CEMI: DUA nema prostora za žalbu

"Nemaju pravo žalbe ne zbog toga što je to pravedno ili ne, već zbog toga što je takvo zakonsko rješenje"
3 komentar(a)
Ažurirano: 16.10.2012. 17:06h

Programski direktor Centra za monitoring (CEMI) Zlatko Vujović rekao je da Demokratska unija Albanaca (DUA), nema prostora za žalbu na preliminarne rezultate izbora, prema kojim je osvojila 2.852 glasova i nije uspjela da osvoji jedan mandat.

On je istakao da DUA nema pravo žalbe "ne zbog toga što je to pravedno ili ne, već zbog toga što je takvo zakonsko rješenje prisutno u samom zakonskom tekstu“.

"To rješenje je da takozvani cenzus od 0,7 odsto jeste uslov da se određena politička partija kvalifikovala da uđe u proces raspodjele mandata što ne znači da će ona osvojti mandat. Prednost albanskih stranaka u odnosu na druge stranke jeste da se njihovi rezultati sabrani na jednu listu na koju je takođe primjenjivana Dontova formula. Ako se Dontov količnik ne sadrži, u njihovom slučaju tri puta, oni neće dobiti tri već dva mandata u konkretnom slučaju", rekao je Vujović, nakon današnje konferencije za medije CEMI-ja

On je kazao da su iz CEMI-ja pretpostavili da se može desiti da političke partije mogu imati primjedbi na raspodjelu mandata.

"Mi smo predložili Državnoj izbornoj komisiji da izradi raspodjelu mandata koja bi razjasnila nedoumice i prije rezultata izbora. Žalimo što se ovakvo zakonsko rješenje odrazilo na albanske partije i što su ostali uskraćeni za veći broj mandata. Ovakva situacija se mogla izbjeći boljom izbornom strategijom izlaskom na jednu ili dvije izborne liste. Problem DUA otvara pitanje da li je postojeći zakon dobar", rekao je Vujović.

Demokratska unija Albanaca (DUA) ranije danas je saopštila da će podnijeti prigovor Državnoj izbornoj komisiji na rezultate izbora, jer je, kako tvrde njeni predstavnici, toj partiji oduzet mandat lošim tumačenjem Zakona o izboru odbornika i poslanika >>>

Bonus video: