U formiranju koalicije Bošnjačka stranka neće nikog ucjenjivati

Mustafić je pojasnio da su zahtjevi BS-a adekvatna zastupljenost Bošnjka u institucijama, ulaganje u bošnjačke i muslimanske sredine
57 pregleda 43 komentar(a)
Ažurirano: 15.10.2012. 14:02h

Rezultati izbora pokazali su da se Bošnjaci okreću svojim autentičnim zastupnicima, a otkazuju povjerenje građanskim partijama, koje su iznevjerili njihova očekivanja, kazao je šef poslaničkog kluba Bošnjačke stranke (BS) Suljo Mustafić.

Mustafić je, komentarišući rezultate izbora na kojima je BS osvojila tri mandata, kazao da je rano govoriti o mogućnostima formiranja koalicija.

"Logično je da nas dosadašnji koalicioni partneri pozovu da razgovaramo ali ne isključujemo mogućnost razgovora ni sa drugim političkim subjektima", rekao je Mustafić.

On je naveo da će BS početi razgovore na temelju njihovih zahtjeva u kampanji, kada budu poznati konačni rezultati izbora.

Mustafić je ocijenio da rezultati govore da se Bošnjaci polako okreću autentičnim zastupnicima, a otkazuju povjerenje građanski partijama, koje su iznevjerili njihova očekivanja

"Najvažnije je da i dalje jačamo multietnički sklad, na tim temeljima treba da počiva saradnja sa budućim koalicionim partnerima“, kazao je on.

Mustafić je pojasnio da su zahtjevi BS-a adekvatna zastupljenost Bošnjka u institucijama, ulaganje u bošnjačke i muslimanske sredine koje su, kako je kazao, najsiromašnije, i bolja saradnja sa dijasporom Turskom.

Prema njegovim riječima, BS od tih zahtjeva neće odustati u pregovorima.

"Smatramo da smo se rezultatom postavili kao važan politički subjekt, partiju kojoj naš narod daje sve veće povjerenje. U Rožajama, sredini gdje ima najviše Bošnjaka, osvojili smo više glasova nego Demokratska partija socijalista i Socijaldemokratska partija zajedno“, rekao je on.

Upitan da li je moguća saradnja BS sa Demokratskim frontom, Mustafić je naveo da su se iz tog saveza potcjenjivački odnosili prema BS-u

On je ocijenio da BS sada ima jače pregovaračke pozicije nego ranije.

"Ponašanje naših koalicionih partnera nije bilo primjereno, o tome govori i sinoćni incident iz Plava, i pritisci na birače na terenu, na verbalne i pokušaje fizičkih obračuna sa našim aktivistima. I o tome ćemo razgovarati u konsultacijama o budućoj saradnji“, rekao je Mustafić.

Formiranje buduće Vlade, kako je kazao, u rukama je manjinskih partija, a kroz kampanju se morala „više pružiti ruka manjinama“.

Upitan da li je moguća saradnja BS sa Demokratskim frontom, Mustafić je naveo da su se iz tog saveza potcjenjivački odnosili prema BS-u.

"To nije dobro ako neko sada hoće saradnju. Ne pamtimo loše, ali neka iskustva nijesu dobra preporuka za buduću saradnju. U svakom slučaju sve opcije su otvorene", zaključio je on.

Bonus video: