SDP: Jedino u Crnoj Gori se za vlast mogu boriti oni koji ne priznaju državnost i simbole

Za platformu koju je Pozitivna Crna Gora ponudila opoziciji u Nikšiću, Stanić je kazao da je ona legitimna
20 komentar(a)
Mirko Stanić, Foto: Sdp.co.me
Mirko Stanić, Foto: Sdp.co.me
Ažurirano: 29.10.2012. 12:36h

Crna Gora je jedina država u kojoj se neko može boriti za vlast, a da nije spreman da prihvati njenu državnost i simbole, ocijenio je portparol Socijaldemokratske partije (SDP), Mirko Stanić.

Komentarišući platformu koju je Pozitivna Crna Gora ponudila opoziciji u Nikšiću, Stanić je kazao agenciji MINA da je ona legitimna, kao i "njihova odluka da stupe u koaliciju sa Demokratskim frontom (DF) i Socijalističkom narodnom partijom (SNP)“.

„Ono što je manje legitimno i sporno je prikrivanje te namjere u predizbornom periodu, pa čak i navodi da je ’izmišljotina da će Pozitivna u koaliciju sa DF-om’ na završnom skupu te partije u Podgorici“, smatra on.

Prema njegovim riječima, razgovori o formiranju vlasti u Nikšiću pokazuju ko je pričao istinu.

Stanić smatra da bi predstavnici Pozitivne, da su im principi i vrijednosti koje su postavili za formiranje vlasti u Nikšiću toliko važni, vjerovatno barem pristali da razgovaraju sa „onima koji su te principe utemeljili, a to je Evropska Crna Gora.

„Dio političkog scene u našoj zemlji, nažalost, još nije usvojio te principe, i samo u ovoj zemlji se neko može boriti za vlast a da nije spreman da prihvati njenu državnost i simbole“

„Ti principi su vrijednosni fundament i civilizacijski temelj građanske, nezavisne i evropske Crne Gore, oko kojih ne bi smjelo biti spora, pa da kao takvi moraju imati apsolutni primat i nad nečim što što je loš ili dobar rezultat jedne lokalne uprave u četvorogodišnjem periodu“, tvrdi on.

Stanić je kazao da politička dostignuća poput građanske, multietničke, evropske Crne Gore, koja gradi svoj put evropskih, evroatlantskih i dobrosusjedskih odnosa, nijesu „pala s neba, nego ih je neko morao i politički realizovati“.

On je naglasio da je to put kojim SDP ide već 22 godine i nastaviće i u budućnosti, i da je siguran da će Crna Gora ostati pozitivan primjer za sve druge zemlje zapadnog Balkana.

„Dio političkog scene u našoj zemlji, nažalost, još nije usvojio te principe, i samo u ovoj zemlji se neko može boriti za vlast a da nije spreman da prihvati njenu državnost i simbole“, smatra Stanić.

On je ocijenio da vraćanje dijela tih političkih partija u predreferendumski period i vokabular utemeljen na “većini u pravoslavnom biračkom tijelu, trobojci i srpskoj crkvi”, predstavlja suštinsko negiranje građanskog koncepta Crne Gore.

„Koje vidimo kao korak unazad za te partije i pokazivanje pravog, nacionalističkog lica pred građanima. Na sreću, politika koja se zasniva na tim temeljima ima sve manje uporišta u Crnoj Gori, a sigurni smo da će se taj trend nastaviti i u budućnosti“, zaključio je Stanić.

Bonus video: