Vladajuća koalicija slabi u gradovima koje vode kontroverzni gradonačelnici

Mogući razlog zbog kojeg koalicija DPS-SDP-LP nije ostvarile dobar rezultat u Podgorici su nesuglasice Miomira Mugoše i Socijeldemokrata
94 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 21.10.2012. 19:57h

Novi izborni rezultat pokazuje da je koalicija “Evropska Crna Gora”osvojila manje glasova i izgubila većinu u opštinama koje su u protekle četiri godine vodili kontroverzni funkcioneri DPS-a i gradonačelnici čije su se sposobnosti često dovodile u pitanje.

Međutim, poraze u Nikšiću, Podgorici i Rožajama nadomjestila je dobrim rezulatima u Bijelom Polju, Cetinju i Pljevljima zahvaljujući kojim je ostvarila prevlast na nacionalnom nivou.

Padu popularnosti Miomira Mugoše doprinijele su i brojne afere, krivične prijave za zloupotrebu službenog položaja i napada na novinare

“Evropska Crna Gora” je podbacila u Podgorici koju vodi Miomir Mugoša gdje je osvojila oko 50.000 glasova. To je oko 3.000 manje glasova nego što su osvojile opozicione partije. U podgoričkoj opštini dobar rezultat vladajuća koalicija ostvarila je jedino u Malesiji gdje je osvojila tri hiljade glasova.

Na proteklim izborima opozicija je osvojila preko 20.000 više glasova nego 2009. kada su opozicione stranke nastupale odvojeno. Na tim izborima koalicija koju su činili DPS, SDP, BS i HGI je osvojiila 43.404 glasa, što je u odnosu na nove rezultate manje za preko četiri hiljade glasova.

Mogući razlog zbog kojih DPS i SDP nijesu ostvarile dobar rezultat su nesuglasice Mugoše i Socijaldemokrata, koje traju od lokalnih izbora, a koje su eskalirale izlaskom SDP iz vladajuće koalicije u Podgorici. Padu popularnosti prvog čovjeka Podgorice doprinijele su i brojne afere, krivične prijave za zloupotrebu službenog položaja i napada na novinare.

Nikšić u rukama opozicije

Od 14. oktobra vladajuća koalicija nema većinu ni u Nikšiću koji već sedam godina vodi Nebojša Radojičić.

U gradu pod Trebjesom koji je zadužen oko 21,5 miliona i u kojem zaposlenima u Opštini mjesecima kasni plata, koalicija “Evropska Crna Gora” će najvjerovatnije imati 20 mandata, Demokratski front 12, SNP četiri, Pozitivna Crna Gora pet, a Srpska sloga jedan mandat.

Opozicija je u tom gradu osvojila oko 7.000 više glasova nego što su PzP, Nova i SNP dobili na izborima 2009. Značajan skok opozicionih glasova u dvije najveće crnogorske opštine može se dovesti u vezu i sa pojavom novih opozicionih snaga - Pozitivne i Demokratskog fronta i njihovim naporima da animiraju apstinente.

Na ovogodišnjim izborima izlaznost je bila za 4,1 procenat viša nego 2009, a što je moglo da utiče na rezultat jer je tada u Centralnom biračkom spisku bilo upisano 16.000 birača manje.

Poraz Kalača nakon gotovo 20 godina

Preliminarni rezultati iz opština govore da su se i u Rožajama koje od 1993. godine vodi Nusret Kalač desile značajne promjene. Petostruki gradonačelnik Rožaja ovog puta nije uspio da ubijedi sugrađane kako je njegova koalicija rješenje za brojne probleme u tom gradu.

Gradonačelnik kojeg je MANS 2011. prijavio policiji za zloupotrebu službenog položaja, falsifikovanje opštinskih odluka, prekoračenje ovlašćenja i za nezakonito raspolaganje budžetom opštine, nije uspio da popravi rezultat ni žestokim napadima na Bošnjačku stranku, koja slovi za najvećeg protivnika DPS-a u tom gradu.

Stranka Rafeta Husovića je osvojila 6.979 glasova, što je za čak 1.000 glasova više od Đukanovićeve koalicije.

Bošnjaci su time dobili gotovo dvostruko veću podršku nego na lokalnim izborima 2010. godine, kada je za njih glasalo 3.454 birača i kada su takođe nastupili samostalno.

Vladajuća koalicija je u Rožajama na prošlim parlamentarnim izborima 2009. godine od važećih 11.151 listića dobila 9.126 glasova. Izborni rezultat je tada bio tek nešto manje od broja korisnika socijalne pomoći kojih je, prema podacima rožajskog Centra za socijalni rad, u aprilu bilo 9.899.

Mali broj Rožajaca je 14. oktobra glas je dao opozicionim snagama. SNP je osvojio 230, Pozitivna Crna Gora 104, a DF 45, što je duplo manje nego 2009. godine kada je 756 birača zaokružilo SNP, Novu ili PzP.

Pad povjerenja i u ostalim gradovima

Vladajuća koalicija u nedjelju je zabilježila i pad glasova u Kotoru, gdje je osvojila 3.845 glasova, znatno manje u odnosu na lokalne izbore 2008. godine.

U Tivtu je Đukanovićev savez imao 3.127 glasova, što je 300 manje nego 2009. godine, dok je opozicija u Herceg Novom zajedno osvojila oko 8.300 glasova, značajno više od koalicije okupljene oko DPS-a, koja je imala ukupno 6.316 glasova.

Slabiji rezultat ostvaren je i u Budvi i Baru, dok se u Beranama opozicija ozbiljno približila vladajućoj koaliciji.

Penzioneri se okrenuli DF-u

Na ovim izborima je u odnosu na 2009. godinu zabilježen značajan pad podrške koaliciji Zajedno koju čine Stranka penzionera, invalida i socijalne pravde i Jugoslovenska komunistička partija Crne Gore.

U nedjelju nije uspjela da pređe cenzus jer je za nju glasalo 1.400 građana, dok je prije četiri godine Stranka penzionera osvojila 7.691 glas, a Komunisti 1594.

Neposredno nakon raspisivanja izbora došlo je do raskola u Stranci penzionera i dio članova na čelu sa Vojom Vuletićem prišao je Demokratskom frontu, dok je dio predvođen Milojem Šestovićem napravio koaliciju sa komunistima.

Ostvareni izborni rezultat mogao bi da znači da je većina biračkog tijela Stranke penzionera u nedjelju glasala za DF.

Galerija

Bonus video: