Predsjednik i dio članova DIK-a pokušali da proguraju DUA u parlament

Da je DUA dobila mandat, u daljoj raspodjeli DF bi, umjesto 20, u novom sazivu parlamenta imao 19 poslanika
114 pregleda 21 komentar(a)
Ažurirano: 17.10.2012. 19:05h

Predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Ivan Kalezić i dio članova tog tijela pokušali su da proguraju Demokratsku uniju Albanaca (DUA) u parlament i obezbijede im jedno poslaničko mjesto, potvrdilo je Vijestima više izvora iz DIK-a.

Time bi u daljoj raspodjeli Demokratski front, umjesto 20 u novom sazivu parlamenta imao 19 poslanika, dok bi koalicija “Evropska Crna Gora” sa 39 mandata mogla lakše skupiti dva poslanika za većinu s obzirom na to da je DUA provjereni partner DPS-a.

“Pojedini članovi osjećali su se neprijatno zbog načina na koji nam je takva odluka predstavljana, dok su predstavnici albanskih partija otvoreno negodovali”

Prema saznanjima “Vijesti”, na sjednici DIK koja održana u ponedjeljak uveče predloženo je da se prilikom sabiranja glasova sa albanske manjinske liste uključe i glasovi Albanske omladinske alijanse, iako je na izborima osvojila samo 0,15 odsto.

Više učesnika sjednice potvrdilo je “Vijestima” da je takav zahtjev nakon četvoročasovne rasprave odbijen uz konstataciju da nije u skladu sa izbornim zakonom.

“Kalezić i dio članova Komisije pokušavao je da ubijedi kolege kako treba sabirati i glasove Albanske omladinske alijanse iako oni na to nemaju pravo.

Oni su zapravo pokušali da na taj način obezbijede treći mandat albanskim listama, koji bi u tom slučaju pripao DUA”, kazao je jedan od učesnika sjednice, navodeći da je veći dio članova jasno poručio predsjedniku da neće stati iza nezakonite odluke zbog nečijih partijskih interesa.

“Pojedini članovi osjećali su se neprijatno zbog načina na koji nam je takva odluka predstavljana, dok su predstavnici albanskih partija otvoreno negodovali”. Kalezić juče nije odgovarao na pozive novinara “Vijesti”.

Prema izbornom zakonu, ukoliko nijedna stranka na manjinskoj listi ne pređe cenzus od tri odsto, u podjeli mandata učestvuju samo stranke koje su imale više od 0,7 odsto podrške.

Ukoliko zbir manjinskih glasova pređe tri odsto, predstavnici manjinske liste dobijaju najviše tri mandata. Glasovi se kasnije dijele prema Dontovom sistemu po kojem mandati pripadaju strankama sa najboljim rezultatom.

Tri albanske liste koje su imale više od 0,7 odsto podrške birača, na zbirnoj listi osvojile su preko 12 hiljada glasova, što je 3,35 odsto birača.

Ipak bez mandata: Zenka i Hasani

Hasani tvrdi da je njegovoj partiji uskraćen mandat lošim tumačenjem izbornog zakona, podsjećajući da izborna lista albanskih partija na osnovu procenta osvojenih glasova, garantuje 3 mandata

Funkcioner DUA Hamdi Hasani tvrdi da je njegovoj partiji uskraćen mandat lošim tumačenjem izbornog zakona, podsjećajući da izborna lista albanskih partija na osnovu procenta osvojenih glasova, garantuje tri mandata.

On je najavio da će se ukoliko im DIK ne dodijeli mandat, DUA žaliti Ustavnom sudu.

„Vjerujemo da će to oni ispraviti, da ne bismo dalje tražili mišljenje Evropskog suda u Strazburu, gjde smo ubijeđeni da će tumačenje biti isto kao naše“, rekao je Hasani, dok je lider DUA Mehmet Zenka izrazio sumnju da su se glasovi DUA, nakon primjene Dontovog sistema, prelili Demokratskom frontu: „Ko ima pravo da tri hiljade naših glasova prenese u drugi tabor kod partije sa kojom nemamo dodirnih tačaka.

Apelujemo na DIK da se nepravda ispravi, jer bi na osnovu ranijih propisa, sa 12 hiljada glasova osvojili četiri mandata, a sada samo dva“.

DPS-u dva, Frontu jedan poklonjeni mandat

Preleminarni rezultati koje je juče objavila DIK pokazali su da je na osnovu Dontovog sistema koalicija “Evropska Crna Gora” dobila dva mandata, dok je Demokratskom frontu (DF) prelivanjem glasova stranaka koje nijesu prešle cenzus pripao jedan madat.

U odnosu na izbore 2009. godine, taj broj praktično poklonjenih mandata najjačim partijama i koalicijima je znatno manji.

Tada je zahvaljujući činjenica da je rasuto 37 hiljada glasova, vladajuća koalicija dobila šest, dok je SNP dobio tri mandata.

DIK je juče objavio da je koalicija DPS-SDP-LP osvojila 39 mandata, Front 20, Socijalistička narodna partija (SNP) devet, Pozitivna Crna Gora sedam.

Bošnjačka stranka imaće tri poslanika u parlamentu, dok će Hrvatska građanska inicijativa i dvije albanske liste imati po jednog.

Galerija

Bonus video: