Džuda: EU iz interesa gura Crnu Goru

Džuda, inače dobar poznavalac prilika na Balkanu, smatra da je Crna Gora dosta uradila, ali i da je očigledno da mora još, posebno u oblasti pravosuđa borbe protiv korupcije i organizovanog krimanala
153 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 15.10.2012. 15:18h

Briselski funkcioneri izuzetno povoljno reaguju pri pomenu Crne Gore jer Evropska unija (EU), a posebno Evropska komisija, (EK) zbog svojih interesa "gura" malu balkansku zemlju, smatra britanski novinar i analitičar Tim Džuda.

Razlog tome je, tvrdi Džuda, što Evropskoj uniji treba nova zemlja na koju će se proširiti.

“Na Tursku, za sada, očigledno ne mogu. Island je 'svoja planeta', predaleko je, a Srbija je previše u problemima... Dakle, Crna Gora je idealna, imaju što da rade, pa je razumljivo da vam sada prostiru crveni tepih”, pojasnio je on.

Džuda, inače dobar poznavalac prilika na Balkanu, smatra da je Crna Gora dosta uradila, ali i da je očigledno da mora još, posebno u oblasti pravosuđa borbe protiv korupcije i organizovanog krimanala.

Iz Brisela ništa novo

Ipak, ocjenjuje da u novim izvještajima EK o napretku Crne Gore, ali i ostalih zemalja iz regiona, “nema ništa specijalno novo”.

“Moja prva reakcija bila je 'opet sve isto'. To nije samo po sebi loše. Ali, istina je da podsjećaju na školska svjedočanstva... 'moglo bi bolje', 'potreban je veći trud i napor', 'dobro je, nastavi tako'”, kazao je on.

Iako izvještaj većine zemalja u procesu pokazuje da nijesu postigle značajne napretke, Džuda je u razgovoru za “Vijesti” negirao da to može značiti da je proces proširenje zaustavljen, tvrdeći da za to nema baš nikakvog dokaza.

Britanski novinar je posebno ukazao na problem finansijske krize koja se, prema njegovom mišljenju, “u region uvozi iz EU”

Britanski novinar i analitičar smatra da će pauza biti jer proces traje, ali da se, ipak, ne za što će biti za osam ili deset godina u EU.

“U EU se za sada ne zna ni šta će biti za osam mjeseci, ali, uza sve to, ne vidim nijedan dokaz o kočenju. Ako neka od zemalja iz regiona stoji, onda ona stoji iz unutrašnjih razloga. Bosni su otvorena sva vrata, ali se tamo ne mogu dogovoriti, i zato stoje. Makedonija ima realan problem s Grčkom, a Srbija stvaran problem s Kosovom. Zbog toga nema većeg napretka, a ne zato jer je neko potegao kočnicu”.

Regioni pati zbog krize u EU

Britanski novinar je posebno ukazao na problem finansijske krize koja se, prema njegovom mišljenju, “u region uvozi iz EU”.

“Ekonomije regiona pate zbog eurozone, a ne obratno, i to što su bliže, to više pate, najviše Slovenija, onda Hrvatska, ali i Srbija, koja je zatvorila nedavno Željezaru Smederevo, jer je izvozila u Slovačku, a potrebe su presušile. Naravno, i Crna Gora pati od krize eurozone. Bosna i Kosovo pate jer im presušuju devizne doznake. EU je trebalo da dovede region do prosperiteta, ali vidite, EU je sada za upravljačem, a balkanska djeca su na zadnjem sjedištu”.

Izvještaji EK o napretku podsjećaju na školska svjedočanstva: moglo bi bolje, potreban je veći trud i napor, dobro je, nastavi tako

“Jako zanimljiva slika koja ima mnogo značenja. Ali, činjenica koja se ne može promijeniti je da su i Srbija i Crna Gora male zemlje, i da je realno da čekaju dok veliki i eurozona riješe taj problem”, kazao je on.

Izvještaji EK o napretku podsjećaju na školska svjedočanstva: moglo bi bolje, potreban je veći trud i napor, dobro je, nastavi tako..., kazao je Džuda

Evropa je projekat mira

Povodom proglašenja EU za dobitnika ovogodišnje Nobelove nagrade za mir koje je izazvalo prilično kontroverzne reakcije, britanski novinar je kazao:

“Nekada su reakcije na EU užasne, tako i oko ove nagrade. Da Srbi i Hrvati i Crnogorci i Bosanci tako razgovaraju, kao što u EU neki govore protiv Evrope, niko ih ne bi zvao 'skepticima', nego ekstremnim nacionalistima, jer to jest takav jezik.”

On, ipak, smatra da je to prava nagrada koja je data u pravo vrijeme i da ona podsjeća na to što EU stvarno jest.

"Igrom slučaja, prekjuče sam bio sa dva ministra spoljnih poslova, makedonskim Nikolom Poposkim i hrvatskom ministarkom Vesnom Pusić. Poposki je rekao, sasvim tačno, da se zaboravlja da je Evropa u suštini projekat mira, a ne odluka kako će se raspodijeliti dugovi i ko će ih platiti. I Pusić je rekla da su ljudi jednostavno zaboravili što je rat, a razgovarali smo u Zagrebu, u njenoj kancelariji, u zgradi koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata bila sjedište Gestapoa, i pokraj koje su za vrijeme rata 90-ih pale granate i ubile nekoliko ljudi”, kazao je Džuda.

On je podsjetio da su ovaj mjesec, tačno prije sto godina počeli Balkanski ratovi, u kojima je ubijeno previše Srba i Crnogoraca.

“Za mene, nagrada EU je posve zaslužena”.

Bonus video: