Darmanović otvorio Konzulat Crne Gore u Gruziji

“Crna Gora se, kao punopravna članica Alijanse, zalaže za nastavak sprovođenja politike otvorenih vrata NATO-a i da, s tim u vezi, podržava aspiracije Gruzije”, naglasio je crnogorski šef diplomatije
134 pregleda 0 komentar(a)
Srđan Darmanović, Tejmuraz Kurkhuli, Foto: MVP
Srđan Darmanović, Tejmuraz Kurkhuli, Foto: MVP
Ažurirano: 13.06.2018. 16:28h

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović otvorio je danas Konzulat Crne Gore u Gruziji, sa sjedištem u Tbilisiju, na čijem čelu će biti Tejmuraz Kurkhuli.

Darmanović je, kako je saopšteno iz resornog ministarstva, boravio u prvoj zvaničnoj posjeti Gruziji na poziv potpredsjednika Vlade i šefa diplomatije te države Mihaila Džanelidzea.

Darmanović je kazao da je uvjeren da će otvaranje Konzulata u Tbilisiju doprinijeti pospješivanju sveukupne saradnje dvije države.

On je ocijenio da je posjeta Gruziji posebno značajna u kontekstu daljeg snaženja tradicionalno prijateljskih odnosa i unapređenja političkog dijaloga dvije države.

“Crna Gora se, kao punopravna članica Alijanse, zalaže za nastavak sprovođenja politike otvorenih vrata NATO-a i da, s tim u vezi, podržava aspiracije Gruzije”, naglasio je crnogorski šef diplomatije.

Džanelidze je istakao da je članstvo Crne Gore u NATO pozitivan signal za Gruziju i da je time poslata jasna poruka o spremnosti Sjevernoatlantske alijanse za prijem novih članica.

On je kazao da je zainteresovan za razmjenu iskustava u evropskim integracijama, i da je Crna Gora lider u tom procesu.

Sagovornici su se, kako je saopšteno, saglasili da je privrženost država evroatlantskom sistemu vrijednosti važno za jačanje stabilnosti i sigurnosti svake države i regiona kojem pripada

“Oni su ocijenili da postoji prostor za unapređenje saradnje u oblastima ekonomije, turizma, poljoprivrede i saobraćaja i istaknuta spremnost za organizovanje bilateralnih konsultacija”, navodi se u saopštenju.

Darmanović je tokom posjete razgovarao i sa ministrom finansija Gruzije Mamukom Bakhtadzeom.

Bonus video: