SNP najjači ako se DF podijeli na klubove

više izvora iz DF je “Vijestima” je potvrdilo da ozbiljno razmatraju mogućnost da u Skupštini taj politički savez bude podjeljen na tri poslanička kluba
137 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 27.10.2012. 17:29h

Ukoliko bi u Demokratskom frontu(DF) odlučili da u Skupštini Crne Gore nastupe kao najmanje tri odvojena poslanička kluba, imali bi mogućnost da postave tri umjesto jednog pitanja na premijerskom času, pravo na češće diskusije u parlamentu, na tri službena automobila i veći broj savjetnika u klubu.

Sa druge strane, podjelom na klub Nove srpske demokratije, PzP-a i dijela SNP sa nezavisnim kandidatima, koji bi mogli imati i poseban - četvrti klub, partija Srđana Milića bi mogla ostati najjača parlamentarna grupacija sa devet poslanika koja bi imala prednost prilikom predlaganja potpredsjednika Skupštine, predsjednika skupštinskih odbora... SNP ne bi bila najjača samo u slučaju da se primjera radi klubu Nove priključe dva nezavisna kandidata.

Međutim, ključno je da li bi vremenom opozicija postala rascjepkanija nego što je bila do sada i da li bi savez Miodraga Lekića, u slučaju odvojenih nastupa klubova, iznevjerio birače kojima se predstavio zajedničkim izbornim programom sa 595 mjera. Dodatna dilema je i kakve bi posljedice takva odluka imala na predsjedničke izbore.

Više izvora iz DF je “Vijestima” je potvrdilo da ozbiljno razmatraju mogućnost da u Skupštini taj politički savez bude podjeljen na tri poslanička kluba. O toj opciji, koja je predviđena i međusobnim sporazumom, još nije bilo zvaničnih razgovora.

U DF-a nijesu željeli da komentarišu o modelu i organizaciji kluba jer će konačna odluka, prema riječima funkcionera Slavena Radunovića zavisiti od volje Predsjedništva.

“Postoji varijanta više poslaničkih klubova koja ima tehničko-administrativne prednosti, ali i varijanta jednog kluba koja ima političke razloge. Izvagaćemo koja opcija nam više odgovara, ali će o tome na kraju odlučiti Predsjedništvo Fronta”, kazao je Radunović “Vijestima”.

Na sjednici crnogorskog parlamenta 21. septembra, na kojoj se raspravljalo o dopuni Zakona o ličnoj karti, poslanik Nove srpske demokratije (Nova) Emilo Labudović izjavio je da je već formiran poslanički klub DF, koji osim poslanika Nove i PzP-a čine "slobodni poslanici" Predrag Bulatović i Milan Knežević i koji će trajati do novog saziva.

U slučaju da ideju o posebnom nastupu usvoji Predsjedništvo DF, Novu bi predstavljalo osam poslanika, Pokreta za promjene pet i treći klub bi mogla činiti tri bivša funkcionera SNP-a, Radovan Asanović iz Demokratske stranke jedinstva Zorana Žižića i troje nezavisnih kandidata (Miodrag Lekić,Jelisava Kalezić i Janko Vučinić).

Poslanički klub mora imati najmanje tri člana, a njihov spisak podnosi se administrativnom odboru nakon konstitutivne sjednice parlafmenta zakazane za 6. novembra. Osim mogućnosti da češće govore iz poslaničkih klupa, formiranjem posebnih klubova predstavnici DF-a obezbijedili bi i materijalne beneficije u parlamentu.

Osim zapošljavanja više partijskih kadrova u skupštinskoj službi, formiranje posebnih klubova omogućava članicama Fronta da umjesto jednog koriste tri službena “golfa” koje je rukovodstvo parlamenta kupilo poslaničkim klubovima prošle godine

Prema skupštinskom poslovniku, srazmjerno broju članova, svakom poslaničkom klubu mora se omogućiti poseban prostor za rad i tehnički uslovi za rad. Klub poslanika može imati sekretara na teret skupštinskog budžeta, a klubovi imaju pravo i na stručne konsultante.

Tako poslovnik predviđa da klubovi do pet poslanika imaju jednog konsultanta, dok klubovi koji imaju između šest i 15 članova mogu angažovati dva stručna konsultanta. Poslanički klubovi od preko 15 poslanika, imaju pravo na još po jednog konsultanta za svakih 10 poslanika.

Osim zapošljavanja više partijskih kadrova u skupštinskoj službi, formiranje posebnih klubova omogućava članicama Fronta da umjesto jednog koriste tri službena “golfa” koje je rukovodstvo parlamenta kupilo poslaničkim klubovima prošle godine.

Galerija

Bonus video: