Opozicija nadjačala DPS i u Podgorici

I pored činjenice da je Đukanović bio stranački koordinator za Podgoricu, loš izborni rezultat vjerovatno će najviše koštati podgoričkog gradonačelnika Miomira Mugoš
76 pregleda 137 komentar(a)
Ažurirano: 16.10.2012. 08:40h

Rezultati nedjeljnih izbora pokazali su da, osim u Nikšiću, vladajuća koalicija više nema većinu ni u Podgorici.

Tako je prema preliminarnim rezultatima koalicija Evropska Crna Gora osvojila 47.642 glasova, što je uz 1.213 glasova Bošnjačke stranke i 807 birača Demokratske unije Albanaca, manje od preko 53 hiljade glasova koje su zajedno osvojile opozicione partije.

Prema rezulatima iz izbornog štaba vladajuće koalicije Demokratski front je sa 31.114 glasova najjača opozicona lista u Podgorici, dok je Pozitivnu podržalo 11.643 birača. SNP je osvojio 8.027 glasova, Forca 1.106, dok je Albanska koalicija dobila podršku 450 birača.

Ni Đukanović nije pomogao

I pored činjenice da je Milo Đukanović bio stranački koordinator za Podgoricu, loš izborni rezultat vjerovatno će najviše koštati podgoričkog gradonačelnika Miomira Mugošu.

Nakon što DPS na lokalnim izborima 2010. nije uspio sa LP i BS osvojiti vlast, Đukanović je praktično smijenio Vujanovića sa mjesta partijskog koordinatora za glavni grad jer je zagovarao nastup bez SDP-a.

Prema nezvaničnim informacijama iz vladajuće koalicije, Mugoša će se nakon izbora vjerovatno vratiti u parlament, dok će upravljanje Podgoricom morati da prepusti nekom od stranačkih kolega. Iako je, kao zamjenik gradonačelnika i šef podgoričkog odbora stranke, Vladan Vučelić pominjan kao Mugošin naslijednik, loš izborni rezultat smanjio mu je šanse da sjedne u fotelju gradonačelnika Podgorice.

Dobrim rezultatom na podgoričkoj teritoriji vladajuća koalicija se može pohvaliti jedino u Malesiji, gdje je osvojila tri hiljade glasova. Bivši predsjednik GO Tuzi Nikola Gegaj smatra da je to pokazalo da većinu u Malesiji imaju snage koje profilišu građanski karakter, navodeći da su podršci najviše doprinijeli Đukanović i Vučelić.

Galerija

Bonus video: