Bošnjačka stranka, HGI i Forca zajedno pregovaraju

BS je na parlamentarnim izborima, održanim u nedjelju, osvojila tri mandata, a HGI i Forca po jedan
71 pregleda 110 komentar(a)
Ažurirano: 18.10.2012. 17:38h

Čelnici Bošnjačke stranke (BS) Rafet Husović, Hrvatske građanske inicijative (HGI) Marija Vučinović i izborne liste Forca “Za jedinstvo” Nazif Cungu dogovorili su zajednički nastup u pregovorima oko formiranja buduće parlamentarne većine sa eventualnim koalicionim partnerima.

To je “Vijestima” potvrdio funkcioner BS Suljo Mustafić, koji je istakao da su se čelnici tri stranke dogovorili da u narednim danima rade na zajedničkoj platformi, u kojoj će, kako je kazao, biti utemeljeni “zajednički interesi tri naroda u Crnoj Gori”.

“I ovih partija kao njihovih legitimnih političkih predstavnika u Crnoj Gori”, rekao je Mustafić.

BS je na parlamentarnim izborima, održanim u nedjelju, osvojila tri mandata, a HGI i Forca po jedan.

Nastup prihvatljiv za DPS

Zajednički nastup manjinskih partija u pregovorima o formiranju vlasti, prihvatljiv je za predstavnike Demokratske partije socijalista, kazala je predsjednik Hrvatske građanske inicijative (HGI) Marija Vučinović. Vučinović je agenciji MINA, nakon sastanka sa predstavnicima DPS-a Svetozarom Marovićem i Branimirom Gvozdenovićem, kazala da im je prezentirala dogovor manjinskih stranaka da zajedno uđu u pregovore o formiranju vlasti.„Smatram da je to pogotovo naoišlo na odobravanje Marovića, on je shvatio naš način eventualnog ulaska u vlast“, rekla je ona.

Prema njenim riječima, na današnjem sastanku nije dogovoreno ništa konkretno.„Mi se danas nijesmo ništa konkretno dogovorili, već su rekli da će, s obzirom na to da su ovo za njih novi momenti, oni to prezentirati na svojim organima stranke, i da ćemo se čuti u narednih par dana“, navela je Vučinović.Ona je rekla da zajednička platforma sadrži zahtjeve koje gotovo sve manjine imaju, pojašnjavajući da su to zastupljenost u državnim organima, restitucija i slično.„Međutim, o tome nijesmo pričali danas, ali to je naša startna pozicija u pregovorima, kao tri manjinske stranke. Rekli smo im da će naši zahtjevi biti realni, da neće biti megalomanski“, kazala je Vučinović.

Galerija

Bonus video: