DPS zadržao Budvu ali izgubio četvrtinu glasačkog tijela

Ako se uporedi sa minulim izborima kada su osvojili 6.773, gotovo hiljadu i po Budvana je juče manje glasalo za dosadašnju vlast
172 pregleda 24 komentar(a)
Ažurirano: 15.10.2012. 14:17h

Koalicija DPS – SDP – LP, osvojila je apsolutnu većinu u lokalnom parlamentu, nakon gotovo tijesnog izbornog rezultata, izgubivši četvrtinu glasačkog tijela u odnosu na minule lokalne izbore.

I dok u koaliciji Za evropsku Budvu, tvrde da imaju 18, od ukupno 32 odbornička mandata, u Demokratskom frontu, navode da je vladajućoj koaliciji pripalo 17 odborničkih mandata, a opoziciji 15.

Najveći gubitnik lokalnih izbora u Budvi je SNP, i vladajuća koalicija. Milićev SNP ima upola manje povjerenje glasača nego na minulim izborima, te će u parlamentu imati tri odbornička mandata, upola manje nego do sada.

Ni vladajuća koalicija ne može se pohvaliti izbornim rezultatom, jer su izgubili pet, odnosno šest mandata, podsjećanja radi do sada su u budvanskom parlamentu imali 23 odbornika.

Demokratski front će imati osam mandata u parlamentu i osvojenu četvrtinu glasova, dok je iznenađenje izbora svakako Pozitivna Crna Gora, koja je u Budvi osvojila čak četiri odbornička mandata. Izborne rezultate sinoć je u Budvi jedino objavio Demokratski front, iz kojeg su za “Vijesti” saopštili računicu da je ukupno na izbore u Budvi izašlo 10.140 glasača od 14.621 upisan u birački spisak.

Po njihovim podacima koalicija DPS-SDP-LP osvojila je 5.260 glasova, što je 51,9 odsto.

Ako se uporedi sa minulim izborima kada su osvojili 6.773, gotovo hiljadu i po Budvana je juče manje glasalo za dosadašnju vlast.

Demokratski front osvojio je 2.602 glasa, ili 25,7 odsto, SNP 1.078 glasova, ili 10 odsto, dok je za Pozitivnu Crnu Goru glasalo 1.200 ili 11,8 odsto izašlih birača.

Na minulim izborima koalicija SNP-Nova-Narodna stranka imala je 1.778 glasova, ili šest odbornička mand at a .

Neizvjesna izborna noć u Budvi, jer se gotovo do 22 časa nije znalo, ko će pobijediti.

Nakon što su se sabrali rezultati, gradonačelnik Lazar Rađenović i nosilac liste Za evropsku Budvu, objavio je pobjedu te koalicije, uz naglasak da su ostvarili rezultat od 5.600 glasova i 18 odborničkih mandata.

Pristalice vladajuće koalicije do rano ujutru proslavljale su pobjedu u elitnoj diskoteci „Sparta“ u centru grada

„Nijesam razočaran izbornim rezultatom, imajući u vidu vrijeme koje smo prošli i koje smo iskoristili da saniramo postojeće stanje. Naravno sanacija nekog stanja trpi neke posljedice. I zadovoljan sam da je naša koalicija osvojila 18 mandata“, kazao je Rađenović.

Nosilac liste DF Lucija Đurašković navela je da je Demokratski front postao najjača opoziciona partija.

„Smatramo da smo stranka budućnosti, koja će moći da parira režimu“, navela je Đurašković.

Nosilac liste SNP Veselin Marković nije znao da kaže šta je uticalo na loš izborni rezultat te partije u metropoli turizma.

Najveće iznenađenje lokalnih izbora svakako je Pozitivna Crna Gora

„Ono što je kao partija trebalo da uradimo, mi smo uradili. Dali smo alternativu onome što je vlast radila svih onih godina do sada. Građani to nijesu prepoznali na način na koji smo očekivali, neke značajne analize ćemo napraviti narednih dana“, kazao je Marković.

Kao najveće iznenađenje lokalnih izbora svakako je Pozitivna Crna Gora, jer kako je naveo nosilac liste Časlav Perović, prvi put izaći na izbore i ostvariti ovakav rezultat veliki je uspjeh.

Pristalice vladajuće koalicije do rano ujutru proslavljale su pobjedu u elitnoj diskoteci „Sparta“ u centru grada.

Galerija

Bonus video: