O formiranju vlade manjinske stranke će prvo razgovarati sa DPS-om

Razgovor bi se obavio u ponedjeljak 22. oktobra u sjedištu Pozitivne Crne Gore
60 pregleda 130 komentar(a)
Pozitivna Crna Gora, Foto: Luka Zeković
Pozitivna Crna Gora, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.10.2012. 19:50h

Lider Pozitivne Crne Gore Darko Pajović uputio je Bošnjačkoj stranci (BS), Hrvatskoj građanskoj inicijativi (HGI) i Forci poziv za razgovor o formiranju manjinske vlade, koji bi trebalo da se održi u ponedjeljak, što su te partije odbile, uz obrazloženje da su već započele pregovore sa koalicijom "Evropska Crna Gora".

Poziv je upućen i Albanskoj koaliciji Fatmira Đeke, koja je sklopila sporazum za podršku vlade DPS-a zbog čega, kako je saopšteno, neće razmatrati poziv Pozitivne.

Predsjednica HGI Marija Vučinović kazala je "Vijestima" da je zaključak BS, Force i HGI, koje će zajednički nastupati u pregovorima o formiranju buduće vlade, da zbog ozbiljnosti pregovaračkog procesa "idu prema 'Evropskoj Crnoj Gori'", sa kojom su već započeli pregovore.

Predstavnik Force Genci Nimanbegu rekao je “Vijestima” da u toj partiji nemaju negativan stav prema pozivu Pozitivne Crne Gore

Onda kada, kako je rekla, budu znali rezultate, onda će znati što će i kako će dalje. To za sada, rekla je Vučinović, znači da tri manjinske partije neće ići na razgovore sa Pozitivnom.

"Za sada ne na razgovore sa Pozitivnom. Ostajemo zbog razgovora koje smo pokrenuli sa 'Evropskom Crnom Gorom. Nastavićemo do kraja da vidimo kakav će biti ishod. Sigurno je da ćemo do ponedjeljka znati nešto realnije", zaključila je Vučinović.

Funkcioner BS-a Suljo Mustafić rekao je agenciji Mina ranije da će ta partija u nedjelju na sjednici Predsjedništva donijeti odluku u vezi poziva Pozitivne.

"Na toj sjednici razmatraćemo izvještaj o parlamentarnim izborima i dosadašnjim ponudama za razgovore o postizbornim koalicijama", istakao je Mustafić.

Predstavnik Force Genci Nimanbegu rekao je “Vijestima” da u toj partiji nemaju negativan stav prema pozivu Pozitivne Crne Gore, ali će, rekao je on, o svemu donijeti odluku na Predsjedništvu.

“Mi smo usredsređeni na dogovor koji smo postigli sa BS i HGI. To nam je prioritet i vidjećmo kako ćemo se odreditit. Još nijesmo zauzeli konačan stav”, rekao je Nimanbegu.

Pajović je za RTCG rekao da su izbori pokazali da su građani tražili promjene, te da je bilo logično da Pozitivna ponudu za manjinsku vladu uputi strankama sa koji dijeli slična programska uvjerenja, a koja se odnose na nezavisnosti i nemijenjanje državnih simbola.

"Stranke smo pozvali na razgovor, nismo imali nikakvih kontakata prije toga. Današnji je prvi koji smo ostvarili. Želimo da porazgovaramo", rekao je Pajović, navodeći da očekuje pozitivan ishod.

Bonus video: