Dogovorena saradnja DPS-a i manjinskih partija: O foteljama svako za sebe

Predstavnici DPS-a će organizovati odvojene pregovore sa BS, Forcom i HGI kako bi se dogovorili o podjeli funkcija u izvršnoj vlasti
52 pregleda 26 komentar(a)
Rafet Husović, Foto: Boris Pejović
Rafet Husović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.11.2012. 08:04h

Predstavnici Demokratske partije socijalista (DPS) i manjinskih stranaka potpisaće danas sporazum o formiranju vlasti, dok će o udjelu u vlasti pregovarati sa svakom strankom pojedinačno.

Prema informacijama “Vijesti”, predstavnici DPS-a će u periodu od konsituisanju parlamenta do formiranja vlade organizovati odvojene pregovore sa Bošnjačkom strankom, Forcom i Hrvatskom građanskom inicijativom (HGI) kako bi se dogovorili o podjeli funkcija u izvršnoj vlasti.

U vladajućoj koaliciji, prema nezvaničnim informacijama, smatraju da manjinske partije mogu računati na jedan konkretan resor u Vladi, koju bi mogli dobiti Bošnjaci kao najjača manjinska partija. DPS bi mogao dati i mjesto ministra bez porfelja ili potpredsjednika Vlade bez konkretnog resora.

U Bošnjačkoj stranci smatraju da osim mjesta potpredsjednika Skupštine treba da im pripadne neki od jačih resora u vladi, ili eventualno mjesto potpredsjednika Vlade.

Ostale potpisnice bi mogle dobiti mjesta savjetnika ili sekretara u ministarstvima. I DUA, iako nije ušla u parlament, može da računa na neke od činovničkih pozicija u novoj vladi.

To učešće manjinskih partija u vladi bilo bi identično onom u kabinetu Igora Lukšića, gdje je mjesto ministra bez porfelja dodijeljeno predsjedniku BS-a Rafetu Husoviću, dok su kadrovi DUA Ferhat Dinoša i Hamdi Hasani bili ministri za ljudska i manjinska prava.

Bonus video: