Vlada kritikuje Istinomjer, ali ga ne demantuje

Lukšić u intervjuu za agenciju Mina business, dao novu procjenu ishoda pregovaranja oko sudbine Kombinata aluminijuma u Podgorici
13 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2012. 18:21h

Ocjena portala Istinimjer o obećanju premijera Igora Lukšića u vezi sa rješavanjem pitanja Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP) bila bi drugačija, da su urednici portala zatražili odgovor od nadležnih institucija, saopšteno je večeras iz Vlade.U reagovanju Vlade navodi se da je Lukšić 25. jula, na sjednici Upravnog dobora Unije poslodavaca, kazao da je „blizu rješenje problema u KAP-u i da je Vlada na putu da dobije dobrog partnera za gradnju drugog termobloka u Pljevljima i termoelektrane Maoče“, određujući se prema interesovanjima investitora koji su svoje ponude i iskazali i tim terminima.„Ubijeđeni smo, da su urednici portala zatražili odgovor od nadležnih institucija, da bi ocjena na pomenutom portalu dobila drugačiji kontekst, i da bi uz zvaničan komentar dobili niz činjenica koji su od ranije poznati javnosti“, kaže se u reagovanju.

Posvećeni realizacija zaključakaNavodi se da je Vlada u prethodnom periodu bila „u potpunosti posvećena realizaciji skupštinskih zaključaka koji se odnose na dugoročno održavanje KAP-a, a to je pokretanje Prerade, Glinice, stavljanje rudnika boksita u funkciju, kao i rješenje za problem koji najviše opterećuje KAP, a to je snabdijevanje električnom energijom. „Istovremeno, u prethodnom periodu, Vlada je zainteresovala dva investitora, od čega je njemačka BAGR grupa dostavila ponudu početkom avgusta, a turska komapnija Tosyali Holding izrazila interesovanje, o čemu je crnogorska javnost više puta obavještavana“, kaže se u reagovanju.

Lukšić nije ispunio obećanje

Projekat Istinomjer je, analizirajući izjave crnogorskih političara, utvrdio da lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić i funkcioner tog saveza Nebojša Medojević nijesu kazali istinu, a da premijer Igor Lukšić nije ispunio obećanje.Oni navode da je Lukšić intervjuu za agenciju Mina business, dao novu procjenu ishoda pregovaranja oko sudbine Kombinata aluminijuma u Podgorici.“Vjerujem da se kraj godine nameće kao neminovan zato što su sadašnji odnosi i stanje stvari takvo da Ministarstvo ekonomije vodi vrlo intenzivan dijalog sa svim učesnicima u procesu”, rekao je Lukšić.

Istinomjer u komentaru ukazuje da je u izjavi koju je zabilježio dnevnik Pobjeda 26. jula Lukšić obećao skoro rješenje. “Rekao bih da smo blizu rješenja u KAP-u, koji mora biti uklopljen u energetski bilans”. Istinomjer navodi se je posljednje premijerove izjave, međutim, očito da je rješenje, koga nema na vodiku, pomjereno za kraj godine, a da i ne izgleda izvjesno kao krajem jula. "Zbog toga ocjenjujemo da njegovo julsko obećanje o bliskom rješenju za KAP nije ispunjeno", navode u Istinomjeru.

Lekić i Prevlaka

Na portalu Istinomjera navodi se da je Lekić 8. oktobra rekao da je umjesto da se pokrene ozbiljna diplomatska inicijativa i dijalog, Prevlaka predata Hrvatskoj bez trunke napora da se na bazi argumenata zadrži. "Predata je jer su se Sanader i Đukanović tako dogovorili. Onda je serviran jedan scenario o takozvanim pregovorima, ali tih pregovora nije bilo”, kazao je Lekić.Istinomjer u komentaru ukazuje da prema mišljenju Badinterove komisije, osnovane povodom Konferencije o bivšoj Jugoslaviji u Hagu 1991. godine i čija arbitraža ima snagu međunarodne presude, “demarkacione linije između Hrvatske i Srbije ili između Srbije i Bosne i Hercegovine ili, eventualno, između drugih susjednih nezavisnih država, moći će da se mijenjaju samo putem slobodnog i međusobnog dogovora”.

Ističe se da prema tome, “ako se ne dogovori suprotno, ranije granice poprimaju karakter granica koje štiti međunarodno pravo”. "Dok su Crna Gora i Hrvatska bile u SFRJ, Prevlaka je pripadala Hrvatskoj i samo je ona, kako proizilazi iz mišljenja Badinterove komisije, mogla raspolagati tom teritorijomm, a ne Crna Gora. Prema tome, nju niko od crnogorskih zvaničnika, pa ni Milo Đukanović, nije mogao predate Hrvatskoj", navodi se u komentaru IstinomjeraOcjenjuje se da je jedino sporno pitanje koje je ostalo razgraničenje između Crne Gore i Hrvatske na moru, jer na moru nijesu postojale granice između bivših jugoslovenskih republika."Lekić u citiranoj izjavi, dakle, nije kazao istinu", kaže se u komentaru Istinomjera.

Medojević pretjeraoIstinomjer navodi da je Medojević rekao da je "Rožaje najsiromašniji grad na svijetu, ne zbog oskudice resursa, izolacije, neradne i neobrazovane populacije, nedostatka energije i vode.”U Komentaru Istinomjera navodi se da prema podacima koje je za potrebe projekta “Analiza funkcija i kapaciteta upravljanja ljudskim resursima u crnogorskim opštinskim upravama” novembra 2011. objavio UNDP, Rožaje najsiromašnija opština u smislu iznosa opštinskog budžeta po glavi stanovnika. Podaci se odnose na 2010."Posljednje mjerenje stepena razvijenosti opština obavljeno je takođe 2010., a vrši se svake tri godine. Podaci na osnovu kojih se dobija stepen razvijenosti za svaku opštinu su stopa nezaposlenosti, budžetski prihodi po glavi stanovnika, dohodak stanovništva per capita, obrazovanje i stopa rasta stanovništva", navodi se u komentaru Istinomjera, Ukazuje se da te podatke koristi Ministarstvo ekonomije kada odlučuje o raspodjeli novca nerazvijenim opštinama iz Egalizacionog fonda. Prema njima, najnerazvijenija je opština Plav, pa Šavnik, Plužine, a tek onda Rožaje i Andrijevica."Izjava Medojevića je pretjerivanje i ne odgovara istini", zaključuju u Istinomjeru.

Galerija

Bonus video: