Đukanović bi jeftinije prošao da je umjesto državnim letio privatnim avionom

Iz Vlade tvrde da je DPS državnu letjelicu prvi put unajmio u komercijalne svrhe
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.10.2012. 18:53h

Lider DPS-a Milo Đukanović nije štedio partijski novac prilikom nedavnog puta u Maribor gdje je primio nagradu “Ključ grada Maribora”, jer će ta partija na račun budžeta za let državnim avionom Vlade Crne Gore morati da uplati 4.655 eura, to jest čak 1.000 eura više, u odnosu na cjenovnik crnogorske privatne aviokompanije “Di ejr”.

Đukanović je, naime, 19. oktobra putovao avionom Vlade Crne Gore na relaciji Podgorica-Maribor-Podgorica, što je DPS koštalo 4.655 eura, iako bi privatna kompanija u vlasništvu Dragana Ivančevića za let na istoj relaciji naplatila 3.750 eura.

O čijem trošku Đukanović leti Vladinim avionom >>>

“Vijestima” je, inače, iz Vlade saopšteno da državna letjelica “lir džet 45” nije ranije bila ustupana na korišćenje DPS-u i pojedincima iz te partije u komercijalne svrhe. Međutim, sada više nije isključeno da tako nešto neće postati redovna praksa vrha vladajuće partije, s obzirom na razliku u cijeni za korišćenje privatnog i državnog aviona.

Na zahtjev “Vijesti” da uplatu za komercijalni let potkrijepi fakturom, uplatnicom ili drugim dokumentom sa faksimilom, portparol DPS-a Časlav Vešović odgovorio je da je partija u obavezi da ”finansijske iskaze, u skladu sa zakonom, dostavlja nadležnim državnim institucijama

“Let na ralaciji Podgorica-Maribor-Podgorica traje oko 2 sata i 30 minuta, po cijeni od 1.500 eura po satu letjenja”, objasnili su iz te kompanije.

U Generalnom sekretarijatu Vlade nijesu mogli potvrditi da je DPS već uplatio sumu od 4.665 eura, navodeći da taj novac dospijeva direktno u budžet. Oni su ranije saopštili da je državna letjelica iznajmljena u komercijalne svrhe na zahtjev Direktorata DPS-a, što je, kako su istakli, u skladu sa pravilima o korišćenju Vladinog aviona.

“Troškovi korišćenja aviona u ukupnom iznosu od 4.655,00 eura biće naplaćeni u propisanoj proceduri na račun budžeta”, kazali su iz Vlade.

Na zahtjev “Vijesti” da uplatu za komercijalni let potkrijepi fakturom, uplatnicom ili drugim dokumentom sa faksimilom, portparol DPS-a Časlav Vešović odgovorio je da je partija u obavezi da ”finansijske iskaze, u skladu sa zakonom, dostavlja nadležnim državnim institucijama”.

Vešović je dodao da “DPS poštuje zakone i propise naše države i sve svoje obaveze ispunjava u zakonskim procedurama i u predviđenim rokovima”.

Hrvati ćute je li let prijavljen kao državni

“Vijesti” protekle sedmice nijesu uspjele da dobiju odgovor iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i evropskih poslova da li je preko teritorije susjedne zemlje Đukanovićev let prijavljen kao državni, s obzirom na to da prvi čovjek DPS-a nije na nekoj od državnih funkcije nepune dvije godine.

“Vijesti” su prije sedam dana uputile pitanje hrvatskoj Agenciji za civilno zrakoplovstvo da li joj je prijavljen prelet aviona Vlade Crne Gore preko Hrvatske, odakle je saopšteno da odobrenja za prelete inostranih državnih aviona izdaje tamošnje Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova, iz kojeg “Vijestima” nije stigao odgovor jesu li odobrili prelet

“Vijesti” su prije sedam dana uputile pitanje hrvatskoj Agenciji za civilno zrakoplovstvo da li joj je prijavljen prelet aviona Vlade Crne Gore preko Hrvatske, odakle je saopšteno da odobrenja za prelete inostranih državnih aviona izdaje tamošnje Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova, iz kojeg “Vijestima” nije stigao odgovor jesu li odobrili prelet.

U usmenoj komunikaciji sa tim resorom najprije nam je saopšteno da je službenica koja je primila upit “Vijesti” odsutna, dok su u narednom telefonskom razgovoru kazali da je na pauzi, nakon čega dva dana nijesu odgovarali na pozive redakcije.

Bonus video: