CEMI: Birači uznemiravani jer nisu bili informisani o anketi

CEMI će tražiti da se poništi glasanje na nekim biračkim mjestima gdje su vršena anketiranja
58 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 14.10.2012. 17:29h

Iz Centra za monitoring (CEMI) su saopštili da smatraju da anketno istraživanje koje sprovodi tim Fakulteta političkih nauka predstavlja povredu izborne procedure i tajnosti glasanja.

"Zabrinjava podatak da je ova pojava zabilježena na određenom broju biračkih mjesta i na ulazu, kao i na krugu od 50 metara, što je suprotno Zakon o izboru odbornika i poslanika, i stavu Državne izborne komisije", rekao je Vlado Dedović iz CEMI-ja.

Dedović je rekao da taj vid anketiranja predstavlja uznemiravanje birača i članova organa izborne administracije jer ni jedni ni drugi nisu bili dovoljno informisani o istom, kao ni o prirodi i karakteru informacija koje su tražene od njih, a nisu znali ni da se samo uz njihovu saglasnost može vršiti anketiranje.

CEMI će tražiti da se poništi glasanje na nekim biračkim mjestima gdje su vršena anketiranja.

Maraš: Ne krše zakon, ako se drže propisa

Portparolka Državne izborne komisije Slavka Maraš kazala je da tim Fakulteta političkih nauka, koji sprovodi anketno istraživanje, ne krši zakon, ukoliko su obezbijeđeni uslovi da se na udaljenosti od 50 metara od biračkog mjesta ne utiče na volju birača.

Maraš je rekla da ono što je volja pojedinaca i birača iskazana kroz ankete i naučne radove, slobodnom voljom mogu da kažu.

"Birački odbori su dužni da na udaljenosti 50 metara od biračkog mjesta stvore sve pretpostavke kojima se ne može uticati na volju birača, da oni to izraze na biračkom mjestu.

Dakle, sve što je mimo toga, što nije krivično djelo, a volja je pojedinaca, odnosno birača da u nekim anketama, naučno-istraživačkim radovima ili u druge svrhe u koje to služi, slobodnom voljom - bez pritiska kažu, to je njihova stvar pojedinaca, birača, građanina i te anketne organizacije koja to vrši", pojasnila je Maraš.

Komar: Zakon dozvoljava izlaznu anketu

Na današnji tekst o planu tima FPN-a da anketira birače nakon glasanja, reagovala je Olivera Komar sa Fakulteta političkih nauka.

Reagovanje prenosimo u cjelosti.

"Povodom najave u pojedinim medijima da bi anketari i nadležni Fakulteta političkih nauka mogli „krivično odgovaraju“ zbog organizacije izlazne ankete prinuđeni smo da reagujemo i pozovemo cjelokupnu medijsku zajednicu da obrati pažnju na član 2, stav 3 Zakona o izboru odbornika i poslanika u kome se kaže „Nakon završenog glasanja može se vršiti ispitivanje javnog mnjenja u vezi sa glasanjem kod birača koji su saglasni sa tim“.

Ovim stavom se dozvoljava izlazna anketa (exit poll) u Crnoj Gori. Da ne bi bilo nedoumica, prenosimo i komentar iz mišljenja Venecijanske komisije na osnovu koga je ovaj član izbornog zakona dodat prvom nacrtu: „Article 2.2 of the Draft Law stipulates that no one may ask voters to say who they have voted for or why they have not voted. However, it is usual in democratic countries to allow exit polls. Instead of forbidding anyone to ask about voting decisions, the secrecy of vote could be guaranteed by foreseeing sanctions for the violation of voting secrecy. It is recommended that consideration be given to amending this article to allow for exit polls to be conducted for consenting voters”

(Prevod: Član 2.2 Nacrta zakona predviđa da niko ne može pitati birače da kažu za koga su glasali ili zbog čega nisu glasali. Međutim, uobičajeno je u demokratskim zemljama dozvoliti izlazne ankete. Umjesto da zabranite da bilo ko postavi pitanje u vezi sa izbornim odlukama, tajnost glasanja treba garantovati predviđanjem sankcija u slučaju da se naruši tajnost glasanja. Preporučuje se da razmotrite opciju da izmijenite ovaj član tako što ćete predvidjeti mogućnost izlaznog anketiranja onih birača koji na to pristanu”).

Na osnovu ovog mišljenja dodat je gore pomenuti stav 3 člana 2 Zakona kojim se dozvoljava exit poll, na šta je Venecijanska komisija reagovala sa zadovoljstvom zbog usvajanja navedene preporuke: “The issue of exit polls has been settled by the draft law. Exit polls may now be conducted after the voting is completed (Article 2 para. 3)”

(Prevod: Pitanje exit poll‐a je riješeno nacrtom zakona. Exit polls se mogu sada sprovoditi nakon obavljenog glasanja). Smatramo da je prenijevši samo drugi stav, ali ne i treći ovog istog člana, novinar napravio ozbiljan propust čime je doveo javnost u zabludu i ugrozili bezbjednost velikog broja mladih ljudi koji rade na terenu, a koji su zbog ove dezinformacije tokom dana trpili brojne neprijatnosti, navodi se u reagovanju.

Tim FPN planira da pita birače kako su glasali

Anketari na čelu sa profesorom Milošem Bešićem ili odgovorni sa Fakulteta političkih nauka (FPN), čiji je dekan Sonja Tomović-Šundić, savjetnica Filipa Vujanovića, mogli bi biti novčano ili čak zatvorom kažnjeni, ako birače nakon obavljenog glasanja budu pitali za koga su glasali i iz kojeg razloga.

Anketari će, prema najavama Televizije Crne Gore (TVCG) i po nalogu te medijske kuće obaviti takozvanu “izlaznu anketu” sa građanima nakon što obave svoju građansku dužnost, dok će rezultate izbora, dobijene po toj metodi, po zatvaranju biračkim mjesta, u 20 časova, objaviti u programu TVCG.

Članom 186 stav 5 Krivičnog zakonika Crne Gore je propisano da "ko poslije obavljenih izbora ili na referendumu, pozove glasača na odgovornost u vezi sa glasanjem ili zahtijeva od njega da kaže kako je glasao ili zašto je glasao ili nije glasao, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine."

I Zakon o izboru odbornika i poslanika u članu 2 piše “niko ne može po bilo kom osnovu pozvati građanina na odgovornost zbog glasanja, niti od njega tražiti da kaže za koga je glasao ili zašto nije glasao”, dok se u članu 115 tog zakona navodi da će se “novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine kazniti za krivično djelo: ko poslije obavljenih izbora pozove birača na odgovornost zbog glasanja ili zahtijeva od njega da kaže kako je glasao ili zašto nije glasao.”

Posao za DIK ili tužilaštvo

Dilema je da li se pojam “zahtijeva” odnosi na same anketare koji priđu biraču sa pitanjima kako je i zašto glasao, ili se to odnosi na, primjera radi, poslodavca da traži od zaposlenog da kaže koga je zaokružio na listiću. Kako je, prema zakonu, riječ o mogućem krivičnom djelu, nadležan za ovo tumačenje je vjerovatno državni tužilac.

Predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Ivan Kalezić kazao je sinoć “Vijestima” da se tim FPN-a kao ni nevladina organizacija CEDEM, za koju je Bešić radio istraživanja, nijesu akreditovani kod DIK-a.

"Tačno u 20 sati gledaocima ćemo ponuditi najnovije istraživanje CEDEM-a, a samo petnaestak minuta nakon zatvaranja birališta gledaoci će saznati projekciju najnovijih rezultata koje će u saradnji sa našom kućom uraditi FPN”, saopšteno je u Drugom dnevniku

TVCG je sinoć iznenada najavila specijalni program posvećen izborima koji će početi pet minuta prije zatvaranja biračkih mjesta.

"Tačno u 20 sati gledaocima ćemo ponuditi najnovije istraživanje CEDEM-a, a samo petnaestak minuta nakon zatvaranja birališta gledaoci će saznati projekciju najnovijih rezultata koje će u saradnji sa našom kućom uraditi FPN”, saopšteno je u Drugom dnevniku.

Koordinator tima i profesor na FPN-u Miloš Bešić sinoć za “Vijesti” nije želio da komentariše najavljenu anketu, dok je Komar kazala da ispitivanje građana nakon glasanja nije kršenje propisa niti može uticati na izlaznost birača.

“Provjerili smo. Zakon se ne odnosi na ovo jer je ovo anketa gdje taj neko može da odbije, kaže da neće. Potpuno je anonimno, nema podatka o osobi, nema veze između onoga što je zaokružio i njegovog identiteta”, dodala je ona. Tim koji planira da sprovede anketu tražio je, prema informacijama “Vijesti”, mi- šljenje DIK da li to može da uradi, ali nije dobio odgovor.

Komar: Anketa kao i druge

Tim FPN-a koji mnogo više interesuje motivacija glasača, zainteresovanim će, tvrdi Komar, postaviti sedam-osam pitanja.

"U kom momentu su odlučili da glasaju, da li i pod čijim uticajem su to odlučili itd. Ovo je anketa kao i svaka druga koja se radi pred izbore, jedina njena specifičnost je što se dešava na dan izbora."

Anketa je, kazala je Komar, metoda koja do sada nije primjenjivana u Crnoj Gori i regionu, a u proces rada će biti uključeno preko 150 studenata.

"Mi ne prebrojavamo glasove. Mi nećemo biti na biračkom mjestu. Uradićemo jednu posebnu anketu. Studenti FPN-a i drugih fakulteta će anketirati zainteresovane građane nakon izlaska sa birališta, kada oni već obave svoju građansku dužnost.

Oni će im prići, ponudiće im da odgovore na nekoliko pitanja, vezanih ne samo za to za koga su glasali već i zbog čega su tako glasali, koliko su na njih uticali mediji, koliko su političari”, pojasnila je ona.

Prema njenim riječima, tim anketara će obezbijediti da ono što građani zaokruže bude potpuno anonimno.

"Između ostalog, te listiće koji se popunjavaju, građani sami ubacuju u tu posebno izrađenu kutiju i to je naš jedini kontakt sa tim listićem dok ne dođe u naš računski centar. Tako da niko ne može znati kako je ko zaokružio".

Galerija

Bonus video: