Birači DPS-a kod Pajovića, Bošnjaci nezadovoljni

Isplativost odluke da samostalno izađu na izbore na državnom nivou u BS najbolje su osjetili u Rožajama
59 pregleda 38 komentar(a)
Ažurirano: 16.10.2012. 20:18h

Glasači Bošnjačke stranke (BS) dominantno su opoziciono raspoloženi ili okreću leđa DPS-u zato što im nije ispunio dugogodišnja obećanja, a Pozitivna Crna Gora je prva stranka koja je uspjela da uđe u biračko tijelo DPS-SDP koalicije, pokazuje prva analiza rezultata prekjuče održanih parlamentarnih izbora.

Isplativost odluke da samostalno izađu na izbore na državnom nivou u BS najbolje su osjetili u Rožajama, gdje su uspjeli da osvoje oko hiljadu glasova više od DPS-a i SDP-a.

I pored žestoke terenske kampanje i javnih prozivki iz štaba gradonačelnika Nusreta Kalača, BS u Rožajama je osvojila 6.976 glasova, dok je koaliciji Mila Đukanovića podršku dalo 5.965 Rožajaca.

Bošnjaci su time dobili gotovo dvostruko veću podršku nego na lokalnim izborima 2010. godine, kada je za njih glasalo 3.454 birača i kada su takođe nastupili samostalno.

Ključne razlike između parlamentarnih i lokalnih izbora 2010. su u tome što je BS prije dvije godine imala stabilnu većinu na državnom nivou sa DPS-om i SDP-om i što tada u kampanji praktično i nije bilo međusobnih optužbi, a koje su sada Bošnjake-Muslimane mogle podsjetiti na višegodinja neispunjena obećanja DPS-a i SDP-a, a na koja su čelnici BS do skora ćutali.

Da se birači lakše odlučuju za BS kada ne nastupa zajedno sa DPS-SDP, potvrdili su i rezultati u Beranama

Birače ka BS, prema pojednim tumačenjima, moglo je privući i to što je ta partija preuzela matricu DPS-a da u državnim ili lokalnim institucijama i preduzećima zapošljava svoje kadrove, ali i što je podržava dio islamske zajednice.

Da se birači lakše odlučuju za BS kada ne nastupa zajedno sa DPS-SDP, potvrdili su i rezultati u Beranama gdje je za dvije godine stranka Rafeta Husovića sa 490 porasla na 869 glasova podrške. Povjerenje Husovićevoj stranci, između ostalog, poraslo je i u Bijelom Polju gdje je stranka dobila 300 glasova više nego na lokalnim izborima 2010, dok je u Plavu dobila 200 glasova više.

Nedjeljni izbori pokazali su da privlačenje nezadovoljnih birača vladajuće koalicije više nije nemoguća misija za opozicione stranke. Za samo pola godine na političkoj sceni Pozitivna Crna uspjela je da okupi 31.900 glasača i u velikoj mjeri utiče na činjenicu da Đukanovićeva koalicija nakon 14. oktobra nema apsolutnu većinu.

Da je stranka Darka Pajovića uspjela da uđe među nezadovoljne birače DPS-a najbolje se vidi na rezultatima lokalnih izbora u Kotoru i Budvi, gdje je značajno palo povjerenje Đukanovićevoj stranci.

Tako je u Kotoru sa podrške od 4. 620 birača, DPS pao na 3.845 glasova, od čega je izgleda najveći dio otišao SDP-u i Pozitivnoj. Sudeći prema preliminarnim rezultatima sa lokalnih izbora u Kotoru oko 300 glasova DPS-a uzela je stranka Ranka Krivokapića, dok je 400 otišlo na konto Pozitivne koja je vjerovatno uspjela da privuče i dio birača Liberalne partije.

Da je Pajovićeva stranka ušla među glasače DPS-a, pokazao je i pad podrške vladajućoj koaliciji u Budvi koja je na lokalnim izborima osvojila gotovo hiljadu i po manje glasova nego 2009. godine. Na osnovu činjenice da je Pajovićeva stranka u Budvi osvojila 1.200 glasova i četiri odbornička mandata, iako je na izborima učestvovala prvi put, može se zaključiti da je Pozitivnoj otišao najveći broj razočaranih članova DPS-a.

Zahvaljujući razočaranim pristalicama Đukanovićeve stranke, Pozitivna je ostvarila dobar rezultat i u Nikšiću gdje je osvojila pet odborničkih mandata dok je, ako se uzmu glasovi DPS-SDP i LP sa prethodnih izbora, podrška toj koaliciji u gradu pod Trebjesom pala za gotovo tri hiljade glasova. U tom gradu koorinator za DPS bio je premijer Igor Lukšić.

Galerija

Bonus video: