Pozitivna CG: Čekamo vas za razgovore o manjinskoj vladi

Iz manjinskih partija su na poziv Pozitivne CG odgovorili da neće biti susreta dok ne završe razgovore sa koalicijom Evropska Crna Gora
71 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 22.10.2012. 12:43h

Pozitivna Crna Gora saopštila je da danas neće biti razgovora o formiranju manjinske vlade, navodeći da njihov poziv Bošnjačkoj stranci, Hrvatskoj građanskoj inicijativi, Forci i Albanskoj koaliciji ostaje ostvoren.

Pozitivna je 19. oktobra uputila poziv za pregovore i predložila da se oni održe danas, ali su iz ovih partija odgovorili da neće biti susreta dok ne završe razgovore sa koalicijom Evropska Crna Gora.

Poziv koji je Pozitivna Crna Gora uputila manjinskim strankama, za razgovore o formiranju manjinske vlade, ostaje otvoren i vjerujemo da će do susreta ipak doći”, saopšteno je iz te partije.

Predsjednik Pozitivne Darko Pajović rekao je u nedjelju da je manjinska vlada u najboljem interesu svih građana i da otvara vrata novoj stranici u crnogorskoj istoriji.

"Rok djelovanja vlade biće ograničen na period ne kraći od godinu, i ne duži od dvije, nakon čega bi bili raspisani prvi slobodni i demokratski parlamentarni izbori", naglasio je Pajović

Prema njegovim riječima, manjinska vlada donosi efikasnu i demokratsku tranziciju vlasti, uz očuvanje mira, stabilnosti i prosperiteta.

Pajović je ponovio da je cilj manjinske vlade da organizuje ekonomski i politički ambijent „izvan i iza svih podjela koje svih ovih godina sprječavaju razvoj Crne Gore“.

Glavni ciljevi manjinske vlade su, kako je naveo, depolitizacija i departizacija svih institucija države, uspostavljanje nezavisnih i profesionalnih institucija, uvođenje principa odgovornosti na svim mjestima u institucijama sistema, posebno na onim važnim za demokratsku smjenu vlasti.

"Rok djelovanja vlade biće ograničen na period ne kraći od godinu, i ne duži od dvije, nakon čega bi bili raspisani prvi slobodni i demokratski parlamentarni izbori", naglasio je Pajović.

Predstaviće Frontu i DPS-u političku platformu do kraja sedmice

Pozitivna Crna Gora obavijestila je Demokratski front (DF) i Demokratsku partiju socijalista (DPS) Nikšića da će na zvaničnim organima te stranke usvojiti političku platformu, koju će im predstaviti do kraja sedmice.

Predstavnici DF i koalicije Evropska Crna Gora, koju, uz DPS, čine Socijaldemokratska partija i Liberalna partija, uputile su ranije Pozitivnoj dopise u vezi sa formiranjem skupštinske većine u nikšićkom parlamentu i predlogom modaliteta moguće osnove zvaničnih razgovora.

“Ovim putem Vas informišemo da ćemo na zvaničnim organima stranke usvojiti političku platformu koju ćemo Vam predstaviti do kraja tekuće sedmice”, navodi se u dopisima koje je DF-u i DPS-u uputio član Predsjedništva i nosilac liste Pozitivna Crna Gora na opštinskim izborima u Nikšiću, Nikola Koćalo.

Na lokalnim izborima u Nikšiću koalicija Evropska Crna Gora osvojila je 20 mandata, DF 12, Pozitivna pet, a Socijalistička narodna partija četiri mandata.

U nikšićkom parlamentu je 41 odbornik, a za većinu je potreban 21 mandat, koji u Nikšiću na izborima 14. oktobra nije osvojila nijedna partija ili koalicija.

Galerija

Bonus video: