Lukšić: Đukanović treba sam da odluči da li će se vratiti

On je kazao da je Đukanović 2010. godine dao jasno obrazloženje o razlozima svog povlačenja sa funkcije premijera, navodeći da je nakon toga uslijedio niz različitih političkih događaja
0 komentar(a)
Izbori 2012, DPS, Milo Đukanović, Igor lukšić, Foto: Savo Prelević
Izbori 2012, DPS, Milo Đukanović, Igor lukšić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.10.2012. 13:42h

Lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, koji je intenzivno učestvovao u kampanji uoči parlamentarnih izbora, treba sam da odluči da li će se vratiti na neku od državnih funkcija, kazao je premijer Igor Lukšić.

On je naveo da je Đukanović nesumnjivi lider DPS-a i koalicije Evropska Crna Gora.

„Sasvim je prirodno da, ukoliko on (Đukanović) smatra da postoje razlozi zbog kojih bi obnovio svoju državnu ulogu, da se u tom smislu dogovorimo, da li je to pozicija premijera, ili predsjednika države“, kazao je Lukšić novinarima u Budvi.

Konačni odgovor na to pitanje, smatra Lukšić, treba prepustiti Đukanoviću.

On je kazao da je Đukanović 2010. godine dao jasno obrazloženje o razlozima svog povlačenja sa funkcije premijera, navodeći da je nakon toga uslijedio niz različitih političkih događaja.

Prema njegovim riječima, Vlada je od 2009. do ove godine ostvarila ozbiljan napredak kada je međunarodna agenda u pitanju

„Đukanović, kao osoba od nespornog autoriteta, treba prvi da odgovori na to pitanje. Nakon toga je vrlo lako, što se mene tiče, odgovoriti na bilo koje drugo pitanje“, kazao je Lukšić.

Prema njegovim riječima, Vlada je od 2009. do ove godine ostvarila ozbiljan napredak kada je međunarodna agenda u pitanju.

„Nakon čitavog niza reformi i pregovora sa Evropskom unijom, mislim da smo na korak od ispunjavanja svih obaveza oko članstva u NATO-u i bez obzira na sve uspjeli smo da obezbijedimo ekonomski rast i izbjegnemo drugi talas recesije. Sve je to značilo pozitivan odgovor građana na izborima“, kazao je Lukšić.

On je naveo da vladajuća koalicija treba da procijeni koji tim može da realizuje obaveze koje su najavljivanje u izbornoj kampanji.

„To je nastavak evropskih integracija zbog svakog od nas pojedinačno, zbog svih građana, stvaranje uslova ulaska u NATO zbog ukupne bezbjednosti i doprinosa dalje regionalne stabilnosti i nastavak politike budžetskog prlagođavanja, strukturnih reformi, tržišta rada i poslovnog ambijenta radi privlačenja investicija“, rekao je Lukšić.

On je precizirao da će Vladu činiti onaj sastav koji bude spreman da odgovori na ta pitanja.

„Nakon što se obezbijedi i formalno većina od 41 i više poslanika u dogovoru sa manjinskim partijama koji očekujemo ovih dana, onda će uslijediti dogovori oko ostalih obaveza, koje se prvo tiču konstituisanja Skupštine, a potom i izbora Vlade“, zaključio je Lukšić.

Bonus video: