GO odobrio: Pozitivna počinje razgovore sa DF i SNP u Nikšiću

Među 10 principa za pregovore o novoj vlasti su i otklon od politike Slobodana Miloševića i osuda svih zločina, sa akcentom na genocid u Srebrenici
100 pregleda 211 komentar(a)
Ažurirano: 25.10.2012. 17:07h

Glavni odbor Pozitivne Crne Gore odobrio je započinjanje razgovora sa Demokratskim frontom (DF) i Socijalističkom narodnom partijom (SNP) o formiranju vlasti u Nikšiću.

Inicijalni odbor Pozitivne Crne Gore u Nikšiću je to ranije predložio Glavnom odboru te partije.

Ti razgovori bi, kako je previđeno Predlogom platforme o političkim principima u koju su “Vijesti” imale uvid, počeli ako bi druge opozicione partije “iskazale spremnost da u potpunosti” poštuju principe sadržane u programskim dokumentima i saopštene u javnim nastupima Pozitivne.

Ti principi su, kako je navedeno, depolitizacija i departizacija i uvođenje principa odgovornosti u svim organima na lokalnom nivou.

"Poštovanje nezavisnosti i suverenosti Crne Gore, kao i rezultata referenduma o nezavisnosti kao jasnog i nedvosmislenog opredjeljenja građana Crne Gore. Isticanje i poštovanje državnih simbola kako je predviđeno Ustavom, a utvrđeno Zakonom o državnim simbolima (zastava, grb, jezik, himna). Ovo ne isključuje vaša programska opredjeljenja o simbolima, ali skladno legalističkoj pretpostavci zahtijeva poštovanje postojećih simbola u punoj mjeri", navodi se u Predlogu platforme o političkim principima koju je utvrdio Inicijalni odbor u Nikšiću koji predvodi Necko-Nikola Koćalo.

Partija Darka Pajovića za otpočinjanje razgovora o formiranju vlasti u Nikšiću od DF i SNP traži “jasan otklon” od politike Slobodana Miloševića, te osudu svih zločina na prostoru bivše Jugoslavije , sa akcentom na osudu genocida u Srebrenici.

"Kada je od značaja za razvoj Nikšića, sarađivati sa zvaničnim vlastima Kosova, odnosno njihovim lokalnim upravama. Distanciranje od javno iskazanog stava o organizovanju referenduma o preispitivanju odluke države Crne Gore o priznanju Kosova", navodi se u dokumentu koji će danas razmatrati GO Pozitivne.

Čelnici Pozitivne

Ta partija, kao jedan od principa koji se mora uvažiti, traži i eliminisanje svih vidova korupcije i organizovanog kriminala u organima lokalne uprave i javnim preduzećima, kao i nezavisnu revizije dosadašnjeg poslovanja tih organa.

"Isključivanje revanšizma u organima lokalne uprave, u odnosu na svoje političke konkurente, i izgraditi sistem koji je otvoren za sve one koji mogu da doprinesu razvoju grada, bez obzira na partijsku pripadnost ili političku profilaciju”, piše u Predlogu platforme o političkim principima Pozitivne koja navodi i da bi buduća vlast u Nikšiću morala da se zalaže za nastavak evrotlantskih integracija Crne Gore u konstruktivnom dijalogu sa građanima.

"Prihvatanje ovih principa vodilo bi pisanju šire platforme koja bi se striktno odnosila na budući plan razvoja Opštine Nikšić sa tačno propisanim ciljevima i aktivnostima buduće vlasti koji bi vodili ka unapređenju socijalnog ambijenta i poboljšanju životnog standarda svih građana Nikšića", zaključuje su u dokumentu.

Na lokalnim izborima u Nikšiću dosadašnja vlast DPS-SDP od 41 mjesta u opštinskoj skupštini osvojila je 20, četiri manje nego što je do sada imala. DF pripalo je 12, SNP-u četiri, a Pozitivnoj pet mandata.

Činovnici mirni šefovi čekaju reviziju

Ovim predlogom platforme, Pozitivna je praktično odbila ponudu DPS o postizbornoj koaliciji u Nikšiću koju, kako je rekao izvor “Vijesti” iz rukovodstva te partije, nikada ozbiljno nijesu ni razmatrali.

Izvor iz rukovodstva Pozitivne rekao je da planiraju da u sljedeća dva dana zvanično obavijeste DPS da su odbili njihovu ponudu za formiranje vlasti. Nikšićki DPS će, kako je naglasio, biti upoznat, takođe, sa principom Pozitivne da neće biti revanšizma prema političkim protivnicima, ako se dogovore sa DF i SNP, te da će u upravnim odborima javnih institucija i preduzeća imati pravo na po jednog člana, kako bi se povećala transparentnost javnih finansija.

Takođe, DPS će biti upoznat sa namjerom da se obavi nezavisna revizija dosadašnjeg poslovanja lokalne uprave i javnih preduzeća.

Galerija

Bonus video: