Rastoder: Logično je da manjine traže funkcije

Komentarišući najave da će manjinske partije tražiti mjesto potpredsjednika parlamenta, Rastoder je kazao da će se o tome razgovarati
84 pregleda 11 komentar(a)
Rifat Rastoder, Foto: Boris Pejović
Rifat Rastoder, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.10.2012. 10:40h

Prirodno je da nacionalne stranke manjinskih naroda formiraju vlast sa Evropskom Crnom Gorom, i da traže određena kadrovska rješenja za afirmaciju, rekao je potpredsjednik parlamenta Rifat Rastoder.

On je kazao da je mogući ulazak Bošnjačke stranke (BS) u vlast pozitivna stvar.

“To je pozitivno, potpuno prirodna je koalicija što se tiče nacionalnih stranaka manjinskih naroda, jer sve one i njihova izvorišta jesu sve ovo vrijeme, makar od 1998. godine u procesu koji je predvodila Evropska Crna Gora”, rekao je Rastoder novinarima nakon svečane sjednice Foruma Bošnjaka.

On smatra da je taj savez prirodan i logičan.

Komentarišući najave da će manjinske partije tražiti mjesto potpredsjednika parlamenta, Rastoder je kazao da će se o tome razgovarati.

“To je sasvim prirodno da trebaju neka svoja mjesta za afirmaciju, a vidjećemo tokom razgovora kadrovske rasporede”, rekao je on.

Rastoder je kazao da će susret Izetbegovića sa predstavnicima BS-a uslijediti i da se tu može očekivati konkretnija sugestija

Upitan da li je spreman da ustupi funkciju potpredsjednika parlamenta, Rastoder je kazao da nije pitanje da li on lično to želi.

“Ja sam u svakom slučaju spreman, ne samo na to, jer imam planove o kojima sada ne bih govorio. Ali to se ne tiče tih planova i mog ustupanja već prije svega dogovora koji proizilaze iz takvih saveza“, kazao je on.

Rastoder je naveo da ne zna koja je logika formiranja manjinske vlade.

“Ona se pravi iz nužde kad drugog izlaza nema. Ona je veoma kratkom vijeka i nema nikakve moguće značajnije domete, pa je o njoj apsurno govoriti ako postoji mogućnost sklapanja većinske”, kazao je on.

Ne bi prihvatio sugestiju

Komentarišući posjetu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića i da li njegovu sugestiju Bošnjacima da nastave koaliciju sa vlašću smatra miješanjem u unutrašnja pitanja, Rastoder je kazao da nije siguran u kom kontekstu je ta izjava interpretirana.

“Ja nikakvu sugestiju nikada ne bih prihvatio, niti je tražim, izuzev ako ona nije dobronamjerna. Vjerujem da je ta sugestija u dobronamjernom kontekstu i da je ne treba istrzati iz njega”, ocijenio je on.

Rastoder je kazao da će susret Izetbegovića sa predstavnicima BS-a uslijediti i da se tu može očekivati konkretnija sugestija.

“A svako dobonamjeran bi želio da se vlast u Crnoj Gori što prije konstituiše i da Crna Gora nastavi putem kojim je pošla. Tako da ako je u tom kontekstu sasvim je u redu, a u svakom drugom ja bih je doživio kao miješanje u unutrašnje stvari, To u ovom slučaju nije”, zaključio je on.

Bonus video: