Klinton žali što nije stigla da posjeti Crnu Goru

Klinton je ohrabrila dalju implementaciju reformi neophodnih za ostvarenje integracionih težnji Crne Gore, članstva u Evropskoj uniji (EU) i NATO
68 pregleda 18 komentar(a)
Hilari Klinton, Foto: Rojter
Hilari Klinton, Foto: Rojter
Ažurirano: 03.11.2012. 15:35h

Crna Gora je primjer stabilnosti i napretka, poručila je državni sekretar Sjedinjenih američkih država (SAD) Hilari Klinton u telefonskom razgovoru sa premijerom Igorom Lukšićem.

Kako je saopšteno iz Vlade, Klinton je Lukšiću kazala da žali što nije bila u prilici da, tokom boravka u zemljama regiona, posjeti Crnu Goru i lično prenese utiske o pozitivnim demokratskim i ekonomskim kretanjima u njoj.

Klinton je, kako se navodi, ohrabrila dalju implementaciju reformi neophodnih za ostvarenje integracionih težnji Crne Gore, članstva u Evropskoj uniji (EU) i NATO.

"Integracioni procesi u Crnoj Gori predstavljaju garant političke i bezbjednosne stabilnosti regiona kojoj Crna Gora daje veliki doprinos“, kazala je ona.

Klinton je istakla značaj učešća crnogorskih vojnika u mirovnim misijama, kao doprinos uspostavljanju i očuvanju globalnog mira i demokratije.

Klinton je istakla značaj učešća crnogorskih vojnika u mirovnim misijama, kao doprinos uspostavljanju i očuvanju globalnog mira i demokratije

U tom kontekstu, Klinton je čestitala premijeru i građanima Crne Gore na uspješno sprovedenom izbornom procesu koji je, kako je ocijenila, potvrdio jačanje i stabilnost demokratskih procesa.

Lukšić je zahvalio na kontinuiranoj podršci koju SAD pružaju Crnoj Gori, kako u pogledu strukturnih reformi, tako i u integracionim procesima, kojima Crna Gora ostaje posvećena i u narednom periodu.

"Jačanje insitucija, vladavina prava i ekonomski napredak, prioriteti su Vlade i svih segmenata društva“, naglasio je on.

Bonus video: