MANS: Ostala vojska duplih birača

Nakon analize zaključenog biračkog spiska, MANS saopštio da su državni organi napravili minimalne prepravke, uprkos njihovim upozorenjima da postoje brojne nepravilnosti
75 komentar(a)
Ažurirano: 10.10.2012. 06:56h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) saopštila je juče da je, nakon analize zaključenog Centralnog biračkog spiska (CBS), utvrdila da je izbrisan samo zanemarljiv dio neregularnosti na koje su ranije ukazali.

Iz MANS su podsjetili da je iz finalnog CBS izbrisano 290 lica sa identičnim matičnim brojevima koja su bila upisana na više biračkih mjesta, iako su ministri i njihovi pomoćnici javno saopštavali da je bilo samo desetak takvih slučajeva.

MANS je “Vijestima” dostavio primjere navodnih nepravilnosti koje, kako navode, potvrđuju da nadležni državni organi nijesu preduzeli službene radnje analize biračkih spiskova, iako su im oni ukazivali na konkretne slučajeve.

“Primjeri potvrđuju da nadležni državni organi nijesu preduzeli službene radnje analize biračkih spiskova, iako im je na netačne podatke MANS konkretno ukazao, već su bez provjere saopštavali da netačni podaci koji su javno predstavljeni ne postoje i zadržali ih u finalnoj verziji biračkog spiska, u cilju uticaja na rezultate izbora”, saopšeno je iz MANS-a.

Navode da analiza pokazuje da u biračkom spisku i dalje ima preko 14.000 lica koja imaju toliko slične dvojnike da postoji osnovana sumnja da se radi o istim osobama kojima su izdate lažne lične karte i glasaju na više mjesta, čime utiču na izborni rezultat..

Rođeni istog dana u istom mjestu, a glasaju na različitim

Među preko 14.000 spornih slučajeva ima mnogo primjera lica koja se isto zovu i prezivaju, rođena su identičnog datuma u istoj opštini, a glasaju na različitim biračkim mjestima, opominju iz MASNS-a.

“Na primjer, dva Draga Jankovića su rođena istog dana na Cetinju (10. septembra 1991), a sada obojica glasaju u Podgorici, ali na dva biračka mjesta (vrtić “Đ.Vrebica” i OŠ “Oktoih”). U CBS-u postoje i dvije Dragice Vuković, rođene u Kaknju istog dana, 16. juna 1951. godine, ali jedna glasa u Baru, a druga u Bijelom Polju.

Oba Velimira Obradović su rođena 11. juna 1975. godine u Doboju, ali jedan glasa u Lubnicama, u Beranama, a drugi u MZ Zagorič u Podgorici”, navode iz MANS-a.

Identično je i sa dvije Dafine Perović, rođene 7. januara 1979. godine na Cetinju, pri čemu jedna glasa u tom gradu, a druga u Budvi.

Postoje i dva Ranka Mijović, oba rođena 20. decembra 1949. o u mjestu Gračanica, jedan glasa u Beranama, a drugi u Andrijevici. U spisku su, dalje navodi MANS, dvije Ajkune Murić, obje rođene 27. januara 1977. godine u Kosovskoj Mitrovici, jedna glasa u Rožajama, a druga u Baru.

Dva Brnović Stevana takođe rođena na Cetinju istog dana, mjeseca i godine (12. septembra 1990.) glasaju na dva biračka mjesta u Podgorici (MZ Zagorič i Dom zdravlja „Stari Aerodrom“), navode iz MANS-a.

I glasaju na istom mjestu

U biračkom spisku, upozorava MANS, i dalje postoje mnogi slučajevi da se dva lica isto zovu, prezivaju, imaju identičan datum rođenja, žive na istoj adresi, a glasaju na istim biračkim mjestima.

“Dvije Suzane Janjušević - obje žive na adresi Laz bb u Nikšiću i glasaju na istom biračkom mjestu, a obje su rođene 14. jula 1990. godine. Postoje dva Mladena Minića koji su rođeni 21. juna 1993. godine, oba žive u Smailagića polju u Kolašinu i glasaju na istom biračkom mjestu. Dva Radomira Pavićevića su rođena istog dana 10. oktobra 1929. godine u mjestu Ubli gdje i danas žive i glasaju, a jedan od ovih 83-godišnjaka je tek nedavno upisan u birački spisak, saopštili su iz MANS-a.

Dvojnici komšije

Iz te NVO upozoravaju da su brojni i slučajevi osoba koje se isto zovu i prezivaju, imaju identičan ili veoma sličan datum rođenja, a adrese su im udaljene par stotina metara ili su upisani jedni za drugim u birački spisak.

“U Podgorici postoje dvije Ine Boljević, obje su rođene 8. avgusta 1978. godine i obje glasaju na istom biračkom mjestu (Dom omladine Gornja Gorica), iako zvanično žive na par stotina metara udaljenosti (Vojvođanska 29 i Cetinjski put).

Sličan je slučaj dva Marka Dabetića koji su rođeni u Kolašinu istog dana, mjeseca i godine (20. maja 1993.), a sada obojica žive na različitim adresama u Podgorici (Opasanica i III Sandžačke brigade) i glasaju na različitim biračkim mjestima, dok su u spisak upisani jedan za drugim (šifre birača 192492 i 192493)”, saopštili su iz MANS-a i napominju da su “dvojnici komšije” i dva Marka Dabetića, dvije Ilinke Milić, dvojica Luka Adžić iz Podgorice i dva Nikšićana Jovana Todorovića.

Različit samo datum rođenja

Na stotine je slučajeva, ukazuju iz MANS-a, u kojima se lica isto zovu i prezivaju, žive na istim adresama i glasaju na istim biračkim mjestima, a rođeni su sa par dana razlike ili istog dana i godine, a različitog mjeseca.

“Dvije Kose Bukilić su rođene u Kolašinu, sa tačno mjesec dana razlike (21. avgusta, odnosno septembra 1940), a žive u Ulici 4. jula i glasaju na istom biračkom mjestu. Dva su i Milana Dragnića, rođena u Nikšiću, 24. septembra i 24. oktobra 1968. godine, oba žive na adresi Vasiljevići bb i glasaju na istom biračkom mjestu.

Ista situacija je u sa dva Dragomira Jakića, oba rođena i žive u mjestu Dobra sela u Šavniku, jedan 1. januara, a drugi 1. oktobra. iste, 1963. godine”, saopštili su iz MANS-a.

Dodaju da da je takav slučaj i sa dvije Jelene Medojević, dvije Vukice Pešukić, dva Ranka Popovića: ”Zanimljiv je i slučaj dvije Mileve Jevrić, obje su rođene i žive u Donjim Lugama, u Beranama, jedna je rođena 20. novembra, a druga 20. decembra iste, 1928. godine, za jednu postoje podaci o ličnoj karti, a za drugu matični broj i ta osamdesetčetvorogodišnja starica je u birački spisak upisana tek prije nekoliko godina (šifra birača je 39597, a posljednja izdata šifra u Beranama je 44128)”..

Isto ime, odvojeno matični i broj lične karte

Kada je riječ o 1.282 lica za koja u prethodnoj verziji biračkog spiska nije bilo nikakvih identifikacionih podataka, dati su podaci o njihovim brojevima ličnih karata. Analiza, međutim, pokazuje da postoji velika sumnja da su neka od tih lica sada duplo upisana, navode iz MANS-a.

“Na primjer, u Nikšiću postoje dvije Cvijete Backović, obje su rođene 15. januara 1932. godine, obje žive na adresi Duga bb i glasaju na istom biračkom mjestu, ali je za jednu dat matični broj, a za drugu broj lične karte, dok im se brojevi birača razlikuju.

Obje Cvijete su rođene u Nikšiću, ali je jedna odavno upisana u birački spisak, a druga osamdesetogodišnja starica nije bila u spisku za prošle izbore, niti u prethodnom spisku koji je provjeravao MANS, već je tek sada upisana u konačnu verziju CBS-a.

Sličan je slučaj dvije Milice Đukić iz Berana, rođene su 21. marta 1934. i žive na adresi Babino bb.

Takođe, za jednu je dat matični broj i ona je tek sada upisana u CBS, iako je rođena u Beranama, a za drugu postoje podaci o broju lične karte i ona je i ranije postojala u biračkom spisku. Slično je i sa dvije Stane Kasumović”, kažu iz MANS-a.

Bonus video: