Drobnič: Svi znaju ko su kriminalci, korupcija je vezana za političke elite

Crna Gora će ispuniti političke kriterijume uza ulazak u EU onda kad “pravosuđe funkcioniše”
97 pregleda 4 komentar(a)
Mitja Drobnič, Foto: Itb-berlin.de
Mitja Drobnič, Foto: Itb-berlin.de
Ažurirano: 23.10.2012. 15:03h

Članice Evropske unije (EU) insistiraće na suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala, poručio je šef Delegacije Evropske unije Mitja Drobnič, predstavljajući posljednji izvještaj o napretku Crne Gore na Univerzitetu Crne Gore (UCG).

Drobnič je kazao da je lakše postići rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala “jer se zna ko su kriminalci povezani sa krijumčarenjem droge”.

“Sa borbom protiv korupcije je mnogo teže jer je ta pojava povezana sa djelovanjem političkih i ekonomskih elita. Tu se od Crne Gore puno očekuje, a nije cilj istrijebiti korupciju, to nijesu uspjele ni mnogo razvijenije države, već uspostaviti sistem da se ona otkrije i kazni”, kazao je Drobnič.

Prema njegovim riječima, Crna Gora će ispuniti političke kriterijume uza ulazak u EU onda kad “pravosuđe funkcioniše”.

“Bez dobro organizovanog pravosuđa koje djeluje na pravi način, nema ni pravne države, pa ne može funkcionisati ni, recimo, tržišna privreda”, kazao je Drobnič.

Malo studenata na predavanju za njih

Predstavljanje dokumenta Evropske komisije (EK) bilo je prvenstveno namijenjeno studentima, ali je u sali bilo tek nekoliko, ali su zato profesori pažljivo pratili Drobničevo izlaganje.

Profesorica Ekonomskog fakulteta i bivša ministrica za evropske integracije Gordana Đurović smatra da je evropski zahtjev za promjene Ustava u dijelu koji se odnosi na pravosuđe smanjiti manevar za politički dijalog:”Da li će EU imati još neki zahtjev kad su u pitanju ustavne reforme?”.

Drobnič je kazao da neće biti ustupaka, te da proces na kraju mora da završi sa ispunjavanjem svih kriterijuma.

On je dodao da ipakne može konkretno odgovoriti na Đurovićkino pitanje.

Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Aleksandar Andrija Pejović kazao je da Vlada izvještaj vidi kao presjek stanja koji im daje uvid u to kako Crnu Goru vidi Evropska unija, odnosno kao putokaz za ono što će raditi u narednom periodu.

“Izvještaj nam ove godine služi kao osnova za ono što ćemo raditi u narednih godinu dana. Uradili smo plan aktivnosti, i konstatovali koji su to elementi na kojma je potrebno dodatno raditi. Izvještaj nam služi i kao dobar prikaz onoga što trenutno radimo u procesu pregovora”,

Bonus video: