Da li će se Đukanović vratiti zbog slabijeg rezultata na izborima?

Trenutno se čini da bi sa 45,6 odsto osvojenih glasova jednostavnija opcija za Đukanovića bilo mjesto premijera
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.10.2012. 17:23h

Slabiji izborni rezultat Demokratske partije socijalista (DPS) povećava mogućnost da se lider Milo Đukanović vrati na funkciju predsjednika Vlade ako koalicija koju predvodi formira većinu sa manjiskim partijama, ili da se kandiduje na predsjedničkim izborima koji će se održati u prvoj polovini sljedeće godine.

Ono što bi moglo uticati da Đukanović dobro preispita svoju odluku i moguće ubjeđivanje dijela partijskih saboraca da se vrati drugi put na državnu funkciju je sve manje skriveno protivljenje međunarodne zajednice, sa čijim visokim predstavnicima lider DPS-a odavno nije imao priliku da se sastane.

Da bi preduprijedio dalji pad rejtinga svoje partije, Đukanovićeva eventualna odluka da se vrati na mjesto prvog čovjeka Vlade mogla bi da znači lakši dogovor sa SDP, LP i novim partnerima, ali i otvorila unutarstranački problem ko bi mogao biti kandidat DPS-a na predsjedničkim izborima, a čiji bi mogući loš rezultat na proljeće nanovo uzdrmao tu partiju.

Osim pravne dileme da li bi Filip Vujanovića mogao da se kandiduje treći put za predsjednika države, činjenica je i da bi aktuelni šef države teško mogao računati na podršku značajnog dijela birača SDP-a, ali i drugih manjih partnera DPS-a.

Zbog svježe afere “Zavala” ni Svetozar Marović ne djeluje kao realno rješenje za mogućeg predsjedničkog kandidata DPS-a, kao ni Igor Lukšić u situaciji da sada Đukanović preuzme Vladu, dok se četvrti potpredsjednik DPS-a Željko Šturanović zbog zdravstvenih razloga svojevremeno povukao sa premijerskog mjesta.

U takvoj situaciji DPS-u je teško pronaći pravo rješenje. Od ranije se spekuliše da bi dužnost da reprezentuje DPS na predsjedničkim izborima mogla pripasti Milici Pejanović Đurišić ili eventualno Dušku Markoviću koji se, ipak, čini realnijim rješenjem za funkciju premijera, ako Đukanović odluči da se ne vrati na tu funkciju i “zahvali” se Lukšiću na dosadašnjem angažmanu.

Ne treba isključiti mogućnost da Đukanović i vrh DPS u premijersku fotelju, poslije 10 godina, opet sjednu Vujanovića koji se do sada pokazao lojalan partijskom šefu, ali to bi vjerovatno i uzrokovalo prekompoziciju na političkoj sceni.

SDP bi teško mogao progutati Vujanovića za premijera jer je, primjera radi, po identiteskim pitanjima bliži SNP-u nego partiji Ranka Krivokapića.

Opasnost po šefa DPS-a u slučaju da se odluči da se kandiduje na predsjedničkim izborima je pitanje sposobnosti i, prvenstveno, povjerenja prema premijeru, koji bi trebalo da mu pruži potporu svake vrste na predsjedničkim izborima.

Trenutno se čini da bi sa 45,6 odsto osvojenih glasova jednostavnija opcija za Đukanovića bilo mjesto premijera, dok bi za mjesto predsjednika morao da prođe kroz neizvjesnu izbornu trku.

Prema mišljenju profesora Svetozara Jovićevića, rezultati prekjučerašnjih izbora pojačavaju unutarpartijske zahtjeve i primoravaju Đukanovića da se vrati na neku od državnih funkcija: "To će vjerovatno i moguće pojačati zahtjeve i od koalicionih partnera, da se najjače ličnosti aktiviraju, one koje imaju najveći uticaj, a to je nesumnjivo Đukanović".

"Za Lukšića bi se mogla obezbijediti neka druga visoka funkcija, nije to veliki problem. Njegova pozicija je još toliko dominantna u toj vladajućoj partiji da to ne bi nosilo neke naročite probleme"

Šef DPS-a, ističe Jovićević, teško da može zadovoljiti članove svoje partije i koalicione partnere time što će vladati iz sjenke sa pozicije predsjednika partije.

"Biće zahtjeva iznutra i spolja da odgovornost direktno preuzme. Da li će to biti dobro, ja lično mislim da neće, koliko će to biti dobrodošlo u međunarodnim krugovima, siguran sam da neće, ali opet ne vjerujem da će neko staviti embargo na takvu mogućnost", pojasnio je on.

U situaciji da je DPS ostvario bolji rezultat, Đukanović bi se, smatra Jovićević, vjerovatno odlučio za mjesto predsjednika države koje bi mu ponovo dalo presudan uticaj, a lišilo ga dnevno-političkih obaveza.

"Te obaveze su ogromne i njihove težine je svjestan, i od kojih je sam umoran. Dakle, to je ono što, ako on uopšte razmišlja o povratku, vjerovatno preferira", pojasnio je on.

Međutim, pošto je ozbiljno dovedena u pitanje njihova vladajuća pozicija, Jovićević vjeruje da će šef DPS-a biti "prizvan od svojih saboraca da preuzme funkciju koja nosi najveću odgovornost i koja je nosilac stvarne vlasti."

On je podsjetio i da je Đukanović svoje partijske kolege sa mogućim postizbornim rotacija upoznao i prije 14. oktobra: "Oni su svi spremni, uključujući i njega, da podmetnu leđa pod jedno teško vrijeme koje ih očekuje".

"Za Lukšića bi se mogla obezbijediti neka druga visoka funkcija, nije to veliki problem. Njegova pozicija je još toliko dominantna u toj vladajućoj partiji da to ne bi nosilo neke naročite probleme".

Povratak znači konfrontaciju sa dijelom međunarodne zajednice

Predsjednik UO Instituta Alternativa Stevo Muk smatra da u slučaju povratka Đukanović "gubi na kredibilitetu jer u više navrata odlazi i vraća sa neubjedljivim razlozima."

"Još važnije, on bi se na taj način dodatno konfrontirao sa nenaklonjenom političkom javnošću. Možda najvažnije, konfrontirao bi se i sa najvećim dijelom međunarodne zajednice koja nije sklona ohrabrivanju njegovog povratka na političku scenu", dodao je on.

Iako mu se njegov povratak ne čini kao najvjerovatnija opcija, Muk ne isključuje mogućnost da će Đukanović preuzeti neku od državnih funkcija.

“Vjerujem da će se prije opredijeliti da obezbijedi podršku unutar DPS starom ili novom predsjedniku Vlade i obezbijedi stabilnu koaliciju sa BS i HGI. Ukoliko to nije moguće obezbijediti bez Đukanovića kao predsjednika Vlade, onda je njegov povratak izvjestan”.

Kako je Đukanović, prema mišljenju Muka, i dalje nesporni autoritet bez ozbiljne konkurencije unutar sopstvene stranke i koalicionih partnera, on vjeruje da će njegov izbor biti obostrano prihvaćen.

“Dio tog dogovora u stranci i sa koalicionim partnerima je i ime kandidata za predsjednika Crne Gore na izborima naredne godine”, kazao je on.

Galerija

Bonus video: