POTPISAN SPORAZUM

Službenici ANB-a u crnogorskoj diplomatiji

Postavljenjem obavještajca na diplomatsko mjesto Vlada planira da “intenzivira saradnju sa NATO na bezbjednosnom planu”
110 pregleda 2 komentar(a)
Obavještajac_1, Foto: Duško Miljanić
Obavještajac_1, Foto: Duško Miljanić
Ažurirano: 29.10.2012. 12:26h

Da je tanka linija između diplomata i obavještajaca potvrđuje i nedavna odluka crnogorske Vlade.

Od 1. novembra na poziciji prvog savjetnika u crnogorskoj Misiji pri NATO-u u Briselu biće angažovan službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB).

Prema informacijama “Vijesti”, Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) i Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) nedavno su potpisali sporazum kojim se predviđa da jedan službenik ANB-a preuzme poslove drugog čovjeka u crnogorskom diplomatskom predstavništvu pri NATO-u.

Obavještajac ANB-a, prema sporazumu Agencije i MVPEI, obavljaće “poslove iz oblasti bezbjednosti”

Misija pri NATO-u formalno je otvorena 2007. godine i ima dva dijela – diplomatski i vojni.

Na čelu Misije trenutno je ambasador Vesko Garčević, dok, prema podacima sa sajta MVPEI, poslove sekretara obavljaju Dragana Vešović i Jovana Bogojević.

Na čelu vojnog dijela, koji je u nadležnosti Ministarstva odbrane, je pukovnik Vladislav Vlahović, a angažovano je još šest ljudi, pripadnika Vojske i službenika Ministarstva odbrane.

Poslovi iz oblasti bezbjednosti

Obavještajac ANB-a, prema sporazumu Agencije i MVPEI, obavljaće “poslove iz oblasti bezbjednosti”.

Prema informacijama “Vijesti”, postavljenjem obavještajca na diplomatsko mjesto Vlada planira da “intenzivira saradnju sa NATO na bezbjednosnom planu”.

Na sajtu MVPEI, u dijelu koji se odnosi na zapošljavanje u tom ministarstvu, piše da je diplomatija “lijep, ali zahtjevan posao”

Prema Zakonu o vanjskom poslovima, uslovi za diplomatsko zvanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Crne Gore u inostranstvu su položen diplomatsko-konzularni ispit, odgovarajuće znanje jednog ili više stranih jezika, odgovarajuća znanja iz oblasti vanjske politike, međunarodnih odnosa i međunarodnog prava, kao i odgovarajuće psihofizičke sposobnosti.

Na sajtu MVPEI, u dijelu koji se odnosi na zapošljavanje u tom ministarstvu, piše da je diplomatija “lijep, ali zahtjevan posao”, ali nema pomena o obavještajnom ili kontraobavještajnom radu.

Piše da diplomata ima obavezu da uspješno predstavlja državu, štiti njene interese i interese njenih građana, analitički sagledava i predviđa događaje i procese u pojedinim zemljama, međunarodnim organizacijama i međunarodnim odnosima u cjelini, i o tome blagovremeno izvještava svoju državu.

DŠ.T.

Od 1. novembra na poziciji prvog savjetnika u crnogorskoj Misiji pri NATO-u u Briselu biće angažovan službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB)

Preporučujemo za Vas