6.000 potpisa je mnogo za elektronske peticije u Crnoj Gori

"u Crnoj Gori 49,9 odsto građana ima pristup internetu, dok procenat građana koji koriste računar iznosi 53,2 odsto"
87 pregleda 0 komentar(a)
kompjuter, računar, Foto: Shutterstock.com
kompjuter, računar, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 30.10.2012. 18:41h

Cenzus od 6.000 potpisa sa elektronsku peticiju nije primjeren zbog nivoa informatičke pismenosti u Crnoj Gori, upozorila je juče Građanska alijansa.

U otvorenom pismu premijeru Igoru Lukšiću, ta organizacija upozorava i na druge propuste u sprovođenju vladinog projekta elektronske peticije, kao što su kratak rok ostavljen za prikupljanje potpisa i jednojezičnost obrazaca koje je Vlada obezbjedila.

Alijansa podržava projekat, ali tvrdi da je na samom početku ukazala na ograničavajući faktor u praktičnoj primjenjivosti e-peticija zato što u Crnoj Gori 49,9 odsto građana ima pristup internetu, dok procenat građana koji koriste računar iznosi 53,2 odsto.

Prema GA, sljedeća problematična odrednica je jako kratak vremenski rok od dva mjeseca ostavljen za prikupljanje potpisa od dana prihvatnja peticije, kao i jednojezičnost.

“Platforma „Glas građana“ nije obezbjeđena na albanskom i romskom jeziku, što neko može tumačiti kao diskriminaciju manjina. Ova peticija mora biti jednako dostupna svim građanima Crne Gore, a na ovaj način šalje se pogrešna poruka i jedan dio društva udaljava od onoga što se zove demokratska participacija svih građana”, upozoravaju iz GA.

Tu organizaciju brine i mogućnost zloupotrebe podataka koji se unose prilikom potpisivanja peticije: “Na sajtu mora postojati jasnije naznačeno i istaknuto na koji način se obrađuju podaci, ko ih arhivira i ko ih i u koje svrhe se oni mogu koristiti”.

Bonus video: