OEBS: Neki poslodavci vršili pritisak na zaposlene kako da glasaju

"Želimo da neko iz Vlade jasno poruči građanima da treba slobodno da glasaju bez straha da će ih neko kazniti" , kazao je šef ograničene posmatračke misije OEBS-a
19 komentar(a)
OEBS, Foto: Boris Pejović
OEBS, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.10.2012. 14:57h

Predstavnici ograničene posmatračke misije OEBS-ove Kancelarije za demokratiju i ljudska prava (ODIHR) iskazali su zabrinutost zbog zloupotrebe državnih resursa tokom predizborne kampanje, te nedostatka transparentnosti u finansiranju kampanje političkih partija.

Govoreći o navodnim zloupotrebama državnih resursa, šef ograničene posmatračke misije OEBS-a, Gert Hajnrih Arens rekao je da su upoznati kako su pojedini poslodavci vršili pritisak na zaposlene sugerišući im kako da glasaju, kao i da su neki ministri službenim vozilima bili na partijskim skupovima.

"Želimo da neko iz Vlade jasno poruči građanima da treba slobodno da glasaju bez straha da će ih neko kazniti" , kazao je Arens.

On je rekao da mali broj podnešenih žalbi na razmatranje vlastima, predstavlja odraz nepovjerenja u sistem žalbi.

"Često su zainteresovane strane u procesu informisale misiju o zabrinutostima koje su imali, a da nijesu tražili pravno razmatranje kroz sistem", rekao je Arens, navodeći da to nije dobro.

Šef delegacije OSCE-a Roberto Bateli kazao je da su nesaglasnosti u biračkim spiskovima kao i navodna zloupotreba državnih resursa i navodno zapošljavanje u kampanji izazvali nejasnoću između državnih aktivnosti i aktivnosti vladajuće koalicije.

On je apelovao na sve koji imaju pritužbe na izborni proces da iznesu konkretne dokaze, ali da prije svega iskoriste mogućnosti pravnog sistema.

Šef delegacije Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope Kristofer Čoup, ukazujući na navode koji se tiču zloupotreba državnih resursa i netrasparentnog finansiranja partija, rekao je da je siguran da će se vlast pozabaviti tim pitanjima, ističući kako se mora ispoštovati zakonski rok da se nekoliko dana nakon izbora objave detalji o finasiranju.

"Čuli smo da su neki ljudi davali donaciju, a zatim su to negirali. To treba da bude predmet istrage", rekao je on.

Na pitanje kako bi na skali od jedan do pet ocijenili izborni proces, Bateli je kazao da petice daje građanima i biračkim odborima, a jedinice onima koji optužuju bez dokaza, na precizirajući na koga misli.

Bonus video: