Pozitivna objašnjava zašto neće sa DPS-om: Vi ste napravili Nikšić ovakvim

To se navodi u dopisu koji je nosilac odborničke liste Pozitivne Nikola Koćalo uputio predsjedniku OO DPS-a Nikšić Radivoju Nikčeviću
190 pregleda 29 komentar(a)
Ažurirano: 27.10.2012. 17:59h

Pozitivna Crna Gora je juče saopštila da neće sarađivati sa DPS-om i SDP-om jer kao dugogodišnji nosioci vlasti snose najveću odgovornost za trenutno stanje u Nikšiću. Pozitivna je saopštila i da će ispoštovati volju građana Nikšića koji su 14. oktobra glasali za promjenu vlasti.

To se navodi u dopisu koji je nosilac odborničke liste Pozitivne Nikola Koćalo uputio predsjedniku OO DPS-a Nikšić Radivoju Nikčeviću koji je ranije odbio poziv te partije za sastanak.

Predstavnici Pozitivne ranije juče sastali su se sa čelnicima Demokratskog fronta (DF) i Socijalističke narodne partije (SNP) u gradu pod Trebjesom koji će biti nastavljeni nakon što se o političkoj platformi stranke Darka Pajovića i razgovorima izjasne organa partija pregovarača.

Kao uslov za otpočinjanje pregovora Pozitivna je navela deset principa, a koji se odnose na depolitizaciju lokalne samouprave, nepostojanje revanšizma, efikasnu borbu protiv kriminala i korupcije.

Dio platforme odnosi se i na otklon od politike prošlosti Slobodana Miloševića, prihvatanja saradnje sa zemljama u regionu, uključujući i Kosovo i poštovanje državnih simbola.

„Razgovori su bili iskreni, naše stavove i načela pojasnili smo u lijepoj atmosferi, a nastavak će uslijediti u skladu sa odlukama organa naših partija“, kazao je generalni sekretar Pozitivne Mladen Bojanić nakon sastanka sa predstavnicima SNP-a. Nosilac liste SNP-a Dragutin Raičević rekao je da su razmatrali i detaljno analizirali svih deset tačaka i ocijenio da ima dosta zajedničkog.

Lekić: Nema uslova i ultimatuma sa Demokratskim frontom >>>

„Raduje me tolerantan ton i atmosfera tokom sastanka, a prije svega odlučnost Pozitivne da sa opozicionim partijama u Nikšiću formira buduću lokalnu vlast“, kazao je Raičević.

Komentarišući principe Pozitivne posvećene političkim pitanjima, on je kazao da prevazilaze okvire lokalnog nivoa.

Upitan da li će Pozitivna odstupiti od nekih principa kako bi se postigao dogovor sa SNP-om i DF-om, Bojanić je kazao da će o tome odlučivati GO partije koji je i usvojio platformu o političkim principima.

Nosilac odborničke liste DF-a Strahinja Bulajić je kazao da će taj opozicioni savez najkasnije do nedjelje saopštiti stav o svim tačkama platforme Pozitivne.

On je razgovor sa predstavnicima Pozitivne ocijenio „vrlo otvorenim i vrlo iskrenim“.

Na pitanje da li DF, ukoliko prihvati predočene principe Pozitivne, priznaje nezavisnost Kosova i genocid u Srebrenici, Bulajić je odgovorio „o tom - potom“.

Do sastanka sa predstavnicima nikšićkog DPS-a, koji je planiran nakon razgovora sa SNP-om i DF-om , nije došlo jer su iz te partije sapštili da bi on bio “nepotreban i suvišan”.

„S obzirom na to da ste predstavnicima DF-a i SNP-a predložili da prihvate principe koje su utemeljile upravo članice koalicije koju predvodi DPS, a koji su implementirani u Ustavu i zakonodavstvu, za nas je razgovor na te teme apsolutno nepotreban i suvišan“, naveo je Nikčević u pismu Koćalu.

On je naveo i da je jedina tema o kojoj su htjeli pregovarati razvojne šanse Nikšića i organizacija buduće lokalne vlasti, podsjećajući da su, kao partija i koalicija koja je osvojila najviše glasova u Nikšiću, prvi uputili poziv Pozitivnoj.

„Ozbiljne političke partije na vrlo konkretne ponude, kakva je bila naša, odgovaraju direktno, a ne preko medija, kako ste vi učinili”, naveo je Nikčević.

Ubrzo je uslijedio Koćalov odgovor u kojem je DPS-u pojašnjeno zašto nijesu željeli da sarađuju sa tom partijom: “Polazeći od činjenice da su građani Nikšića većinski glasali za promjene, a da ste vi vršili vlast u prethodnom periodu i samim tim nosite najveću odgovornost za trenutno stanje u Opštini, Pozitivna nije spremna da u ovom trenutku naruši iskazanu volju građana i nije spremna da razvija niti koalicionu saradnju, niti podrži manjinsku upravu vaše koalicije, kao ni da to isto zatraži od vas”.

U dopisu se navodi i da je Pajović, nakon sjednice GO nedvosmisleno kazao da neće biti pregovora sa DPS-om: „Ali delegacija Pozitivne želi da se sastane sa vama, kako bi u direktnom razgovoru predočila razloge za neprihvatanje vašeg predloga. Tako rade ozbiljne i dosljedne partije“.

Opozicija nije idealna, ali dogovor bi spasao Nikšić

Član političkog Savjeta Fronta Milan Popović kazao je juče da Pozitivna, DF i SNP treba da nađu kompromis, jer je najvažnije da te partije u Nikšiću naprave demokratski savez i smijene vlast.

On je naveo da u Crnoj Gori ima problema na svim stranama, a da je opozicija njihov dio.

“Ne širim ideju o idealnoj opoziciji, da je tako ne bi imali 23 godine nesmjenjivu vlast, ali za Nikšić je od najveće važnosti da SNP, Front i Pozitivna nađu kompromis”, kazao je Popović na konferenciji za novinare. Komentarišući pregovaračku platformu koju je Pozitivna ponudila Frontu i SNP-u, on je kazao da u tim uslovima prepoznaje izvjesna pretjerivanja, viškove i neravnoteže. On smatra da nije previše upitno insistirati na deklaracijama i rezolucijama.

“Jer Đukanoviću nikada nije bio problem da hiljade takvih dokumenata izrekne. Ne treba zaboravljati da je ta partija bila saučesnica u vrijeme genocida i da su joj lideri bili članovi vrhovne komande”, rekao je Popović.

Prema njegovim riječima, nijedan proces te vrste nije završio pravosudnom presudom. “A proces o zločinu za deportacije je blokiran i drži se u mrtvom stanju jer je Đukanović najodgovorniji u tom zločinu”, smatra Popović.

On je podsjetio da je DF jedini politički akter koji je u svoj program uvrstio i donošenje Zakona o lustraciji. “Neke kritike tog elementa programa od Pozitivne su bile neutemljene i nekvalitetne. Ali kao osoba koja smatra da je demokartska smjena vlasti uslov svih uslova, držim palčeve da u Nikšiću opozicione partije naprave demokratski savez i smijene vlast”, rekao je Popović.

Upitan koliko je prihvatanje načela Pozitivne prilika da se opozicija ili njen dio oslobode nekih recidiva koji bi joj umanjili uspjeh na izborima i koalicioni kapacitet sa drugim subjektima, on je odgovorio na primjeru Nove srpske demokratije.

“U vrijeme kad je Nova uskratila podršku Rezoluciji o Srebrenici, ta partija se nakon toga raspala u dvije partije. Jedna je otišla i nastavila da optužuje onu koja je sada u DF-u da je izdala srpstvo. Ne smiju se previđati takve pozitivne evolucije, to se ipak mora uvažavati”, rekao je Popović.

Konjević obnovio rat

U polemiku oko Nikšića juče se iznenada uključio i SDP čiji je potpredsjednik Raško Konjević kazao da je Pozitivna odustala od principa da postizborne koalicije neće praviti ni sa vlašću ni sa opozicijom i opredijelila se za saradnju sa DF-om i SNP-om u Nikšiću.

On je podsjetio da je SDP tvrdio tokom izborne kampanje da će Pozitivna ući u taj savez: “Jasno je da su za Pozitivnu DF i SNP pozitivni dio crnogorske politike sa kojim bi, da su došli u poziciju, gradili vlast i na državnom nivou”, kazao je Konjević, čiji je stranački šef posljednjih dana kampanje vodio intenzivnu bitku sa Pajovićem.

Reagujući na Konjevićeve navode, potpredsjednica Pozitivne Azra Jasavić je saopštila da ta partija nije i neće odustati od svojih principa. Ona je u reagovanju navela da Konjević mora da zna da istorija Crne Gore ne počinje sa njim ili njegovim predsjednikom, već da je mnogo starija i da će trajati mnogo duže.

„Ukoliko bi opozicija prihvatila javno iskazane principe Pozitivne, ona bi napravila veliki iskorak, koji bi bio na korist i gradu Nikšiću i cijelom crnogorskom društvu“, smatra je Jasavić. Prema njenim riječima, jasno je da SDP insistira na ekskluzivitetu da se predstavlja za "licenciranog utvrđivača nacionalnog identiteta, ali im taj model ponašanja nije prošao ni na posljednjim izborima, jer su postali stranka bez biračkog tijela“.

Galerija

Bonus video: