Lekić inicirao razgovore o formiranju Vlade narodnog jedinstva

"Razgovarao sam sa jednom albanskom strankom, predstavnikom Bošnjačke stranke, Socijalističke narodne partije (SNP) i Hrvatske građanske inicijative..."
93 pregleda 173 komentar(a)
Ažurirano: 15.10.2012. 18:11h

Lider Demokratskog fronta (DF) Miodrag Lekić saopštio je da je prvog dana nakon izbora već obavio kontakte sa pojedinim partijama, u cilju eventualnog dogovora oko formiranja Vlade narodnog jedinstva.

Podsjećajući da nijedna politička partija nema potrebnu većinu za formiranje buduće vlade, Lekić je kazao da je susret sa zvaničnikom jedne od političkih partija dogovoren za ovu sedmicu, ali o detaljima nije želio da govori.

“Jutros sam stupio u kontakt gdje sam mogao, na direktan ili indirektan način, i pokrenuo inicijativu da DF razgovara sa svim subjektima i da eventualno dođemo do zajedničkog dogovora. Razgovarao sam sa jednom albanskom strankom, predstavnikom Bošnjačke stranke, Socijalističke narodne partije (SNP) i Hrvatske građanske inicijative, ali sam uputio poruke i ostalima“, objasnio je Lekić.

On je istakao da je obaveza DF kao drugog po redu političkog subjekta da inicira susrete sa političkim partijama koje su “van koalicije DPS-SDP-LP”.

„Kako bi zajednički analizirali nastalu situaciju i vidjeli modalitete moguće saradnje, pa i formiranja zajedničke vlade, koju bi nazvali vladom nacionalnog jedinstva, reformskom vladom koja želi da vodi oštru borbu protiv kriminala i korupcije“, kazao je Lekić, navodeći da u DF-u žele da pokažu flesksibilnost i otvorenost za sve modalitete, koji su, kako je rekao, trenutno hipotetički.

Zato što su hipotetički, on nije želio da govori o mogućnosti da manjinskim partijama ponudi mjesto potpredsjednika ili predsjednika vlade.

On nije želio da govori o mogućnosti da manjinskim partijama ponudi mjesto potpredsjednika ili predsjednika vlade

“Ne u ovoj fazi. Svi modaliteti koji su otvoreni, i stvarno jedna velika lepeza mogućih rješenja, su hipotetički u ovom trenutku otvoreni. Mi želimo da pokažemo veliku fleksibilnost. Ovo nije nametanje, već dužnost. Kakvi će biti modaliteti, sa kakvim rješenjima, potpredsjedničkim ili predsjedničkim, to je sve otvoreno i bilo bi predmet razgovora u drugoj fazi”, kazao je Lekić.

Odgovarajući na pitanje koliko je moguća misija da opozicija bude dio vlade, imajući u vidu narušene odnose sa SNP-om, tvrd stav Pozitivne da neće u koaliciju ni sa vlašću, ni sa opozicijom, te manjine koje oduvijek gravitiraju vladajućoj koaliciji, i šta bi im DF ponudio, Lekić je kazao da je uvjeren da ima još više argumenata za ozbiljno shvatanje trenutka i odgovornosti u Crnoj Gori.

TV Vijesti, Tatjana Ašanin

„Mislimo da se sve stranke o kojima je riječ iskreno bore za određene vrijednosti, protiv korupcije i organizovanog kriminala, tačke koju ne lansiramo mi, već Evropska unija i međunarodni faktor koji to stalno ponavlja“, rekao je Lekić, uvjeren da “pored razlika, u ovom trenutku postoji mnogo više onog što ih ujedinjuje”.

Da li je to iluzija, kako je rekao, znaće se tokom pregovora.

“Biće to trenutak istine u Crnoj Gori kroz izbore koje ćemo svi napraviti“, kazao je Lekić.

Danilović: Očekujemo izvinjenje

Funkcioner DF Goran Danilović rekao je da taj savez očekuje izvinjenje od pojedinih medija i analitičara, ukazujući da su prognoze analitičara Miloša Bešića govorile da će DF dobiti oko 15 odsto, a oni su, kako je rekao, osvojili oko 23,8 odsto glasova.

„Nijesmo čuli riječ izvinjenja ni od njih ni od RTCG, koja je, koristeći potpuno neprovjerenu metodu koju smo osudili tokom dana, zbunila javnost u početku“, rekao je Danilović.

Galerija

Bonus video: