakle, šest miliona godišnje, a nama su sada realni budžetski prihodi oko sedam miliona eura godišnje. Po ovome, za plate zaposlenima i troškove rada u lokalnoj upravi ostajalo bi oko milion i po eura godišnje, a mi sada na to godišnje trošimo četiri miliona.

Dakle, jednostavna matematička operacija pokazuje da je ovako smišljen SPR finansijski neodrživ za Opštinu Tivat“, poručio je Rato Brajković (Nova) obrađivačima iz kabineta gradonačelnika Dragana Kankaraša (DPS) i zamjerio što SPR uopšte ne pominje izgradnju zaobilaznice oko Tivta koju je lokalna vlast do sada u više navrata obećavala građanima.

Naglašavajući da su statistički podaci iz Strateško plana razvoja “izuzetno depresivni” i da značajno odudaraju od imidža Tivta kao najnaprednijeg grada u Crnoj Gori, Mirko Metikoš (Nova) je kazao da „broj zaposlenih u Tivtu konstantno pada već godinama i sada iznosi 23 odsto ukupnog stanovništa, a ako se od toga odbiju zaposleni u državnoj upravi, ispada da samo 15 procenata stanovnika radi i hrani ostatak Tivćana“.

O razvoju van grada

„Stopa nezaposlenosti akademski obrazovanih građana u Tivtu je skoro pet puta veća od državnog prosjeka. Ovaj SPR bi trebalo da bude vodilja u promjeni takvog stanja, a nama se ovdje o ključnim investicionim potencijalima Tivta nerijetko odlučuje van ove sredine.

Grad koji je nekada bio prepoznat kao zanatsko-tehnički i proizvodni centar u SPR se kao takav ni ne pominje, a morali bismo razmišljati, ne samo o turizmu i uslugama, već i održivoj proizvodnji elektronike, opreme za iskorišćavanje čistih izvora energije i slično“, kazao je Metikoš.

Na to mu je Kankaraš uzvratio da „plan razvoja nije sveto pismo pa se može i mijenjati za godinu-dvije“, te da će se lokalna infrastruktura graditi i mimo onoga što piše u tom dokumentu.

„Da smo nabrojali sve što ćemo raditi, ovaj dokument bi umjesto 350 imao hiljadu strana“, kazao je koordinator za izradu SPR Petar Vujović (DPS) koji je na početku rasprave povukao kontroverznu rečenicu iz tog dokumenta u kojoj je navedeno da dopisnici “Vijesti”, “Dana” i “Pobjede” iz Tivta „mogu pomoći u pravom predstavljanju svih aktivnosti lokalne uprave, ali isto tako, nerijetko dati i prilično iskrivljenu sliku zasnovanu na nepotpunim informacijama”.

Vlado Arsić (PzP) upozorio je da treba već sada razmisliti što će Opština raditi “jer će investitori malo stati i prikočiti, pa ni izvori prihoda grada neće biti baš ovakvi kakvi se predviđaju u SPR”.

SO je usvojila nacrte novih odluka o javnim parkiralištima, uslovima i načinu sahranjivanja i uređivanju i održavanju groblja, izmjenama i dopunama Statuta i nacrta lokalnog akcionog plana za zaštitu biodiverziteta, te ih je stavila na tridesetodnevnu javnu raspravu.

Prihvaćena je i informacija o ostvarenju budžeta Opštine za devet mjeseci ove godine, iako Vatroslav Belan (LP) nije dobio odgovor na pitanje što su to “ostali troškovi” budžeta koji su porasli za čak 2,7 puta u odnosu na uporedni period lani.

Ne može u dvije fotelje

Vladajuća DPS-SDP većina je uz žestoke kritike opozicije, imenovala i nove sastave UO JKP-a i JP “Vodovod i kanalizacija” u kojima su samo predstavnici dviju vladajućih partija.

Za predsjednika UO JKP-a imenovan je Ranko Bošković (SDP) uprkos upozorenju opozicije da je on već direktor u jednom javnom preduzeću (Aerodromi CG), te da stoga ne može biti i predsjednik UO u drugom JP.

Za predsjednika UO “Vodovoda” imenovan je Vlado Đukić (DPS) uz proteste Vlada Arsića (PzP) što DPS i SDP svojim kadrovima u UO “pripisuju navodnu veliku stručnost i odlične rezultate jer te firme rade na 'pozitivnoj nuli'”.

“To je rezultat činjenice da su građani Tivta izuzetno disciplinovani i odgovorni u plaćanju računa, a ne zbog ne znam kakve stručnosti kadrova vladajuće koalicije”, rekao je Arsić.

Kritikuju medije, a nemaju ni portparola

Opština Tivat nema portparola, niti službu za odnose sa javnošću, pa se „transparentan rad“ lokalne uprave svodi na više ili manje korektne lične odnose tivatskih novinara sa gradonačelnikom Kankarašem.

Njemu se mora priznati da je zaista uvijek spreman da se novinarima odazove na poziv i odgovori na njihovo interesovanje, ali to svakako nije pravi način da jedna lokalna samouprava organizovano komunicira sa javnošću.

Ovo tim prije što je Opština Tivat iz nikada zvanično objašnjenih razloga, još prije godinu i po, prestala sa, do tada uobičajenom praksom organizovanja konferencije za štampu gradonačelnika jednom mjesečno, ali to nije spriječilo Kankaraševe saradnike da u međuvremenu, u predlogu SPR, dopisnike dnevnih listova indirektno optuže da „nerijetko daju i prilično iskrivljenu sliku zasnovanu na nepotpunim informacijama”.

Na kraju su, ipak, na samoj sjednici SO, autori Strateškog plana razvoja odustali od te kontroverzne konstatacije.

Risančić zabrinut za poreske dugove

Dejan Risančić (DSS) protestovao je zbog odluke da se građanki I. B. sa Župe dozvoli otkup 57 kvadrata opštinske zemlje, u cilju zaokruženja urbanističke parcele.

Naglasio je da je prodaja te zemlje I. B. za ukupno 5.130 eura, kršenje Zakona o državnoj imovini, Zakona o lokalnoj samoupravi i Statuta Opštine Tivat jer “ona sada ima 5.000 eura da plati zemlju, a nema novca da uredno izmiruje svoje poreske obaveze prema Opštini i još na toj urbanističkoj parceli posjeduje pomoćni objekat sagrađen 1999, bez građevinske dozvole”.

Risančić je te tvrdnje potkrijepio dokumentima koje su mu 5. novembra izdali Seketarijat za finansije Opštine Tivat i tivatski katastar, na što je glavni administrator Opštine Jovanka Laličić (DPS) reagovala tvrdnjom da je I. B. “jutros platila svoje dospjele poreske obaveze”.

Bonus video: