SNP ustaje na himnu u utorak?

Ako opozicija ne postigne dogovor o formiranju vlasti u Nikšiću do utorka, 6. novembra, konstitutivna sjednica parlamenta bi mogla biti svojevrsni test
107 pregleda 144 komentar(a)
Ažurirano: 03.11.2012. 09:58h

Himna, odnosno njene dvije posljednje strofe, ključni je problem u pregovorima opozicije za formiranje lokalne vlasti u Nikšiću, saznaju “Vijesti” u DF i Pozitivnoj.

Pozitivna je u političkoj platformi zatražila od DF i SNP poštovanje Zakona o državnim simbolima, što ne “isključuje programska opredjeljenja tih strankama o simbolima, ali skladno legalističkoj pretpostavci zahtijeva poštovanje postojećih simbola u punoj mjeri”.

Taj zahtjev Pozitivne nije problematičan za PzP i dio nezavisnih kandidata u DF za razliku od Nove i vjerovatno bivših funkcionera SNP-a koji zahtijevaju da se iz državne pjesme izbace posljednje dvije strofe jer je njihov autor navodno Sekula Drljević.

Ako opozicija ne postigne dogovor o formiranju vlasti u Nikšiću do utorka, 6. novembra, konstitutivna sjednica parlamenta bi mogla biti svojevrsni test da li se promijenio odnos dijela opozicije prema državnoj pjesmi.

Na konstitutivnoj sjednici prethodnog saziva u aprilu 2009. poslanici SNP-a i Nove za vrijeme intoniranja himne nijesu bili u prisutni u sali, za razliku od poslanika PzP-a koji su za to vrijeme stajali. Sličan odnos opozicija je imala i na konstitutivnoj sjednici u oktobru 2006, kada je konstituisan prvi saziv Skupštine u nezavisnoj državi. Tada su poslanici Srpske liste, odnosno Nove, te koalicije SNP-NS-DSS sjedjeli, dok su poslanici PzP-a i tada su stajali zajedno sa poslanicima vladajućih partija.

Dva izvora “Vijesti” iz SNP-a saopštila su da u toj partiji postoji raspoloženje da stoje prilikom intoniranja himne na konstitutivnoj sjednici u parlamentu, iako o tome nijesu raspravljali u partiji.

“Ako budemo u sali, onda ćemo stajati”, kazao je jedan od izvora, dok je drugi dodao da je ovo možda pravi trenutak za taj potez kako bi pokazali da se partija oslobodila onih koji su kočili njenu transformaciju u modernu martiju.

Visoki funkcioner DF-a kazao je “Vijestima” da u tom savezu nijesu razmatrali pitanje odnosa prema eventualnom intoniranju himne na sjednici u utorak.

“Postoje konstituenti DF-a koji imaju problem sa posljednje dvije strofe himne, a postoje i oni konstituenti kojima to nije problem. U svakom slučaju ćemo o tome zauzeti jedinstven stav”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Funkcioner DF-a Branko Radulović kazao je “Vijesti” da su u tom savezu optimisti oko dogovora za formiranje lokalne vlasti u Nikšiću, jer će sve tačke biti usaglašane u najvećoj mjeri.

“Svi će imati svoju prepoznatljivost. Ako smo realni i odgovorni prema budućnosti neće biti prepreke za dogovor. Pronaći ćemo formulu oko simbola koji će uvažiti specifičnosti, a koji će biti u saglasju sa interesima građana i razvojem Crne Gore kao multietničke države”, rekao je Radulović.

Galerija

Bonus video: