Konstitutivna sjednica Skupštine biće održana 6. novembra

Na dnevnom redu su Izvještaj DIK-a o rezultatima izbora, izbor predsjednika i potpredsjednika Skupštine, kao i izbor predsjednika i članova Administrativnog odbora
1 komentar(a)
skupstina, Foto: Arhiva "Vijesti"
skupstina, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.10.2012. 16:14h

Konstitutivna sjednica Skupštine Crne Gore biće održana 6. novembra, nakon što je Državna izborna komisija (DIK) u nedjelju utvrdila konačne rezultate parlamentarnih izbora.

Crnogorski Ustav je odredio da se prva sjednica novog sastava parlamenta održava najkasnije 15 dana od objavljivanja konačnih rezultata izbora.

Na dnevnom redu sjednice su Izvještaj DIK-a o rezultataima parlamentarnih izbora, izbor predsjednika crnogorskog parlamenta, utvrđivanje broja i izbor potpredsjednika Skupštine, kao i izbor predsjednika i članova Administrativnog odbora.

Prema Ustavu, sjednicu saziva predsjednik Skupštine prethodnog saziva. Crnogorski parlament ima 81 poslaničko mjesto.

Prema konačnim rezultatima DIK-a, koalicija Evropska Crna Gora osvojila je 39, Demokratski front 20, Socijalistička narodna partija devet, Pozitivna Crna Gora sedam, Bošnjačka stranka tri mandata.

U parlamentu po jednog poslanika imaće Hrvatska građanska inicijativa, Forca za jedinstvo i Albanska koalicija: Demokratski savez u Crnoj Gori i Demokratska partija.

Ustavom je predviđeno da predsjednik Crne Gore predlaže mandatara u roku od 30 dana od konstituisanja Skupštine.

Mandatar za sastav Vlade iznosi u parlamentu svoj program i predlaže sastav Vlade.

Skupština istovremeno odlučuje o programu mandatara i predloga za sastav Vlade.

Bonus video: