Đukanović: Legitiman je prigovor savjesti oko himne

"Moramo se učiti da se ponašamo kao civilizovano društvo i pravna država"
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.11.2012. 14:56h

Lider DPS-a Milo Đukanović kazao je da je prigovor savjesti dijela opozicije oko intoniranja himne potpuno legitimna stvar, navodeći da postoji mnogo onih koji nemaju „taj prigovor savjesti“.

„I koji vole i poštuju himnu u cjelini teksta. Moramo se učiti da se ponašamo kao civilizovano društvo i pravna država. Zna se koja je procedura za izmjenu simbola i samo se toga treba pridržavati. Pokrenuti proceduru, tražiti potrebnu većinu, a kad se ona opredijeli da se himna promijeni, onda ću ja vjerovatno imati prigovor savjesti, ali ću poštovati izraz većine“, rekao je Đukanović.

On je kazao i da nakon potpisivanja sporazuma o koaliciji sa manjinskim strankama teško da može btii iznenađenja po javnost, navodeći da kako bi se tokom ovih nekoliko dana „moralo doći do imena mandatara“.

„Jer su danas stvoreni uslovi za proces konsultacija sa parlamentranim partijama i logično je pretpostaviti da bi se taj posao mogao završiti do kraja ove sedmice. Unutar naše koalicije razgovaraćemo ko od nas može odgovoriti najbolje onome što je očekivanje javnosti. Kad kažem da teško može biti iznenađenja, mislim zaista da smo ovaj rezultat i poruke iz kampanje jako dobro razumjeli manje više svi u političkom životu, a posebno u pobjedničkoj koaliciji. Shvatamo da se nalazimo pred teškom odgovornošću u narednom četvorogodištu i ako želimo da opravdamo očekivanje moramo raditi brzo i u najjačem mogućem sastavu. Nije nam ostalo mnogo manevarskog prostora“, rekao je Đukanović.

Poslanici u konfliktu interesa - pravna začkoljica

Odgovarajući na pitanje „Vijesti“ da li je u ovom trenutku bliži predsjedničkoj ili premijerskoj funkciji, Đukanović je kazao: “U ovom trenutku sam najbliži onome što radim, a to je mjesto predsjednika stranke. To je zaista izraz mog opredjeljenja i u tom opredjeljnju lično ne bih mijenjao ništa“.

Međutim, kako je rekao, „onda kad ste se odlučili da je učestvujete u kampanji, vi ste se odlučili i za neka pravila koja izlaze iz domena vaših ličnih opredjeljenja“.

„Ako pobijedite na izborima, onda postajete dio očekivanja javnosti koja očekuje odgovoran odgovor na to povjerenje. Sada je unutar vladajuće koalicije obaveza da razgovaramo kako ćemo na najodgovorniji način odgovoriti na povjerenje koje su nam građani dali 14. oktobra“, poručio je Đukanović.

Govoreći o očekivanjima manjina, Đukanović je rekao da manjine „svakako imaju svoje mjesto“.

„To mjesto je u nekom smislu kvalitetnije nego što je bila njihova participacija u prethodnoj vlasti. To je logično, jer sada imaju bolju poziciju. Bez njih sada nema formiranja parlamentarne većine, a u prethodnom mandatu je bilo, pa je logično očekivanje da se unaprijedi kvalitet participacije. A oni su i tokom prethodnog mandata stekli iskustvo koje ih preporučuje da sa odgovornijih mjesta mogu dati dobar doprinos ostvarivanju političkih ciljeva“, kazao je Đukanović.

Komentarišući prigovor Andrije Mandića da je Skupština počela sa verifikacijom 17 mandata poslanika koji su već na nekoj od funkcija, zbog čega su u konfliktu interesa, Đukanović je rekao da je to sada „pravna začkoljica koja se ne otvara prvi put u parlamentu“.

„Imate mnogo ljudi koji su na izvršnim funkcijama koje su nespojive sa njihovim poslaničkim mandatom. I oni bivaju verifikovani kao poslanici i taj njihov mandat traje pola sata dok podnesu ostavke i na njhova mjesta ne dođu oni koji nisu u konfliktu interesa. Tih 17 poslanika ne donosi nijednu odluku koja bi bila sporna. Više smo u domenu pravno-teorijskih začkoljica, nijesmo u ozbiljnom problemu“, smatra Đukanović.

Sporazum potpisan

Predstavnici koalicija Evropska Crna Gora i manjinskih partija potpisali su sporazum o zajedničkom političkom djelovanju, a krajem ove ili početkom naredne sedmice moglo bi biti poznato ko će biti premijer, saopštio je predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS), Milo Đukanović.

Đukanović je, upitan da li je sporazumom, koji su potpisali on i lider Bošnjačke stranke (BS) Rafet Husović, definisano koja će mjesta pripasti predstavnicima manjinskih stranaka, rekao da tim dokumentom nijesu precizirana ta pitanja.

"Ali nema nikakve sumnje da je naš jasan politički dogovor da će koalicija partija manjinskih naroda imati odgovarajuće mjesto u parlamentu, odnosno mjesto potpredsjednika parlamenta", rekao je on.

Đukanović je rekao da su precizirana i prava koja će koalicija manjinskih partija imati u vladi.

"Ali smo se složili da su pitanja konkretnih rasporeda u vladi pitanja o kojima će predstavnici tih partija razgovarati sa mandatarom, kad bude definisan".

Prema njegovim riječima, oko tih pitanja nema nesporazuma i najlakše su skinuta sa dnevnog reda, dodajući da su sve ovo vrijeme više bili udubljeni u ono što su zajednički politički zadaci.

Na pitanje da li će predstavnik BS biti potpredsjednik Vlade, Đukanović je kazao da je to jedna od opcija.

"Husović i ja smo se složili da o tome predstavnici partija vode konkretne razgovore sa mandatarom, kad bude poznato njegovo ime", naveo je on.

Đukanović je ocijenio da su BS i Demokratska unija Albanca partije koje su i do sada dale važan doprinos ostvarivanju dosadašnjih državnih uspjeha Crne Gore.

"I ne vidim da je ijedno mjesto u vladi zatvoreno, da postoji ijedno mjesto na koje oni ne bi mogli odgovoriti i kvalitetno i odgovorno", poručio je on.

Đukanović je kazao da će nakon sastava parlamentarne većine obavijestiti predsjednika države da imaju parlamentarnu većinu kojoj treba povjeriti mandat, a da će parlalelno sa tim unutar koalicije koja je danas formalizovana teći razgovori o tome ko treba da bude mandatar.

"Moje uvjerenje je da ćemo na tome raditi, kao i do sada, odgovorno i dinamično i da bi se možda i do kraja ove nedjelje ili početkom sledeće moglo odgovoriti na to vaše interesovanje", rekao je on.

Đukanović je rekao da vjeruje da potpisnici sporazuma dijele zadovoljstvo što na taj način stavljaju tačku na, kako je ocijenio, pomalo neodgovorno i neozbiljno licitiranje tokom ovih dana ko je pobjednik parlamentarnih izbora.

Husović je poručio da su potpisivanjem sporazuma stvorili dobre uslove za stabilnu parlamentarnu većinu i ubrzo stabilnu vladu

Prema njegovim riječima, za koaliciju Evropska Crna Gora i DPS je veoma važno da se nastavlja plodna saradnja sa nacionalnim partijama manjina koje žive u Crnoj Gori, "lojalnih državi Crnoj Gori, posvećenih njenom dobru".

On posebno smatra da je dobro da će uskoro, nakon formiranja vlade, stvoriti pretpostavke da se vladajuća koalicija u punoj mjeri posveti onom što su bila ključna obećanja njene predizborne kampanje.

"Pitanju unaprijeđenja kvaliteta života svih građana, sa realnom nadom da ćemo na kraju sledećeg četvorogodišta imati Crnu Goru još bliže svom evropskom cilju, Crnu Goru članicu NATO-a i da ćemo imati unaprijeđen standard života svih ljudi", zaključio je Đukanović.

Husović je poručio da su potpisivanjem sporazuma stvorili dobre uslove za stabilnu parlamentarnu većinu i ubrzo stabilnu vladu.

"Za predstavnike manjinskih partija i naroda je ovo još jedan izazov, jer smo dali doprinos demokratizaciji Crne Gore", ocijenio je on, poručujući da će predstavnici manjinskih partija pokušati da doprinesu i Vladi sa određenih mjesta gdje se budu našli.

Galerija

Bonus video: