nervoza u koaliciji

Husović: Neki incidenti oko prevlasti kvare koaliciju sa DPS i SDP

“Mislim da je neminovnost na Bošnjak-Musliman bude na nekoj od najviših pozicija u CG. Očekujemo da bude što veći broj Bošnjaka-Muslimana na pozicijama gdje se odlučuje"
42 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2019. 03:15h

Bošnjačka stranka (BS) očekuje da veći broj Bošnjaka-Muslimana bude na pozicijama gdje se odlučuje i neminovnost je da njihov predstavnik bude na nekoj od najvećih funkcija u Crnoj Gori, rekao je njen predsjednik Rafet Husović.

On je kazao sarajevskoj agenciji Anadolija da je BS važno da bude u vlasti, bez obzira hoće li biti “tas na vagi”.

“Mi znamo našu snagu, moramo pomoći sjeveru Crne Gore, gdje uglavnom žive Bošnjaci-Muslimani. To nam je prioritet u odnosu na ministarske fotelje ili neka personalna rješenja”, rekao je Husović. 

On je naglasio da BS želi da bude zastupljena u vladi. 

“Mi znamo našu snagu, moramo pomoći sjeveru, gdje uglavnom žive Bošnjaci-Muslimani. To nam je prioritet u odnosu na ministarske fotelje ili neka personalna rješenja”, rekao je Husović

“Ali isključivo vodimo računa o srazmjernom zapošljavanju i zastupljenosti Bošnjaka-Muslimana na svim nivoima vlasti. To je za nas prioritet", kazao je Husović.

On očekuje da Bošnjaci poslije ovih izbora dožive snažniju političku reafirmaciju, i da bude Bošnjaka na najvišim funkcijama u Crnoj Gori.

"Imali smo Bošnjaka, potpredsjednika Skupštine Crne Gore, iz Socijaldemokratske partije (SDP). Da li je to dovoljno u ovom trenutku ili nije, sve zavisi od odnosa snaga”, kazao je Husović.

On smatra da će biti dosta stranaka koje čine novu koaliciju.

“Mislim da je neminovnost na Bošnjak-Musliman bude na nekoj od najviših pozicija u Crnoj Gori. Očekujemo da bude što veći broj Bošnjaka-Muslimana na pozicijama gdje se odlučuje", navodi Husović.

On je ocijenio da Bošnjaci, koji su članovi Demokratske partije socijalista i SDP-a, gube polako pozicije na lokalnom i državnom nivou.

“Zato su nervozni. Nezapamćeno je da se unutar bošnjačkog korpusa dešavaju neki incidenti oko prevlasti. To je ono što kvari koaliciju na državnom nivou i to nije dobro”, ocijenio je Husović.

Prema njegovim riječima, vrh partija trebao je da reaguje da se riješe ti ispadi, da se nađe načina da se to prevaziđe, a da se kasnije pravi koalicija. “Koalicija se sa državnog mora spustiti do lokalnog nivoa”.

Galerija