Lekić: Nema uslova i ultimatuma sa Demokratskim frontom

Lider DF Miodrag Lekić kazao je da ne vide direktnu vezu između određenih tačaka ponuđenog sporazuma sa tom partijom
61 pregleda 130 komentar(a)
Ažurirano: 27.10.2012. 18:30h

Demokratski front (DF) zatražio je od rukovodstva Pozitivne Crne Gore objašnjenje o sadržini ponuđene platforme.

Lider DF Miodrag Lekić kazao je da ne vide direktnu vezu između određenih tačaka ponuđenog sporazuma sa tom partijom.

Lekić je poručio da DF nema uslova ili ultimatuma.

Pozitivna je prije dva dana počela razgovore sa DF i SNP-om o formiranju vlasti u Nikšiću, nakon što je saopštila koje su tačke pregovaračke platforme, koja predstavlja polaznu osnovu za formiranje vlasti u tom gradu.

“Predsjedništvo DF još nije odlučivalo o toj ponudi. Ne vidimo ni dramatičnost i prednost spoljnopolitičkih pitanja koja su u platformi u odnosu na dramatičnost situacije u Nikšiću i građana koji traže da se nešto uradi u smislu konstituisanja nove vlasti”, rekao je Lekić.

Prema njegovim riječima, DF je zbog toga i uputila predlog za sastanak i dalji dijalog sa Pozitivnom: “Želimo dazategnutu atmosferu prenesemo u konstruktivne vode i da ta pitanja raspravimo, dogovorimo, prevaziđemo, tako da je to naš predlog koji će već danas ići prema rukovodstvu Pozitivne, bez neke kontra-platforme i metoda koje nam se ne čine najadekvatnijim u ovom trenutku koji zahtijeva ozbiljnost, političku doraslost”.

Lekić je istakao da pojhedina pitanja iz platforme nijesu toliko dramatična, koliko je dramatična situacija u Nikšiću, gdje je neophodno otkriti predizborne manipulacije, ali i ranije korupcionaške afere.

“To je ono što građani Nikšića od nas očekuju, a o temama koje se u platformi pominju da razgovaramo, ali kad budemo imali dijalog i sagovornike koji će nam argumentovati prioritet tih tema i kakve veze imamo sa nekim stavkama u toj platformi”, poručio je on.

Prema njegovim riječima, sa Frontom nema uslova i ultimatuma ni od koga.

Govoreći o pregovorima za formiranje vlasti na državnom nivou, Lekić je podsjetio da smatraju da ih volja iskazana na izborima ih obavezuje da formiraju vladu najšireg demokratskog ili narodnog jedinstva.

Prema njegovim riječima, njihova prva opcija koju su i ranije predložili je formiranje vlade širokog opozicionog narodnog jedinstva sa partijama koje predstavljaju manjinske narode, Pozitivnom i SNP-om.

“Što se tiče nas, što se tiče mene, premijer te vlade može biti bilo ko iz ovih stranaka koje sam naveo”, dodao je Lekić.

DF je, dodao je lider te partije, spreman i da podrži manjinsku vlada koju bi činile partije manjinskih naroda i Pozitivna.

Funkcioner DF Goran Danilović je kazao da bi bilo poželjno da što prije od kolega iz Pozitivne dobiju stav na koga se odnosi platforma i da li je ona upućena cijelom Frontu ili njegovim pojedinim konstituentima, kao i ko treba čega da se odrekne i promjeni koju politiku.

“Nijedan od principa koji se traži da eventualno promjeni DF ne stoji u programu Fronta, tako da mi ne možemo mijenjati ono što nijesmo ni zapisali kao svoj stav”, rekao je Danilović.

On je kazao da čekaju direktnu komunikaciju i objašnjenje kolega iz Pozitivne.

“Ako je Nova srpska demokratija u pitanju, kad dobijemo to kao stav, mi ćemo reći vrlo jasno – Nova, naravno, neće mijenjati svoj program ni zbog jednog političkog činioca u Crnoj Gori i političara”, poručio je Danilović.

Konfrenciju za novinare u prostorijama DF obilježila je prepirka funkcionera Fronta i novinara RTCG Milutina Stijepovića koji je u jednom trenutku postvio pitanje „da li će se DF odreći Kosova i priznati zločin u Srebrenici“.

Funkcioneri DF-a su to pitanje shvatili kao provokaciju.

“Kad dođemo na vlast, prvo ćemo reformisati RTCG da bude Javni servis, a ne provokatorska televizija”, kazao je Lekić na šta je Stijepović odgovorio da je i lično uvrijeđen i da očekuje javno izvinjenje.

Rasprava između ekipe RTCG i pojedinih predstavnika DF nastavljena je i ispred prostorija nakon završetka konferencije za novinare.

Pozitvna spremna za razgovor

Pozitivna Crna Gora spremna je za razgovor sa predstavnicima Demokratskog fronta (DF), saopštio je direktor te partije Srđan Perić, navodeći da vjeruje da će doći do rješenja koje će biti najbolje za Nikšić.

Predsjednik DF Miodrag Lekić je ranije danas saopštio da će od rukovodstva Pozitivne tražiti objašnjenje o sadržini ponuđene platforme, dodajući da ne vide direktnu vezu između njenih određenih tačaka i tog saveza. Pozitivna je u petak predstavila pregovaračku platformu, koja predstavlja polaznu osnovu za formiranje vlasti u Nikšiću.

“Mi jesmo spremni za početak razgovora sa DF, prethodno smo obavili pregovarački postupak u Nikšiću juče i na tom fonu očekujemo poziv i razgovore”, rekao je Perić Televiziji Vijesti.

Upitan da li su upoznati sa tim šta čelnicima DF nije jasno iz platforme i da li može doći do kompromisa oko spornih pitanja, Perić je rekao da je Pozitivna partija dijaloga.

“Dijalog nema alternativu. Upravo tome treba da posluži razgovor, da otkolnimo sve eventualne nedoumice ili nejasnoće koje postoje u tom pogledu. Mi jesmo optimisti kad su u pitanju ti pregovori i u njih ulazimo sa pozitivnim očekivanjim”, poručio je on.

Perić je, na pitanje da li vjeruje da će ipak doći do dogovora oko formiranja vlasti u Nikšiću, rekao da vjeruje da će doći do rješenja koje će biti najbolje za Nikšić, ali i cjelokupnu crnogorsku javnost i društvo.

On je kazao da su mu predstavnici Socijalističke narodne partije u jučerašnjem razgovoru saopštili da će Glavni odbor te stranke dati konačnu riječ kad je u pitanju platforma Pozitivne, dodajući da odgovor očekuju u narednih par dana.

Galerija

Bonus video: