Građanska alijansa: Izmijeniti Ustav kako bi pravosuđe bilo depolitizovano

„Od vas se očekuje da kroz prevazilaženje ličnih i partijskih interesa stremite rješenjima koja su u interesu građana"
0 komentar(a)
skupstina, Foto: Arhiva "Vijesti"
skupstina, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 02.11.2012. 14:18h

Građanska alijansa (GA) pozvala je poslanike novog skupštinskog saziva da se dogovore oko izmjena Ustava kako bi pravosuđe bilo unaprijeđeno i depolitizovano, apelujući da se prilikom usvajanja budžeta za 2013. godinu više novca izdvoji za pravosuđe, te da kontrola trošenja tog novca bude efikasnija.

U otvorenom pismu poslanicima novog saziva, koje potpisuju koordinatori medijskog programa, programa ljudskih prava, programa vladavine prava, te programa dobrog upravaljanja Marina Bauk, Milan Radović, Zoran Vujičić i Edin Koljenović, navodi se da je neophodno inicirati izgradnju Palate pravde, kako bi se poboljšao rad i kapacitet sudova. Smatraju i da Skupština ne može biti tijelo za mehaničko usvajanje predloga zakona koje pripremi Vlada, već da mora imati aktivniju ulogu.

Oni su apelovali i na jačanje saradnje sa NVO sektorom, jer nije dovoljno da predstavnici civilnog sektora potpisuju dokumente o saradnji, održavaju beskrajne sastanke ili figuriraju u komisijama, sugerišući da se poslanici prilikom izbora potpredsjednika Skupštine pridržavaju Poslovnika.

„A ako je to nemoguće, onda taj dokument treba promijeniti. Posebno je bitno da prilikom biranja rukovodioca i predsjednika radnih tijela budu poštovani principi rodne ravnopravnosti“, navodi se u pismu GA.

U GA se nadaju da će poslanici posebno raditi na dodatnom jačanju kontrolnih funkcija, “kako se ne bi dozvolilo da kontrolna i konsultativna saslušanja u odborima služe i dalje kao događaji za promociju aktivnosti koje je Vlada sprovela”.

U GA se nadaju da će poslanici posebno raditi na dodatnom jačanju kontrolnih funkcija

“Kao ni da konačni ishodi saslušanja nemaju efikasan praktičan epilog“, poručuju iz GA, uz ocjenu da prethodni sazivi Skupštine nijesu učinili ni minimalne napore da spriječe “nezakonito i neracionalno rasipanje novca iz Fonda za ostvarivanje i zaštitu manjinskih prava”.

U GA smatraju da će Fond, ako se nastavi dosadašnja prakse, ostati „simbol zadovoljavanja najglasnijih etničkih preduzetnika za sve promašaje u rješavanju društvenih i kulturnih problema zajednica koje formalno predstavljaju“. Potpisnici pisma očekuju i da u novom mandatu članstvo u Odboru za ljudska prava ne bude prepušteno samo poslanicima iz manjinskih naroda.

“Nadamo se da će ovaj saziv uraditi nešto konkretno kada je u pitanju oblast suočavanja sa prošlošću i da će se formirati Istraživačko-dokumentacioni centar za prikupljenje činjenica o događajima od 1991. do 2001.“, stoji u pismu, uz napomenu da osnovni kriterijumi za formiranje odbora moraju biti znanje i stručnost.

Apelujući na poslanike da posebno obrate pažnju na problematiku godišnjih programskih i finansijskih izvještaja određenih institucija, iz GA ističu da se mora unaprijediti nivo komunikacije između poslanika.

„Od vas se očekuje da kroz prevazilaženje ličnih i partijskih interesa stremite rješenjima koja su u interesu građana. Posebno, jer u podijeljenom društvu takvo ponašanje doprinosi povećanju postojećih podjela i daje loš primjer vašim biračima, da je takav vid ponašanja prihvatljiv ili poželjan kao model komunikacije sa političkim neistomišljenicima“, navodi se u pismu.

„Od vas se očekuje da kroz prevazilaženje ličnih i partijskih interesa stremite rješenjima koja su u interesu građana", navodi se u pismu GA

Kazali su i da se nadaju da u narednom sazivu parlamenta neće biti poslanika čija će suma aktivnosti bila jednaka nuli, ukazujući da je njihov zadatak da građanima objasne koje će tačno obaveze i prava proisteći iz očekivanog članstva u EU.

Nije dovoljno postignuto

Podsjećaju i da u prethodnim sazivima nije dovoljno postignuto u unaprjeđenju medijskih sloboda, te da su novinari i dalje u nezavidnom položaju, pa tako od novog saziva zahtijevaju da utiču na efikasnije djelovanje policije u otkrivanju onih koji prijete i napadaju medije i novinare.

Stoga, kako su naveli, očekuju da se rasvijetli ubistvo glavnog i odgovornog urednika “Dana” Duška Jovanovića, fizički napadi na sedam novinara uglavnom kritički nastrojenih medija, da se otkriju počinioci i nalogodavci u seriji uništavanja imovine medija, prijetnje i upozorenja, i da se razjasne okolnosti iz afere Eurotel.

Iz GA su kazali da očekuju od poslanika da će se pridržavati medijskih i zakona o slobodnom pristupu informacijama, i da neć dijeliti medije na „podobne i „nepodobne“, već na profesionalne i neprofesionalne.

Bonus video: