DIK: Isključiti video nadzor na biračkim mjestima

Birač svoj identitet dokazuje ličnom kartom ili pasošem, ako sadrži matični broj ili broj lične karte
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.10.2012. 18:44h

Državna izborna komisija (DIK) preporučila je organima za sprovođenje izbora da, u toku izbornog dana, obezbijede stavljanje van snage video nadzora na biračkim mjestima na kojima je instaliran.U preporuci objavljenoj na sajtu Komisije navodi se da na tim biračkim mjestima u toku izbornog dana, 14. oktobra, treba obezbijediti da video nadzor bude “van funkcije, isključivanjem ili prekrivanjem kamera”.Preporuka se, kako su naveli, daje na osnovu Zakona o izboru odbornika i poslanika, u cilju obezbjeđivanja tajnosti glasanja na biračkim mjestima.

Iskoristite biračko pravo

DIK je pozvala sve birače upisane u birački spisak da sjutra izađu na izbore i iskoriste svoje biračko pravo.Iz DIK-a podsjećaju da će biračka mjesta biti otvorena od sedam do 20 sati.Birač svoj identitet dokazuje ličnom kartom ili pasošem, ako sadrži matični broj ili broj lične karte. „Na ovim izborima birači će moći dokazivati svoj identitet i na osnovu stare, ’plastificirane’ lične karte, kojoj je istekao rok važenja, a u koju je upisan broj lične karte odnosno matični broj“, saopštili su iz DIK-a, prenosi MINA.Navodi se da birač, koji nije u mogućnosti da na biračkom mjestu lično glasa (slijepa, invalidna ili nepismena osoba), ima pravo da povede osobu koja će umjesto njega, na način koje mu ono odredi, ispuniti listić, odnosno obaviti glasanje.„Birač koji nije u mogućnosti da glasa na biračkom mjestu (nemoćna ili spriječena osoba), a želi da glasa, obavijestiće o tome birački odbor najkasnije do 13 sati na dan glasanja, koji će preko svoja dva povjerenika za glasanje putem pisma omogućiti tom biraču da glasa“, kaže se u saopštenju

Kalezić: Sve je spremno

Predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Ivan Kalezić kazao je da su svi organi za sprovođenje izbora, Državna izborna komisija (DIK), opštinske izborne komisije (OIK) i birački odbori, spremni za održavanje izbora.

"Sve je spremno za održavanje izbora. Komplet izborni materijali su spremni, dostavljeni su biračkim odborima, obezbijeđene su glasačke kutije, paravani za glasanje kojima se obezbjeđuje tajnost glasanja i ostali izborni materijal", rekao je Kalezić.

On je kazao i da je obavljena edukacija biračkih odbora u svim crnogorskim gradovima.

"Izbori će biti organizovani na 1.162 biračka mjesta u 21 opštini i tri biračka mjesta u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS)", rekao je Kalezić.

"Možda je interesantan podatak da birački odbori u stalnom sastavu imaju pet članova i pet zamjenika članova, ukupno deset, što ukupno iznosi 11.650 birača angažovanih u biračkim odborima po ovom osnovu, plus opunomoćeni predstavnici podnosilaca izbornih lista i njihovi zamjenici", rekao je Kalezić.

  • Da li postoji mogućnost zloupotreba prilikom glasanja, s obzirom da su tokom izborne kampanje izražene određene sumnje u regularnost procesa?

"Neopravdane su sumnje i strah od nepravilnosti i zloupotreba prilikom glasanja. Kao što sam već rekao, sastav i način izbora organa za sprovođenje izbora od biračkih odbora, OIK-a i DIK-a je takav da isključuje bilo kakav vid manipulacije. U svim ovim izbornim organima zastupljeni su predstavnici svih partija na vlasti, opozicionih i svih podnosilaca izbornih lista. Uključivanjem opunomoćenih predstavnika podnosilaca lista onemogućava se bilo kakav vid manipulacije".

  • Očekujete li možda incidente na biračkim mjestima, s obzirom na to da je riječ o, na neki način, najinteresantnijim izborima u posljednjih nekoliko godina?

Ne. Izmjenama i dopunama Zakona o izboru odbornika i poslanika omogućeno je svim partijama i na vlasti i u opoziciji učešće u ovima organima, te ne očekujem nikakve tenzije. Uputstva i pravila su jasna. Samo se treba pridržavati zakona i sve će proteći u najboljem redu.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: