Drobnič otkazao Mugoši vilu

Kirija za Drobničev stan je skoro dvostruko manja nego što je EU plaćala Mugoši dok je njegov stanar bio Leopold Maurer
129 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 23.10.2012. 16:01h

Ambasador Evopske unije u Podgorici Mitja Drobnič odlučio je da ne nastavi praksu svog prethodnika i ne produži ugovor o zakupu jedne od vila Miomira Mugoše na Marezi, saznaju “Vijesti”.

Aktuleni gradonačelnik Podgorice do kraja proljeća je jednu od svojih kuća na Marezi izdavao u zakup bivšem šefu Misije EU u Podgorici Leopoldu Maureru.

Drobnič, prema više izvora “Vijesti”, od dolaska u Podgoricu početkom ljeta, kao zvaničnu rezidenciju koristi jednu od luksuznih kuća u naselju pod Goricom, gdje se nalazi nekoliko ambasada i rezidencija diplomata akreditovanih u Crnoj Gori.

Iz Misije EU je potvrđeno “Vijestima” da se priprema novi ugovor o zakupu buduće rezidincije za ambasadora Drobniča.

Odgovaraći na pitanje da li nova rezidencija novog ambasadora EU sada u naslju pod Goricom, Dragan Mugoša iz Delegacije EU je saopštio da još uvijek nije sklopljen novi ugovor o zakupu buduće rezidencije ambasadora Drobniča.

“Vijesti” nezvanično saznaju da Misija EU u Crnoj Gori za svog ambasadora privremeno iznajmljuje kuću jednog od vlasnika podgoričke kompanije “Hidromol”.

Kirija je, tvrde izvori “Vijesti”, skoro dvostruko manja nego što je Evopska unija plaćala za zakup Mugoši.

Maurer je više od tri godine iznajmljivao kuću od gradonačelnika Podgorice, uprkos ocjenama dijela javnosti i civilnog sektora da je riječ o konfliktu interesa.

“Vijesti” su još 2009. godine objavile da Evopska komisija Mugoši plaća 8.000 eura za rentu, a ta informacija nije nikada demantovana. Iz tadašnje Delegacije EK u više navrata tvrdili su da ne mogu da saopšte o kojem iznosu je riječ. Pozivali su se na “osjetljive lične podatke i pitanje zaštite ličnih podataka”.

U posljednjem imovinskom kartonu Mugoša je prijavio da od izdavanja nekretnina na Marezi prošle godine zaradio 110.000 eura.

Mugoša je nekoliko godina jednu od svojih kuća na Marezi iznajmljivao i ambasadi Ukrajine za 3.000 eura mjesečno.

Ni Mugošinom sinu Marku nije stran biznis sa diplomatskim predstavnicima. On je prošle godine u suštini preprodao zemlju kineskoj ambasadi i zaradio milion eura.

Galerija

Bonus video: