Prve izjave političara nakon glasanja: Puna usta demokratije

Žabljak-Izborni proces na 22 biračka mjesta teče normalno. Predsjednik OIK Božo Tomčić kaže da su sva birališta otvorena u sedam časova.
170 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 14.10.2012. 18:30h

Svi nosioci partijskih lista i visoki funkcioneri partija su nakon glasanja istakli da su optimisti i da očekuju dobre rezultate svojih lista.

Izjave nakon što su zaokružili svoje favorite na glasačkom listiću su se uglavnom koncentrisale na atmosferu izbora i pitanje demokratičnosti izbora.

Krivokapić: Crna Gora nema kud nazad

Lider SDP Ranko Krivokapić, kazao je da su izbori uvijek u slavu demokratije i slavu građana, te da je to prilika da jednom u četiri godine i svojim glasom kažu ocjenu prethodnog perioda ali i da daju povjerenje za budućnost.

"Mislim da su crnogorski izbori postali dobar primjer za region, stabilnih, nespornih rezultata, i mislim da će biti tako i ovog puta. Naši prijatelji iz OEBS-a, Savjeta Evrope su tu i ovi izbori će biti nova prilika da Crna Gora i izbornim procesom pokaže da je stvarno lider Evropskih integracija na Balkanu.

A u cjelini naša odluka se zna, da Crna Gora mora naprijed, nazad nema kuđ i uvjeren sam da će koallicija Evropska Crna Gora nastaviti da vodi Crnu Goru sa puno izazova koji su pred njom", kazao je Krivokapić nakon glasanja u Kotoru.

Kada su u pitanju kotorski izbori na kojima SDP nastupa samostalno, a koja je u protekle četiri godine bila opoziciona partija sa tri odbornika u kotorskom parlamentu, Krivokapić je ocijenio da je “siguran da će to biti rast“.

"Onaj rast koji omogućava da socijaldemokrate preuzmu vođenje vlasti u gradu. Naravno želio bih da to bude što širi konsenzus, jer projekti koji su pred Kotorom traže ne samo SDP u vlasti, već traže i da opozicija bude dio konsensualnih odluka o budućnosti nekih velikih gradskih odluka, a SDP će pomoći da do toga dođe- kazao je Krivokapić, koji je svoju građansku dužnost obavio na glasačkom mjestu na Mou, sa roditeljima i sestrom.

On se izvinio novinarima zbog kašnjenja od pola sata uz šaljivu opasku da je “kasnio jer je plivao“, i objasnio da je zbog velike kiše komšiji poplavio stan, te da se voda prelila i u njegov stan, te da je zbog tih problema kasnio.

Lekić došao u 5 do 12

Lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić kazao je da očekuje da će na današnjim izborima pobijediti demokratija i snage koje se istinski bore za demokratske vrijednosti.

Nakon što je obavio svoju građansku dužnost Lekić je “Vijestima” kazao i da očekuje da će biti izbori biti regularni i da treba poštovati volju građana kao najbolji put za izgradnju građanskog društva.

“Crna Gora je imala dosta iskušenja i izazova u istoriji. I u ovom periodu kada, srećom, nemamo ratove ponovo je na jednom istorijskom ispitu da zajednički voljom građana i naroda gradimo prosperitetnu, demokratsku, ujedinjenu Crnu Goru”, dodao je on.

Upitan da li ima simbolike u terminu “5 do 12” kada je došao da biralište, Lekić je kazao:”U nekom relativnom smislu mislim da je i Crna Gora u nekom 5 do 12. Ovo je test da vidimo kako ćemo poslije 12. “

Đukanović: Kampanja protekla regularno, u fer nadmetanju

Nosilac izborne liste koalicije Evropska Crna Gora, Milo Đukanović, očekuje da će građani na izborima pametno i razborito izabrati vlast koja će biti u stanju da slijedi njihove najvažnije interese.

On očekuje da će i ovi izbori potvrditi demokratsku zrelost ctnogorskog društva, i da će proteći u fer atmosferi, javlja agencija MINA.

"Očekujem da će ljudi i danas, kao i prethodnih dana, imati priliku da formirani stav o političkoj ponudi koju imamo na ovim parlamentarnim izborima slobodno saopšte, i da na kraju dana imamo demokratski izabranu vlast koja će voditi Crnu Goru tokom narednog četvorogodišta", naveo je Đukanović.

Đukanović nije želio da komentariše mogućnost vraćanja na državnu funkciju poslije izbora, navodeći da će o tome biti govora kada se oni završe

"A njihov najvažniji interes je da se očuva stabilnost Crne Gore i da se, tokom narednog četvorogodišta, obnove procesi dinamičnog demokratskog i ekonomskog rasta i razvoja, i da Crna Gora nastavi dinamično kretanje ka svojim evropskim i evroatlanskim ciljevima", pojasnio je Đukanović.

Ocijenio je da je izborna kampanja protekla "veoma regularno, u fer nadmetanju svih učesnika izbora".

Na pitanje kako komentariše optužbe pojedinih medija i opozicije na svoj račun, Đukanović je kazao da o ozbiljnosti tih optužbi najbolje govori to što je on tu gdje jeste već 20 godina.

"Da tu ima ikakve ozbiljnosti, ja ne bih 20 godina bio ovdje gdje jesam, i ne bi se na taj način, svih tih 20 godina, potvrđivao moj autoritet", precizirao je on.

Đukanović nije želio da komentariše mogućnost vraćanja na državnu funkciju poslije izbora, navodeći da će o tome biti govora kada se oni završe.

Lukšić: Volja građana će potvrditi ambicioznu agendu

Premijer Igor Lukšić ocijenio je da će buduća vlada nastaviti da ostvaruje veoma ambicioznu agendu koja se tiče otvaranja i zatvaranja što više poglavlja u narednom četvorogodišnjem periodu. Uvjeren da će ona dobiti poziv za članstvo u NATO, Lukšić je, nakon glasanja, kazao da vjeruje da će današnji izbori potvrditi demokratičnost izbornog procesa.

Lukšić je kazao da je Crna Gora i brže od nekih zemalja u Evropskoj uniji uspjela da izbjegne recesiju u novom talasu

On smatra i da je Vlada u dva prethodna sastava stvorila dobre temelje za obnavljanje ekonomskog rasta.

Lukšić je ocijenio da u prethodnom periodu nijesu samo stvoreni uslovi za investicije nego i za niz strukturnih reformi.

On je kazao da je Crna Gora i brže od nekih zemalja u Evropskoj uniji uspjela da izbjegne recesiju u novom talasu "što daje za pravo da budemo umjereni optimisti".

"Ono što će biti danas izraz volje građana, potvrdiće tu ambicioznu agendu", zaključio je Lukšić.

Mandić: Važan dan za Crnu Goru

Funkcioner Demokratskog fronta Andrija Mandić rekao je da su uradili sve što su mogli kako bi Crna Gora bila okrenuta svim građanima.

"Ovo je važan dan za cijelu Crnu Goru jer građani imaju priliku da urade ono što su davno učinjele sve postkomunističke zemlje, da promijene 22-godišnju vlast jedne partije i jednog čovjeka. Ovim putem želim da ohrabrim sve građane da iskoriste pravo koje im je zagaranotvano ustavom i izađu na izbore da osvoje slobodu koja im pripada", kazao je Mandić.

Dodao je da je zadovoljan onim što je učino Demokratski front, "kao što sam nezadovoljan kampanjom opozicione partije, koja je bila ispod svakog nivoa".

"Ali građani će se na kraju izjasnitki o tome ko će dobiti vlast ove godine", rekao je Mandić.

Vujanović: Dobra poruka iz Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović sa porodicom glasao je u 12 sati u OŠ” Maksim Gorki”. Nakon što je obavio svoju građansku dužnost Vujanović je poručio da “je ubjeđen da će građani iskazati uvažavanje prema onome što su tekovine vršenja vlasti u uslovima ekonomske krize i da će rezultat biti adekvatan ukupnom poštovanju svega što se do sada uradilo.

“Želim da iskažem zadovoljstvo zbog demokratske atmosfere tokom kampanje i visokih ocjena od strane međunarodnih posmtrača.Vjerujem da će i današnji dan biti prilog demokratskoj poruci Crne Gore, koja će pokazati međunarodnoj zajednici punu demokratsku zrelost naše države i da se volja poštuje u cjelini, i u svakom glasačkom listiću”, kazao je Vujanović.

On smatra da je izborna kampanja bila u skladu sa demokratskim sadržajem, kako je i ocjenjeno od međunarodnih posmatrača.

“To je dobra poruka za Crnu Goru, i iz naše države.Vjerujem da je ono što je ukupna kampanja u pozitivnom sadržaju, preporuka onoga što će građani poštovati”, kazao je Vujanović.

Pajović: Vjerujem da ćemo se radovati

Lider Pozitivne Crne Gore obavio je svoju građansku dužnost i glasao u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” na Zabjelu. Navodeći da je riječ o prvim parlamentarnim izborima za tu stranku, koji su veoma važni za Crnu Goru, on je rekao da očekuje da će izborni proces proteći u demokratskoj atmosferi.

Ono što znam je da je Pozitivna Crna Gora vodila pozitivnu kampanju

Govoreći o predizbornoj kampanji, on je rekao da je njun tok “bio kakav je bio”, te da će se na ukupan tok kampanje “osvrnuti večeras”.

“Ono što znam je da je Pozitivna Crna Gora vodila pozitivnu kampanju, da smo dali sve od sebe, više od 100 posto, a o korektnosti naših političkih konkurenata bih ipak kad se zatvore birališta”, poručio je Pajović.

Milić: DPS i SDP su iz straha građanima davali novac za glasanje

Lider SNP-a Srđan Milić izjavio je nakon glasanja da ne ostavlja ni promil šanse DPS – SDP da pobijede na izborima.

"Potpuno mirno čekam rezultate, dakle, pobjeda svih onih koji smatraju da u su u Crnoj Gori neophodne promjene", kazao je Milić.

On je glasao na biračkom mjestu u srednjoj školi "Danilo Kiš" gdje je stigao u pratnji supruge.

Milić je izjavio da je DPS i SDP poslednjih dana vršio zastrašivanje svojih glasača, dok su u Budvi davali i novac.

"Bilo je ucjena , čak i zastrašivanja glasača. Činjenica da su davali glasačima novac govori o panici koja vlada u njihovim redovima. I to se završava. 15. oktobara je dan slobode u Crnoj Gori“, kazao je Milić.

Šturanović očekuje ubjedljivu pobjedu

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore, Željko Šturanović, glasao je oko 10.30h na biračkom mjestu 123 u Nikšiću.

"Očekujem prije svega da izbori proteknu u fer i demokratskoj atmosferi , i da zaista tokom današnjeg dan građani Crne Gore iskažu svoju političku volju na jedan demokratski način . A drugo, naravno, očekujem da lista Evropsaka Crna Gora – Milo Đukanović, ubjedljivo pobijedi I ovdje u Nikšiću i na tertoriji čitave Cne Gore na državnim izborima, i da broj 11 na kraju danasnjeg izbornog dana bude imao ubjedljivo najviše glasova.

Šturanović je kazao I da misli da je kampanja generalno bila korektna.

“Svi politički subjekti imali su mogućnost da iskažu svoj politički program. Kao I u vim kapmanjama u određenim fazama bilo je I određenih težih riječei, međutim to je sastvani dio svake kampanje, čak bih mogao reći da je u ovoj, u odnosu na prethodne, toga milo I najmanje, ali u svakom slučaju vidim da su i ocjene međunarodnih posmatrača bile da je kapmanja protekla sasvim korektno”, kazao je Šturanović.

Husović zadovoljan kampanjom

Predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović zadovoljan je kampanjom te partije i nije imao primjedbi kako su predstavnici ostalih političkih partija odradili taj posao.

"U cjelini smo imali dobru i korektnu kampanju. To me raduje. BS se odlučila na jednu laganu kampanju, od vrata do vrata. Što je do nas bilo uradili smo, očekujemo bolji rezultat nego ranije. Na biračkim mjestima vidim da je sve u redu, imam utisak da je Crna Gora napredovala i zadovoljan sam što je tako", rekao je Husović koji je glasao u 11 sati na biračkom mjestu u Gimnaziji „30. septembar“.

On je dodao da sa terena nije bilo primjedbi kada je u pitanju poštovanje predizborne šutnje.

Zenka očekuje mandat, a Cungu dva

Lideri Force i Demokratske unije Albanaca Nazif Cungu i Mehmet Zenka glasali su na biračkim mjestima u vrtiću Solidarnost, odnosno objektu Tabako.

Zenka se na biračkom mjesto pojavio oko 10.20 časova sa suprugom Đulasfijom. On je kazao "Vijestima" da gaji realni optimizam za osvajanje jednog manadata.

"Radili smo ozbiljno, a naši glasači ne zaboravljaju trud i postignute rezultate DUA u proteklih 20 godina", kazao je Zenka "Vijestima".

U pratnji supruge na biračko mjesto 15 minuta kasnije je stigao i Cungu.

"Bitno je da je kampanja protekla mirno, a što se tiče rezultata, mi kao najveća albanska koalicija očekujemo dva mandata", kazao je Cungu.

Naglasio je da je kampanja bila mirnija nego sve prethodne.

"Puno se radilo po terenu. Vidjećemo koliko je ko uspio", istakao je Cungu.

Galerija

Bonus video: